Connect with us

technokrata

Windows XP-n (is) táncoló elefántok

Laptop

Windows XP-n (is) táncoló elefántok

Thaiföld: 2 dollár 70 cent – ennyit ér egy Windows XP.

A thaiföldi felhasználóknak ”szerencséjük” volt, mert mindössze 2 dollár 70 centért juthattak – igaz hogy hamisított, de azért – Windows XP-hez. S mindezt nem is kellett titokban tenniük, mert a boltok pultjain voltak kiállítva az új operációs rendszer másolatai. Ilyen módon több ezer felhasználó juttott hozzá a programhoz, méghozzá egy héttel a thaiföldi hivatalos megjelenés előtt.

Nem kétséges, hogy az okos emberek igen hamar megtalálták a módját, hogy miként lehet az operációs rendszer biztonsági védelmét kijátszani, és ezt nem is mulasztották el kihasználni.

Az egyik bolt tulajdonosa szerint: ”Szépen fogytak a Windows XP-k, az alatt a három hét alatt, ameddig árultuk őket. Nagyjából napi kétszáz példány fogyott az operációs rendszerből.”

Az árat meglehetősen vonzónak találhatták a vásárlók, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a hivatalos amerikai ár 99 és 199 dollár közötti, attól függően, hogy otthoni vagy irodai verzióról van szó.

A Microsoft Windows XP hivatalos thaiföldi megjelenésének dátuma: 2001. november 17. Mint azt a Microsoft szóvivője és a boltok tulajdonosai is elmondták: a szoftverkalózoknak sikerült kijátszani a program védelmét.

A védelem lényege a következő: minden felhasználó egyedi azonosítót kap a Windows XP-vel, melyet az Internet segítségével juttat vissza a Microsofthoz, ez az első telepítéskor történik. Azonban, mivel ez nagyobb vállalatoknál nehezen, vagy egyáltalán nem lett volna kivitelezhető, a Microsoft lehetőséget biztosított, úgynevezett egyetemleges kulcs beszerzésére, melynek segítségével több gépre is telepíthető a Windows XP. Valószínű, hogy ezeket a kucsokat vették meg, vagy lopták el a crackerek.

A feltételezések szerint valamelyik OEM gyártó játszhatta a kérdéses kódokat a kalózok kezére. Azonban egyes vélemények szerint nem ez az egyetlen megoldás a Windows XP illegális másolására, csak ez volt a legegyszerűbb.

A helyi rendőrség gyakran lecsap az illegális másolatokat készítőkre és terjesztőkre, s ilyenkor a lefoglalt adathordozókat nyilvános ünnepség keretében elefántok lábai alá vetik.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle