Connect with us

technokrata

Windows Longhorn vs. Blackcomb – végre kiderült, hogy mi a különbség: (majdnem) igaz a jóslat

Laptop

Windows Longhorn vs. Blackcomb – végre kiderült, hogy mi a különbség: (majdnem) igaz a jóslat

Ami közös: a 2005-ös megjelenés. Ami különbség: nem ugyanaz a generáció – vagy mégis? Kiderült az igazság – (majdnem) bevált a jóslat…

Először május elején láttak napvilágot részletes információk és (valódi) képek a Microsoft készülő új operációs rendszeréről, a ˝Longhorn˝-ról, sőt annak későbbi utódjáról, a ˝Blackcomb˝-ról is. Hozzá tartozik az igazsághoz, hogy korábban már annyi hamis (fake) screenshot jelent meg a Microsoft készülő új operációs rendszeréről, hogy már-már követhetetlenné vált, hogy melyik valódi közülük. A májusi információk azonban eddig nem dőltek meg – és már a Microsoft sem titkolja új operációs rendszerének fejlesztését.

A Microsoft júniusban hozta nyilvánosságra a Longhorn megjelenésének várható időpontját (2004), azonban ez két hónappal később már 2005-re módosult és azóta is ez az álláspont. A gond csak az, hogy a júniusi információk – azóta is változatlanul – 2005-ös Blackcomb megjelenést adtak hírül, ugyanakkor a két változatot különböző generációként említették. Akkor jegyeztük meg először, hogy a Longhorn és a 2005-ös Blackcomb valójában egy termékben találkozik majd – és ez az elképzelésünk hírről-hírre visszatérve mindmáig tartotta is magát.

A teóriából a napokban bizonyosság lett – igaz, nem teljesen váltotta be a ˝reményeket˝, de azért elég közel állunk ahhoz, hogy azt mondhassuk: a jóslat bevált. Ugyanis a Microsoft bejelentése alapján kiderült, hogy a Longhorn az XP utódjaként megjelenő kliens-, a Blackcomb pedig a .NET Server 2003 utódjaként megjelenő szerverváltozat lesz, nagyjából azonos belső felépítéssel és kompatibilitással.

Bár jelenleg is kérdés maradt a Longhorn verziószáma – ugyanis az NT 5.2-es verziószámot ˝elviszi˝ a már RC2 változatban létező .Net Server, az NT 6.0 pedig a Blackcombnak van fenntartva. Véleményünk szerint következő generációként a Longhorn is az NT 6.0 verziószámot viseli majd.

A bejelentéssel tehát majdnem fél éves bizonytalanság és találgatás ért véget, s bár a jelenleg alpha Longhorn még messze áll a végleges állapottól, remélhetőleg a megjelenésig elkövetkezendő 3 év beteljesíti valamennyi, az új termékkel kapcsolatos várakozást (vágyakozást?).Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle