Connect with us

Hirdetés

technokrata

Windows XP SE 2003-ban?!

Laptop

Windows XP SE 2003-ban?!

Ahogy közeledik az új, 2003-as év, egyre inkább erősödik a meggyőződés, hogy a server mellett új desktop Windowst is várhatunk – a régi (újabb) javítása mellett…

Bár a Windows Longhorn(/Blackcomb?) megjelenésének július végi 2005-ös kitolásával némileg lecsillapodtak a kedélyek a Windows XP SE megjelenési időpontját (merthogy már akkor is valószínűnek tűnt a megjelenés teóriája) illetően, mostanra Net-szerte erősödik a meggyőződés: a server mellett új desktop Windowst is várhatunk – a régi (újabb) javítása mellett…

Annak idején a Microsoft Windows XP – The Official Magazine microsoftos forrásokra hivatkozva azt adta hírül, hogy a Microsoft terveiben nem szerepel a Windows XP Second Edition kiadása. Az operációs rendszer első javítócsomagja, az SP1 megjelent idén, de hogy lesz-e további XP-tuning vagy rögtön egy teljesen új Windows (a Longhorn) mutatkozik be, az akkor bizonytalanná vált.

Erre válaszul mi akkor megjegyeztük, hogy ha viszont nem lesz második kiadás, akkor a 2003-as év új Windows verzió megjelenése nélkül telik el, ami megszakítaná a Microsoft 1995, vagyis a Windows 95 megjelenése óta bevett stratégiáját, a minden évben új Windows verzió/javítás kiadásának ˝hagyományát˝. Nos, 2003-ra a .Net Server várható, azonban a Longhorn megjelenésének kitolásával így a 2004-es év maradt üresen. És pontosan ez az, ami miatt az információkkal ellentétben kételkedtünk a Windows XP SE mellőzésében. A probléma persze esetleg áthidalható az SP2 2004-es kiadásával, ami által a ˝kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad˝.

A mostanában Net-szerte mutatkozó kételkedés oka azonban az, hogy ezek szerint a 2003-as évben ugyan jelenik meg új Windows, de az nem desktop, hanem server vagy javítás – márpedig a ˝hagyományok˝ szerint minden két évben megjelenik (a Windows XP 2001-ben jelent meg) egy desktop Windows is. Így aztán a legutóbbi hírek 2003-as megjelenésű XP SE-ről és XP SP2-ről szólnak – 2004-es XP SE SP1 és 2005-ös Longhorn mellett.

Viszont ekkor a (várható) Windows XP SP2 és/vagy az SE közötti találgatás vet fel érdekes kérdéseket a tartalmazott újdonságokat illetően. Például: vajon milyen újdonságok kerülnek bele az XP SP2-be, illetve melyek csak az SE-be? Vagy: mely újdonságok lesznek önálló kiegészítésként is letölthetők, illetve melyek lesznek csak az SE részeként elérhetők?

E kérdések különösen az előbb-utóbb várható Internet Explorer 7, illetve a már beta változatban létező DirectX 9(.x) és Windows Media 9 Series, továbbá a Sidebar és egyéb GUI-fejlesztések miatt kínzóak, ugyanis a Microsoftnak a kiegészítésekből nem nagyon van bevétele, azonban egy új operációs rendszer kiadásából már igen – elképzelhető tehát, hogy az SE-re tartogat majd olyan igen vonzó újdonságokat, amelyek más úton nem lesznek elérhetők.

Az érem másik oldalaként azonban a vállalatok – ahol nagyobb project egy új operációs rendszer bevezetése – rosszallásukat fejezik ki a túl gyakran megjelenő új Windows verziók miatt…

A kérdésre a válasz – egyelőre maga is kérdés marad. A Windows XP jövőjével kapcsolatos kérdések és találgatások lám, ebben az évben felerősödtek. Bizonyosság – legkésőbb jövő év eleje körül várható.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés