Connect with us

technokrata

Windows XP Second Edition

Laptop

Windows XP Second Edition

Internet Explorer 7, DirectX 9 – mi várható az “új” operációs rendszertől?

A Microsoft operációs rendszerek közül a Windows 98-nak jelent meg először második kiadása, a 98 SE (Second Edition). Az új verzió változatlan alapfunkciók mellett rendeteg hibajavítást és néhány kiegészítést tartalmazott, s összességében elmondható, hogy egy jobb Windows 98-at kaptak a felhasználók általa.

A tavaly ősszel megjelent Windows XP Home és Pro változata – az eddigi legjobban használható Windowsként – szép karriert futott be, azonban nem mentes hibáktól és hiányosságoktól, ezért a Windows Update website-on folyamatosan érhetők el az újabb javítások és kiegészítések.

Az első hivatalos szervizcsomagot (SP – Service Pack) a Microsoft először idén nyárra ígérte, majd egy – eddig meg nem erősített – hír alapján az év végére várható. Hogy az eddig és a később szórványosan megjelent hibajavítások egybeolvasztásán kívül pontosan mit fog tartalmazni, egyelőre nem tudni, de – különösen az új fejlesztések (például Internet Explorer 7 és/vagy DirectX 9) fényében izgalmas a téma!

Izgalmas a téma azért is, mert – ugyan az első szervizcsomagnak még híre-hamva sincs – máris pontos megjelenési információk láttak napvilágot a Windows XP reinkarnációjáról, az XP SE-ről. A Second Edition a tervek szerint a jövő év elejére várható – vagyis nem sokkal az XP SP1 kiadása után. Újdonságai között szerepel többek között a .Net alkalmazások futtatásához környezeten és a Bluetooth-támogatáson kívül az Internet Explorer 7 és a DirectX 9.

A (várható) SP1, illetve SE megjelenések közötti rövid idő azonban érdekes kérdéseket vet fel a tartalmazott újdonságokat illetően. Például. Vajon milyen újdonságok kerülnek bele az SP1-be, illetve melyek csak az SE-be? Vagy. Mely újdonságok lesznek önálló kiegészítésként is letölthetők, illetve melyek lesznek csak az SE részeként elérhetők?

E kérdések különösen az előbb-utóbb várható Internet Explorer 7, illetve a hírekben már szereplő DirectX 9(.x) miatt kínzóak, ugyanis a Microsoftnak a kiegészítésekből nem nagyon van bevétele, azonban egy új operációs rendszer kiadásából már igen – elképzelhető tehát, hogy az SE-re tartogat majd olyan igen vonzó újdonságokat, amelyek más úton nem lesznek elérhetők.

Az érem másik oldalaként azonban a vállalatok – ahol nagyobb project egy új operációs rendszer bevezetése – rosszallásukat fejezik ki a túl gyakran megjelenő új Windows verziók miatt.

Ezek tükrében érdemes egymással szembe állítani az NT4 – az NT5 (Windows 2000) bejelentése előtt – megjelent sok-sok SP-jét, a Windows XP SP1 realizálódása előtti SE bejelentésével.

Hogy a vállalati nyomás erősebb lesz-e a bevételérdekeltségnél – tehát hogy milyen újdonságok kerülnek majd az SP1-be és melyek csak az SE-be, az (egyelőre) a jövő titka…Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle