Connect with us

Windows Server 2003 – ideje frissíteni!

Laptop

Windows Server 2003 – ideje frissíteni!

A Gartner piackutató cég felmérése szerint jó néhány vállalatnál még mindig évekkel ezelőtti, ma már elavultnak számító konfigurációk, kifutóban lévő szoftververziók segítik a munkát, mert a cégek nehezen szánják el magukat a hardver és a szoftver korszerűsítésére, a jól bevált NT rendszerek cseréjére. Pedig megérné a váltás, mert az új eszközök és az arra kerülő friss verziójú szoftverek jelentősen növelik az elérhető teljesítményt, ami a cég termelékenységére és ezáltal gazdasági eredményességére is jótékony hatással van.

A Gartner független piacelemző cég azt jósolja, az elavulófélben lévő NT rendszereket – már csak a hamarosan egyébként is megszűnő, NT-sorozathoz kapcsolódó terméktámogatás okán is – nagyon sokan a legmodernebb, idén áprilisban bejelentett Windows Server 2003-ra cserélik majd. Az elemző cég felmérései szerint a használatban lévő Windows-serverek 60-70 százaléka még ma is NT kiszolgáló. A jövő év végére a Windows Server 2003-ra fejlesztett rendszerek 75 százaléka a korábbi NT Serverből származnak majd.

A Gartner elemzői – az ügyfelek visszajelzéseire támaszkodva – jelentésükben leszögezték: a Windows Server 2003 megfelelően stabil ahhoz, hogy a cégeket a régi rendszerről való frissítésre ösztönözze. Bár a Windows Server 2003-on futtatni szánt, külső gyártók által fejlesztett szoftverek és az alájuk kerülő hardverek kis százaléka esetében előfordulhat, hogy még nincs teljes támogatás, a Gartner – miután felvette a kapcsolatot ezekkel a külső gyártókkal – meggyőződött arról, hogy legkésőbb 2003 végére a támogatás gyakorlatilag teljessé válik. Az első javítócsomagokra sem érdemes tovább várni, mert az operációs rendszerről kimondottan pozitív visszajelzések érkeztek. Azt javasolják, mihamarabb érdemes megkezdeni a kompatibilitási teszteket ott, ahol tervezik a bevezetést, mert az Active Directory-ban jelentős fejlesztések voltak.

Az elemzők szerint a Windows NT Server felhasználóknak már most érdemes megindítaniuk a Windows Server 2003-ra való migrációs folyamat tervezését, előkészítését, hogy még 2004 vége előtt – vagyis az NT Server támogatásának végleges beszűntetése előtt – sikeresen átálljanak a nemrégiben bemutatott operációs rendszerre. A Gartner azt is javasolja, hogy a Windows 2000 felhasználói is kezdjék meg az átállást abban az esetben, ha a hardvert korszerűsítik.

A Microsoft legújabb szoftvere egyébként számos olyan újdonsággal bír, amelyek arra sarkallhatják a cégek vezetőit, hogy elszánják magukat az NT cseréjére és hozzá kapcsolódóan az elavult hardverpark felújítására.

Fontos fejlesztések zajlottak le az Active Directory háza táján. Különösen a nagyvállalati felhasználók fogják nagyon hasznosnak találni az Active Directory újításait, ami azonban leginkább akkor lehetséges, ha a domainvezérlőket migrálják. Ellenkező esetben Windows 2000 üzemmódban is működtethetőek a rendszerek.

Újraírták az Internet Information Servert, ami jó hatással volt a webes teljesítményre és megbízhatóságra is; fejlődött a hardvertámogatás, így már lehetséges a rendszer megbízható használata akár 64 processzoros számítógépeken is.

A Windows Server 2003 már 64 bites támogatással bír, jelentősen javult a rendszer biztonsága, elkerülendő a külső- vagy belső rosszindulatú támadásokat. A legfontosabb mégis az, hogy a Microsoft jelentősen növelte a kiszolgáló teljesítményét; a Scheduler (időzítő) és a többi teljesítményfejlesztések eredményeként bizonyos esetekben a Windows Server 2003 háromszor gyorsabban fut ugyanazon a hardveren.

Nem is kell mondani, milyen fontos a cégek számára a menedzselést és az adatbiztonságot növelő alkalmazások használhatóságának fokozása, melyek segítésével féltve őrzött adataikat még nagyobb biztonságban tudhatják például az automatikus rendszer-helyreállítás, a távmenedzsment, a rendszer-felügyeleti alkalmazások és a szkriptelési lehetőségek és speciális alkalmazások révén. A stabilitást garantálja az is, hogy az új hardvermeghajtó telepítése során akár a régire vissza is lehet térni, amennyiben probléma merülne fel az eszközmeghajtóval.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom