Connect with us

Hirdetés

technokrata

Windows Longhorn vs. Blackcomb – végre kiderült, hogy mi a különbség: (majdnem) igaz a jóslat

Laptop

Windows Longhorn vs. Blackcomb – végre kiderült, hogy mi a különbség: (majdnem) igaz a jóslat

Ami közös: a 2005-ös megjelenés. Ami különbség: nem ugyanaz a generáció – vagy mégis? Kiderült az igazság – (majdnem) bevált a jóslat…

Először május elején láttak napvilágot részletes információk és (valódi) képek a Microsoft készülő új operációs rendszeréről, a ˝Longhorn˝-ról, sőt annak későbbi utódjáról, a ˝Blackcomb˝-ról is. Hozzá tartozik az igazsághoz, hogy korábban már annyi hamis (fake) screenshot jelent meg a Microsoft készülő új operációs rendszeréről, hogy már-már követhetetlenné vált, hogy melyik valódi közülük. A májusi információk azonban eddig nem dőltek meg – és már a Microsoft sem titkolja új operációs rendszerének fejlesztését.

A Microsoft júniusban hozta nyilvánosságra a Longhorn megjelenésének várható időpontját (2004), azonban ez két hónappal később már 2005-re módosult és azóta is ez az álláspont. A gond csak az, hogy a júniusi információk – azóta is változatlanul – 2005-ös Blackcomb megjelenést adtak hírül, ugyanakkor a két változatot különböző generációként említették. Akkor jegyeztük meg először, hogy a Longhorn és a 2005-ös Blackcomb valójában egy termékben találkozik majd – és ez az elképzelésünk hírről-hírre visszatérve mindmáig tartotta is magát.

A teóriából a napokban bizonyosság lett – igaz, nem teljesen váltotta be a ˝reményeket˝, de azért elég közel állunk ahhoz, hogy azt mondhassuk: a jóslat bevált. Ugyanis a Microsoft bejelentése alapján kiderült, hogy a Longhorn az XP utódjaként megjelenő kliens-, a Blackcomb pedig a .NET Server 2003 utódjaként megjelenő szerverváltozat lesz, nagyjából azonos belső felépítéssel és kompatibilitással.

Bár jelenleg is kérdés maradt a Longhorn verziószáma – ugyanis az NT 5.2-es verziószámot ˝elviszi˝ a már RC2 változatban létező .Net Server, az NT 6.0 pedig a Blackcombnak van fenntartva. Véleményünk szerint következő generációként a Longhorn is az NT 6.0 verziószámot viseli majd.

A bejelentéssel tehát majdnem fél éves bizonytalanság és találgatás ért véget, s bár a jelenleg alpha Longhorn még messze áll a végleges állapottól, remélhetőleg a megjelenésig elkövetkezendő 3 év beteljesíti valamennyi, az új termékkel kapcsolatos várakozást (vágyakozást?).

Tovább
Hirdetés



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés