Connect with us

Hirdetés

technokrata

Windows XP SE lesz az SP2-ből

Windows XP SE lesz az SP2-ből?!

Laptop

Windows XP SE lesz az SP2-ből

Feje tetejére fordult a Reloaded-˝kacsa˝.

A Windows XP SP2 (Service Pack 2) jelenlegi RC1-es (Release Candidate 1 – kiadás előtt álló) állapotában dőlt el véglegesen, hogy – tekintettel arra, hogy a hibajavítások mellett számos új funkciót is tartalmaz – Windows XP SE, azaz Second Edition lesz belőle a Windows 95 OSR2(.5) és a Windows 98 SE mintájára. Az értesülést a Microsoft közép-európai idő szerint tegnap késő éjjel erősítette meg a WinDirection nevű amerikai online hírszolgáltató portál munkatársainak érdeklődésére.

Egyelőre nem tudni, pontosan mi áll a döntés hátterében, azonban egyes elemzők tudni vélik, hogy szigorúan üzleti megfontolásból határozott a teljes operációs rendszer újbóli kiadása mellett a Microsoft vezetése. Tudvalevő ugyanis, hogy a frissítésekből-javításokból nem nagyon van bevétele a Microsoftnak, az új operációs rendszerek kiadásából azonban már igen, és az SP2 új funkciói elegendőnek bizonyulnak, hogy ismét becsomagolják őket. Ugyanakkor – ha fel is merült korábban (úgy tudjuk, többször is) a Second Edition valósága, valószínűleg nem véletlenül tartották titokban, illetve adtak ki ellentétes tartalmú nyilatkozatokat, a Windows XP még mindig jó eladási statisztikái érdekében. A Windows XP Reloaded értesülésre (amely továbbra is fantáziadúsnak és hamisnak látszik) villámgyorsan kiadott cáfoló sajtóközlemény is nyilván ezt a célt szolgálta.

A Windows SP2 tehát nem jut túl az RC1-es fázison, hanem legközelebb már a teljes telepítőkészlettel együtt, Windows XP SE RC2-ként fogjuk viszontlátni. A Windows XP SP2-t egyébként májusban szándékoztak kiadni, azonban az új fejleményekre való tekintettel várhatóan egy-másfél hónapot a Windows XP SE ehhez képest késni fog. Kivételt egyedül a Volume License (corporate) verzió jelent, ezt ugyanis nem feltétlenül dobozban, illetve CD-n juttatják el az ügyfelekhez. A magyar változat az eddig megszokottakhoz hasonlóan mintegy két hónappal fogja követni a nemzetközi kiadást.

Emlékezetes, hogy első ízben majdnem pontosan két éve adtunk hírt a Windows XP Second Edition víziójáról, és a meggyőződés egészen az említett Reloaded-cáfolat kézhezkapásáig élt bennünk. Az azóta eltelt egy hónapos hűtlenség után jön a ˝második felvonás˝. És a Longhorn ezzel egyidejűleg 2006-ra csúszik.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

Laptop

Windows XP SE lesz az SP2-ből?!

A hír megjelenése óta özönlenek az olvasói levelek szerkesztőségünkbe.

A feltett kérdésre válaszként sietve szögezzük le, hogy a hasonló címmel közzétett ˝hírünk˝ április 1-én jelent meg.

Ennek értelmében – sajnos – nincs szó újabb Windows XP verzió megjelenéséről, ebben az évben, és a korábbi információkkal összhangban várhatóan a jövőben sem. A korábbi Reloaded-kacsa továbbra sem igaz.

Az említett április 1-i ˝hírünk˝ szerint a Windows XP SP2 (Service Pack 2) jelenlegi RC1-es (Release Candidate 1 – kiadás előtt álló) állapotában dőlt el véglegesen, hogy – tekintettel arra, hogy a hibajavítások mellett számos új funkciót is tartalmaz – Windows XP SE, azaz Second Edition lesz belőle a Windows 95 OSR2(.5) és a Windows 98 SE mintájára. Az értesülést a Microsoft közép-európai idő szerint előző éjjel erősítette meg a WinDirection nevű amerikai online hírszolgáltató portál munkatársainak érdeklődésére.

Ezzel szemben a Microsoft hivatalos álláspontja az, hogy az Second Editionként (is) azonosított ˝Reloaded˝ kifejezés a cégen belüli, a Windows XP-t érintő fejlesztési projekteket jelöli, melyek egyike sem új, önálló termékben, hanem funkcionális frissítésekben realizálódik majd. Most még ezek egyikéről sem állnak rendelkezésre végleges információk, melyeket a Microsoft bejelenthetne. A jelenlegi legnagyobb, és a leginkább középpontban lévő fejlesztési projekt a Windows XP körül, a 2002-ben kiadott Service Pack 1-hez (SP1) hasonló formában érkező Service Pack 2 (SP2). Az SP2-vel több új funkcionális képesség fog bemutatkozni a Windows XP-ben, melyek többségükben a platform biztonságosabbá tételét fogják szolgálni.

A jelenleg RC1-es állapotban lévő Windows XP SP2 véglegesként várhatóan májusban jelenik meg, míg a magyar változat az eddig megszokottakhoz hasonlóan egy-másfél hónappal fogja követni a nemzetközi kiadást.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés