Connect with us

technokrata

Windows Update: valami készül…

Laptop

Windows Update: valami készül…

A jelek arra utalnak, hogy valami történik a Windows Update-en. Kérdés, hogy vajon mindez a kiszivárgott Windows Server 2003 corporate kulccsal vagy (akár) egyéb intézkedéssel, illetve termékkel kapcsolatos?

Az egész a Windows Server 2003 corporate kulcsának kiszivárgásával kezdődött. Már ekkor tudni lehetett, hogy a Microsoft valamit tenni fog a kulcs használatának megakadályozásáért. Így aztán feltűnő volt a Windows Update v4.0 szoftver – rövid időre való – megjelenése a Beta Place website-on.

A Windows Update v4.0 a Windows XP-vel egy időben jelent meg, és azóta látja el az új desktop operációs rendszer frissítési-javítási feladatait.

Ismeretes, hogy a Microsoft múlt év közepén vezette be a ˝szokatlanul durva másolásvédelmi eljárás˝-t, ami szerint az SP1 telepítésekor ellenőrzi, hogy a használt Windows XP legális-e (vagyis hogy az aktiváláshoz használt kulcs nem corporate kulcs-e). Ha ugyanis nem találja ˝tisztának˝ az operációs rendszert, akkor megtagadja a telepítést – és ezzel egy időben az összes jövőbeni frissítés lehetőségét is letiltja. A bejelentés után alig két héttel megérkezett az újabb (már talán nem is annyira) váratlan antikalóz-intézkedés – illetve inkább az előző kiterjesztése. A Microsoft ugyanis megváltoztatta a Windows XP termékfrissítéseiről (is) gondoskodó Windows Update website felhasználási feltételeit: ˝[…] Az érvényes licenccel rendelkező Windows-példány garantálja, hogy folyamatosan megkapja a frissítéseket a Windows Update webhelyről. […]˝ – nem kell hozzá sok logika, hogy a user rájöhessen: az illegális ˝licenc˝ pedig azt garantálja, hogy folyamatosan ne kapja meg. Az azonosításhoz a Windows Update ellenőrzi a telepített Windows XP termékazonosító számát: ˝A termékazonosító szám beolvasása annak megerősítésére szolgál, hogy Ön jogtiszta licenccel rendelkező Windows-példányt használ. […]˝, ugyanakkor elmondja azt is, hogy ˝[…] A Windows Update nem olvassa be az Ön nevét, címét, e-mail címét, sem bármiféle egyéb, személyes azonosításra alkalmas információt. A beolvasott konfigurációs információkat csak addig használja, amíg Ön a webhelyen tartózkodik, nem menti őket.˝ (Ez utóbbi kitételről érdemes elolvasni a ˝Milyen információkat gyűjt rólunk a Windows Update?!˝ című cikkünket!)

Vajon miért jelent meg egy másfél éves szoftver a készülő termékek tesztelésére szolgáló Beta Place website-on? Csak nem egy újabb verzió készül? Lehetséges. v5.0 – de egyelőre nem tudni, hogy milyen újdonságok lesznek benne, illetve hogy (feltételezett) megjelenése vajon a kiszivárgott Windows Server 2003 corporate kulccsal vagy (akár) egyéb intézkedéssel, illetve termékkel (Windows Longhorn és újabb antikalóz intézkedések?!) kapcsolatos?

Utóbbi lehetőségen nem lenne mit csodálkozni: mivel minden eddigi Microsoft termékaktivációs és egyéb védelmet feltörtek, illetve ˝ellenszerét˝ kiszivárogtatták, ideje valami teljesen új megjelenésének. Az elképzelés – ha igaz – kiválóan igazolja Horváth Ákos, a Microsoft Magyarország Windows-termékmenedzserének tavaly júniusi szavait az antikalóz-intézkedések globális hasznáról: ˝A szellemi tulajdon védelme macska-egér harc azok között, akik szeretnék megvédeni szellemi tulajdonukat, és akik el akarják lopni azt. Jó ideje hangoztatjuk, hogy egyetlen titkosítási, másolásvédelmi technológia sem feltörhetetlen. A termékaktiválás nem egy aranykulcs, amellyel meg lehet akadályozni a szoftverkalózkodást. A Microsoft azonban hiszi, hogy az ún. alkalmi másolással kapcsolatos kihívás jelentős volt és még inkább az lesz a technológia továbbfejlesztésével.˝…

…ezek a szavak mintegy tíz hónapja hangzottak el…Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle