Connect with us

technokrata

XP miatt működésképtelen ADSL

Laptop

XP miatt működésképtelen ADSL

Windows XP alatt az ADSL kapcsolattal rendelkező felhasználók olyan hibába ütközhetnek bizonyos körülmények között, ami a kapcsolat teljes leállásához vezethet.

A probléma gyakorlatilag már az XP piacra kerülésekor fenn ált. A lényege, hogy a nagysebességű Internet kapcsolatoknál elterjedt PPPoE (Point-to-Point Protocol over Ethernet) egyik beállítása hibás. A Windows XP alapbeállításban az MTU (Maximum Transmission Unit) értéke 1500-ra van beállítva. Az ADSL rendszerekben használatos útválasztók (routerek) ezt az értéket úgymond nem kedvelik. Elméletileg 1492-nél alacsonyabb értékre kellene beállítva lennie.

Mint oly sok esetben manapság, javítás nem létezik még. Regedittel azonban sok minden megoldható, többek közt az MTU beállítása is.

Első lépésként a Start menü/Control Panel/Network Connections ablakban szereplő Internet kapcsolat elnevezését jegyezzük fel.

Ezután registry editorral keressük meg a következő kulcsot:
HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSet/Control/Network/{4D36E972-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}

Ezen a kulcson belül legalább egy, de általában több bejegyzés található, melyek mindegyikén belül van Connection kulcs. A Connection kulcsokon belül található Name típusú bejegyzések a kapcsolatok neveit tartalmazzák. Annak a bejegyzésnek jegyezzük fel a hexa kódját (ezen túl HEXID), melyen belül megtaláltuk az Internet kapcsolatunk nevét.

Végső lépésként keressük meg a következő kulcsot:
HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSet/Services/Tcpip/Parameters/Interfaces/(HEXID)
Majd hozzunk létre ezen belül egy Dword típusú bejegyzést a következő paraméterekkel:
Value name: MTU
Data type: REG_DWORD
Radix: Decimal
Value data: MaxMTUSize
A MaxMTUSize a maximális MTU méret, melynek értéke legfeljebb 1492 lehet, de 1400-ra beállítva biztosan tökéletesen üzemel majd ADSL kapcsolatunk.

Aki idáig eljutott az olvasásban annak van egy jó hírem, ugyanis a Customizer XP 1.6-al mindez a fenti regedit bűvészkedés megkerülhető, ugyanis a beállítás alig néhány kattintással elvégezhető.

A Customizer XP a Terminal Downloadon megtalálható.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák