Connect with us

Hirdetés

technokrata

Windows Longhorn OnNow: ˝a számítógép sohasem áll meg˝

Laptop

Windows Longhorn OnNow: ˝a számítógép sohasem áll meg˝

˝[…] the client never stops running […]˝ – mondta Jim Allchin, a Microsoft alelnöke. Folyamatos működés vs. energiatakarékosság – ez itt a kérdés…

Jim Allchin, a Microsoft alelnökének az eWeek-nek adott interjújában sokunknak ez a mondat üt szöget a fejébe: ˝My dream is that the client never stops running […]˝

A kijelentésen nincs mit értelmezni: az világosan utal arra, hogy ˝a számítógép sohasem áll meg˝ – vagyis folyamatosan ˝tudatánál van˝ és műveletvégzésre képes. Ez lenne tehát a már korábban említett OnNow technológia, amely a bootolás gyorsítását, illetve elmaradását jelenti a jelenlegi hibernate funkcióhoz hasonlóan.

De miért söpri félre az alelnök a mára nagy nehezen megvalósult energiatakarékossági elképzeléseket? Álmának célja nyilván összefüggésben van a PC olyan felhasználási lehetőségeivel, amelyek nem igénylik a gép közvetlen közelségét a felhasználóhoz. Ez lehet az otthoni szórakoztatóelektronika kisegítése vagy helyettesítése, de lehet akár a távoli elérhetőség folyamatos biztosítása is, egyéb, ˝egzotikus˝ használati szokások mellett.

Allchin ˝álma˝ egyébként sokunknak ma sem álom – ugyanis megannyi PC működik folyamatosan anélkül, hogy felhasználója ˝túl˝ sűrűn lekapcsolná vagy újraindítaná. Vagy hibernálná vagy suspend-˝álná˝. Nem – a gépnek menni ˝kell˝, hisz csak így képes a funkcióját betölteni, azaz a rábízott feladatokat elvégezni. E feladatok sokfélék lehetnek: a kódtöréstől az audio-/videokódolásig szinte bármi. Mégsem ez az elterjedt trend manapság.

Evolúció

Ez utóbbi ugyanis több lépésben eljutott odaáig, hogy a számítógép kikapcsolva is másodpercek alatt használható állapotba tud jutni – de az effektív használat szüneteiben mégiscsak (gyakorlatilag) ki van kapcsolva, a CPU nem végez hasznos számítási műveleteket. ˝Elméletileg˝ már rég nincs kikapcsolva – a soft off üzemmód nem hagyja áram nélkül az alaplapot és egyes további perifériákat.

A hibernate üzemmód (még ma sem teljes) elterjedéséig hosszan vezetett az út: a közel 20 évig létező AT (többek között) tápellátási szabvány nem írt elő különösebb leállítási módszert – a hálózati tápellátást megszakító kikapcsológomb élet és halál között döntött. Aztán jöttek a különböző standby és suspend üzemmódok, amelyek azonban sohasem terjedtek el igazán, mert a gyors ˝felállás˝ kényelménél nagyobb volt a tápventilátor zajának kényelmetlensége.

Az áttörést az előszőr a noteszgépekben használatos hibernate (korábban suspend-to-disk) üzemmód jelentette, amely az operatív, felejtő tár (például RAM) tartalmát a nem felejtő merevlemezre mentette, hogy az újbóli induláskor a bootolás helyett azt onnan visszatöltve az operációs rendszer számára megállt idő folytatódjon. Ez eddig a tökéletes megoldás – ha nem változik a számítógép vagy az operációs rendszer konfigurációja, akkor voltaképpen (elvileg) soha sincs szükség bootolásra.

Ahogyan a folyamatosan működő gép esetében sincs. A különbség csak annyi, hogy ekkor az operációs rendszer számára nem áll meg az idő, egyszersmind nem szűnik meg a zaj és nincs energiatakarékosság sem.

Még 3 év

Mármint ha mindezt a mai ˝vason˝ műveljük. Ám ne feledjük, hogy a Windows Longhorn megjelenési időpontjaként megjelölt 2005 messze van még. Elképzelhető tehát, hogy Allchin álma ˝érdekellentét˝ nélkül megvalósul. A lehetséges alternatívák ehhez a már ma is használatos szükség szerinti hűtési intenzitás (például ventilátor fordulatszám-szabályozás), illetve a nem használt külső/belső perifériák szelektív leállíthatósága, illetve teljesítmény-csökkentése – miközben a gép folyamatosan ˝tudatánál van˝.

Őszi megjelenéssel számolva a Windows Longhornnal kapcsolatos álmok háttere még 3 teljes évig alakulhat.

A Windows Longhorn…

A Microsoftnak komoly céljai vannak az új operációs rendszerrel – mindenek előtt odafigyeléssel a PC platform biztonságossá és megbízhatóvá tétele. Emellett a PC-t még könnyebben használhatóvá szeretnék tenni, tökéletesebb Plug and Playt, és egy OnNow nevű új technológiát építenek be – utóbbi a bootolás gyorsítását, illetve elmaradását jelenti a jelenlegi hibernate funkcióhoz hasonlóan. A PC-t továbbá a valós idejű (leginkább beszéd) kommunikáció és az otthoni szórakoztatás központjává kívánják tenni, miközben e funkciók mobilitását (Tablet PC) is szem előtt tartják.

Hasonlóan a négy hónappal ezelőtti állapothoz, továbbra is kérdés maradt a Windows Longhorn verziószáma – ugyanis a korábban NT 5.2-es verziószámot ˝elviszi˝ a már RC1 változatban létező .Net Server, az NT 6.0 pedig a Blackcombnak van fenntartva. Anélkül, hogy különösebben találgatásokba bocsátkoznék, nem tartom kizártnak, hogy a jövőben az immár 2005-re ˝kiírt˝ Windows Longhorn és az eddig ugyancsak 2005-re jelzett utód, a Windows Blackcomb valójában egy termékben találkozik majd.

A csúszás figyelembe vételével hasonlóan érdekes kérdés lehet a Windows XP további sorsa – ˝Mégis lesz Windows XP Second Edition?˝…



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés