Connect with us

technokrata

Windows XP ˝Reloaded˝

Windows XP ˝Újratöltve˝ – a megérzés jutalma

Laptop

Windows XP ˝Reloaded˝

A Microsoft a nagy médiaérdeklődésre reagálva leszögezi: a Windows XP ˝Reloaded˝ kifejezés nem jelenti új vagy frissített Windows XP verzió piacra dobását vagy a Windows ˝Longhorn˝ megjelenési időpontjának későbbre helyezését.

A Windows XP ˝Reloaded˝ kifejezés, amely Jim Allchin, a Microsoft Platforms Group elnökhelyettesének Seattle-i nyilatkozatában hangzott el, egy hete tartja lázban a nyomtatott és elektronikus médiát egyaránt. A híradásokban sok hamis információ látott napvilágot, melyeket a Microsoft tisztázni szeretne. A két legnagyobb szárnyra kelt tévedés, hogy 1. a Windows XP ˝Reloaded˝ új, önálló termék és 2. a Windows ˝Longhorn˝ megjelenését emiatt későbbre helyezték.

A Windows XP Professional és Home Edition jelenleg is a Microsoft legnépszerűbb termékei, melyekből 2003. szeptemberéig több mint 130 millió példányt adtak el. Ugyanakkor a szoftvergyártó komoly hangsúlyt fektet a 2001-ben megjelent desktop operációs rendszerének folyamatos fejlesztésére, például új funkciók és összetevők hozzáadására.

Nem csúszik a Windows ˝Longhorn˝

A Microsoft ismét szeretné hangsúlyozni, hogy a Windows ˝Longhorn˝ 2005-ben várható megjelenése előtt nem tervezi új vagy frissített desktop, így például a köztudatban Windows XP Second Edition-ként élő operációs rendszer kiadását. A jelenleg folyó nagyobb fejlesztések a Windows XP Media Center Edition-t, a Tablet PC Edition-t érintik, illetve várhatóan a nyár előtt megjelenő Windows XP SP2 szervizcsomagot, melyeket hamarosan kibővítve, a hardvertechnológiák fejlődésének követésére ismét piacra dob a szoftvergyártó. Azonban e fejlesztések egyik esetben sem érintik a Windows XP operációs rendszer magját.

A Windows ˝Longhorn˝ fejlesztése a Windows XP-től függetlenül, a legmagasabb prioritással zajlik, melyeket nem befolyásol a Windows XP SP2 vagy más, a Windows XP-vel kapcsolatos munkálat. A Windows ˝Longhorn˝ hivatalos béta verziójának megjelenése 2004 végén várható.

A ˝Reloaded˝ nem Windows XP Second Edition (SE)

A ˝Reloaded˝ kifejezés a cégen belüli, a Windows XP-t érintő fejlesztési projekteket jelöli, melyek egyike sem új, önálló termékben, hanem funkcionális frissítésekben realizálódik majd. Most még ezek egyikéről sem állnak rendelkezésre végleges információk, melyeket a Microsoft bejelenthetne.

A megjelenési formák az elmúlt évek alatt rendkívül sokfélék voltak, és még a cégen belül sem született döntés, így fölösleges ezzel kapcsolatban találgatásokba bocsátkozni. Jelenleg ugyancsak nem dőlt még el, hogy az új funkciók az SP1-hez hasonló módon integrálva lesznek-e az eladott Windows XP csomagokba, illetve az új számítógépekre gyárilag telepítik-e majd őket. Ahogyan az sem biztos, hogy az újonnan fejlesztett technológiák egy csomagba tömörülnek-e vagy külön-külön lesznek hozzáférhetők. Eddig nem foglalkoztak azzal a kérdéssel, hogy az újdonságokat meg kell-e vásárolniuk a felhasználóknak vagy ingyenes frissítésekként hozzájuk férhetnek.

A Windows XP Service Pack 2 (SP2) mindenek előtt

A jelenlegi legnagyobb, és a leginkább középpontban lévő fejlesztési projekt a Windows XP körül, a 2002-ben kiadott Service Pack 1-hez (SP1) hasonló formában érkező Service Pack 2 (SP2). Az SP2-vel több új funkcionális képesség fog bemutatkozni a Windows XP-ben, melyek többségükben a platform biztonságosabbá tételét fogják szolgálni.

A Windows XP ˝Reloaded˝ technológiák fejlesztése az SP2 munkálatait semmilyen módon nem befolyásolják. A Windows XP SP2 megjelenését még 2004 első felére tervezik, és bármilyen, a ˝Reloaded˝-dal kapcsolatos aktivitás csak ezen esemény után várható.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

Laptop

Windows XP ˝Újratöltve˝ – a megérzés jutalma

Az utóbbi idők legnagyobb, Windows-zal kapcsolatos kacsa-híre végigsöpört és egy hétig kísértett az írott és elektronikus (világ)sajtóban.

Szerkesztőségünk még számunkra is hihetetlen ˝lazasággal˝ kezelte a Windows XP ˝Reloaded˝-ról szóló, először még február 26-án felröppent, majd továbbgyűrűzött értesülés(eke)t, amelyek a Windows XP-nek a Windows 95 OSR2(.5)-höz, illetve a Windows 98 Second Edition-höz hasonló továbbfejlesztését, majd Windows XP Reloaded néven való ismételt piacra dobását kürtölte világgá.

Hamarosan bebizonyosodott, hogy a megérzés helyes volt. Ugyanis a Microsoft közleményben tudatta a médiával, hogy 1. a Windows XP ˝Reloaded˝ NEM új, önálló termék és 2. a Windows ˝Longhorn˝ megjelenését emiatt NEM helyezték későbbre.

A Terminal.hu oldalairól tehát hiányoztak (?) azok, a Windows XP ˝Reloaded˝-ról szóló cikkek, amelyekben a nemzetközi és a hazai sajtó elemzésekkel ˝alátámasztva˝ – sok esetben kész tényként – közölte az új Windows operációs rendszer hamarosan várható megjelenését.

A kacsa (eredeti) forrása egyébként a Jim Allchin, a Microsoft Platforms Group elnökhelyettesének Seattle-i nyilatkozatában elhangzott kijelentés nyomán írt Seattle Times cikk, amelyben a ˝Microsofthoz közel álló fejlesztők˝-től származó információk láttak napvilágot.

Csak 2003-ban (lett volna) esélyes

A teljes igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik az is, hogy a Terminal.hu 2002 folyamán a Microsoft nyilatkozatai ellenére többször is, utoljára 2002. november végén ˝megjósolta˝, hogy 2003-ban várható a Windows XP Second Edition. Hittük, hogy így lesz, hiszen a 2003-as évben ugyan jelent meg új Windows (Windows Server 2003 és Windows XP SP1), de az nem desktop, hanem szerver vagy javítás – márpedig a ˝hagyományok˝ szerint minden két évben megjelenik (a Windows XP 2001-ben jelent meg) egy desktop Windows is.

És amennyire ez az indok szól a 2003-as megjelenés mellett, úgy szól a 2004-es megjelenés ellen is, lévén a Windows ˝Longhorn˝ fejlesztése folyamatosan halad, és a jelenlegi hivatalos álláspont szerint béta verziója 2004 végén, a végleges verziójának megjelenése 2005 folyamán várható. Ez a szoros ütemterv a Windows XP Reloaded-nak mindössze egyetlen életévet adna, amiért nem vásárolnák meg a felhasználók, illetve nem állnának rá át a cégek, következésképpen nem érné meg a piacra dobásába pénzt, időt és energiát belefektetni.

S hogy miért nem valószínű a Windows ˝Longhorn˝ megjelenési időpontjának későbbre helyezése? Számoljunk csak! A Windows 2000 (NT5) 2000-ben jelent meg, tehát az NT5 technológia a Windows ˝Longhorn˝ (NT6) későbbi, például 2006-2007-es megjelenésével már 6-7 éves lenne, ami IT-szemmel iszonyú sok idő (az NT4 technológia a Windows NT4-ben, 1996-2000-ig ˝csak˝ 4 évig volt a legfejlettebb). Az ˝elemzők˝ tehát ˝csupán˝ azt felejtették ki az ˝elemzés˝-ekből, hogy a Microsoftnak nem feltétlenül célja egy korábbi technológia ˝időtlen-időkig˝ való foltozgatása-fejlesztgetése, miközben az új technológiáról már vannak szilárd elképzelések, amelyek a húzott-halasztott hivatalos kiadásig az ellenfél – például a Linux – által ˝lenyúlhatóak˝.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle