Connect with us

technokrata

Windows XP SP1 – újabb háború a kalózok ellen

Laptop

Windows XP SP1 – újabb háború a kalózok ellen

Szokatlanul durva másolásvédelmi eljárás – a Microsoft visszavág?

Miközben a hírek egyre-másra a Windows XP első javítócsomagjának (SP1) tartalmáról – az upgrade-elt Windows XP leendő funkcióiról és antitröszt-megfeleléséről – szólnak, napvilágra került egy, az operációs rendszert illegálisan használókra igencsak árnyat vető SP1-˝funkció˝ is.

Az SP1 ugyanis a hírek szerint telepítésekor ellenőrizni fogja, hogy a használt Windows XP legális-e (vagyis hogy az aktiváláshoz használt kulcs nem lopott-e). Ha ugyanis nem találja ˝tisztának˝ az operációs rendszert, akkor megtagadja a telepítést – és ezzel egy időben az összes jövőbeni frissítés lehetőségét is letiltja. Az újratelepítés-próbálkozás-újratelepítés-próbálkozás-stb. játék pedig igencsak izgalmas és időrabló tevékenységnek fog számítani.

Jim Cullinan, a Windows XP project managere szerint a lépés az illegális ˝licenccel˝ rendelkezőket (is) rá fogja szorítani a jogszerű használatra. Úgy tűnik tehát, hogy a termékaktiválás hagyott kiskapukat, amiket a Microsoft igyekszik mégis hatékonnyá tenni. Nyilván azonban az SP1 másolásvédelme is feltörhető – és nem valószínű, hogy az ehhez értő ˝szakemberek˝ ne fognának hozzá azonnal a funkció kiiktatásához…

A szoftverek világában nem ismeretlen a feltörés elleni, hasonlóan radikális védekezés: talán sokan emlékeznek a Settlers III játékprogramra, amelynek (nem kellő szakértelemmel) feltört változataiban a kovács nem vasat munkált, hanem disznókat gyártott – igaz, ezt a félig-meddig poénosnak is nevezhető másolásvédelmi eljárást akkor senki sem vette rossz néven.

A legfrissebb információk szerint a számtalan apró hibajavítást, valamint USB 2 és BlueTooth, TabletPC és eHome (Freestyle és Mira) támogatást tartalmazó Windows XP SP1 beta változata jövő hónap elején, végleges változata pedig nyár végén jelenik majd meg.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle