Connect with us

technokrata

Windows XP SE lesz az SP2-ből

Windows XP SE lesz az SP2-ből?!

Laptop

Windows XP SE lesz az SP2-ből

Feje tetejére fordult a Reloaded-˝kacsa˝.

A Windows XP SP2 (Service Pack 2) jelenlegi RC1-es (Release Candidate 1 – kiadás előtt álló) állapotában dőlt el véglegesen, hogy – tekintettel arra, hogy a hibajavítások mellett számos új funkciót is tartalmaz – Windows XP SE, azaz Second Edition lesz belőle a Windows 95 OSR2(.5) és a Windows 98 SE mintájára. Az értesülést a Microsoft közép-európai idő szerint tegnap késő éjjel erősítette meg a WinDirection nevű amerikai online hírszolgáltató portál munkatársainak érdeklődésére.

Egyelőre nem tudni, pontosan mi áll a döntés hátterében, azonban egyes elemzők tudni vélik, hogy szigorúan üzleti megfontolásból határozott a teljes operációs rendszer újbóli kiadása mellett a Microsoft vezetése. Tudvalevő ugyanis, hogy a frissítésekből-javításokból nem nagyon van bevétele a Microsoftnak, az új operációs rendszerek kiadásából azonban már igen, és az SP2 új funkciói elegendőnek bizonyulnak, hogy ismét becsomagolják őket. Ugyanakkor – ha fel is merült korábban (úgy tudjuk, többször is) a Second Edition valósága, valószínűleg nem véletlenül tartották titokban, illetve adtak ki ellentétes tartalmú nyilatkozatokat, a Windows XP még mindig jó eladási statisztikái érdekében. A Windows XP Reloaded értesülésre (amely továbbra is fantáziadúsnak és hamisnak látszik) villámgyorsan kiadott cáfoló sajtóközlemény is nyilván ezt a célt szolgálta.

A Windows SP2 tehát nem jut túl az RC1-es fázison, hanem legközelebb már a teljes telepítőkészlettel együtt, Windows XP SE RC2-ként fogjuk viszontlátni. A Windows XP SP2-t egyébként májusban szándékoztak kiadni, azonban az új fejleményekre való tekintettel várhatóan egy-másfél hónapot a Windows XP SE ehhez képest késni fog. Kivételt egyedül a Volume License (corporate) verzió jelent, ezt ugyanis nem feltétlenül dobozban, illetve CD-n juttatják el az ügyfelekhez. A magyar változat az eddig megszokottakhoz hasonlóan mintegy két hónappal fogja követni a nemzetközi kiadást.

Emlékezetes, hogy első ízben majdnem pontosan két éve adtunk hírt a Windows XP Second Edition víziójáról, és a meggyőződés egészen az említett Reloaded-cáfolat kézhezkapásáig élt bennünk. Az azóta eltelt egy hónapos hűtlenség után jön a ˝második felvonás˝. És a Longhorn ezzel egyidejűleg 2006-ra csúszik.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

Laptop

Windows XP SE lesz az SP2-ből?!

A hír megjelenése óta özönlenek az olvasói levelek szerkesztőségünkbe.

A feltett kérdésre válaszként sietve szögezzük le, hogy a hasonló címmel közzétett ˝hírünk˝ április 1-én jelent meg.

Ennek értelmében – sajnos – nincs szó újabb Windows XP verzió megjelenéséről, ebben az évben, és a korábbi információkkal összhangban várhatóan a jövőben sem. A korábbi Reloaded-kacsa továbbra sem igaz.

Az említett április 1-i ˝hírünk˝ szerint a Windows XP SP2 (Service Pack 2) jelenlegi RC1-es (Release Candidate 1 – kiadás előtt álló) állapotában dőlt el véglegesen, hogy – tekintettel arra, hogy a hibajavítások mellett számos új funkciót is tartalmaz – Windows XP SE, azaz Second Edition lesz belőle a Windows 95 OSR2(.5) és a Windows 98 SE mintájára. Az értesülést a Microsoft közép-európai idő szerint előző éjjel erősítette meg a WinDirection nevű amerikai online hírszolgáltató portál munkatársainak érdeklődésére.

Ezzel szemben a Microsoft hivatalos álláspontja az, hogy az Second Editionként (is) azonosított ˝Reloaded˝ kifejezés a cégen belüli, a Windows XP-t érintő fejlesztési projekteket jelöli, melyek egyike sem új, önálló termékben, hanem funkcionális frissítésekben realizálódik majd. Most még ezek egyikéről sem állnak rendelkezésre végleges információk, melyeket a Microsoft bejelenthetne. A jelenlegi legnagyobb, és a leginkább középpontban lévő fejlesztési projekt a Windows XP körül, a 2002-ben kiadott Service Pack 1-hez (SP1) hasonló formában érkező Service Pack 2 (SP2). Az SP2-vel több új funkcionális képesség fog bemutatkozni a Windows XP-ben, melyek többségükben a platform biztonságosabbá tételét fogják szolgálni.

A jelenleg RC1-es állapotban lévő Windows XP SP2 véglegesként várhatóan májusban jelenik meg, míg a magyar változat az eddig megszokottakhoz hasonlóan egy-másfél hónappal fogja követni a nemzetközi kiadást.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle