Connect with us

technokrata

Windows Longhorn már másfél dollárért

Laptop

Windows Longhorn már másfél dollárért

Ennyiért lehet(ett) hozzájutni a Microsoft – még fejlesztés alatt álló – legújabb asztali operációs rendszeréhez.

Az ázsiai szoftverkalózkodási helyzetet továbbra is jól jellemzi, hogy Dél-Malajziában már több mint két hete árulják a Microsoft – még javában fejlesztés alatt álló – legújabb asztali operációs rendszerét, a Longhorn kódnevű Windowst, amelynek hivatalos kiadására is éveket kell még várnunk.

A 2005-re (vagy 2006-ra) kiadni tervezett operációs rendszer nyilvánosan (a fejlesztők részére), #4051-es verziószámmal nemrég mutatkozott be az 2003. októberében rendezett Los Angeles-i fejlesztői konferencián (PDC), jóllehet a legelső kiszivárgott, #3628-as (alpha) verzió már 2002. április óta terjed az Interneten, és a későbbi, #4008-as és #4015-ös verziók sem maradtak házon belül.

A Dél-Malajziában ˝kapható˝ verzió egyébként a PDC-ről származó #4051-es, tehát a jelenleg ˝nyilvánosan˝ létező legfrissebb. Jonathan Selvasegaram, a Microsoft jogi képviselője elmondta, hogy mivel nem végleges termékről van szó, használata jelentős rizikóval jár. Ehhez azért hozzá kell tenni, hogy a Windows Longhornt (még) nem lehet előretelepítetten, géppel együtt megvásárolni, így használói nem a laikusok közül kerülnek ki, és nyilván tisztában vannak vele, hogy miféle termékkel van dolguk. Ezt mutatja a másfél amerikai dolláros ár is, ami szinte csak a hordozó CD anyag- és munkaköltsége. Ezzel a felhasználók megtakaríthatják az Internetről való letöltés és a CD-re írás idejét – ezeknek az embereknek ezért nem is lehetne drágábban eladni.

A Windows Longhorn kalózváltozata egyébként nem is ˝kéz alatt˝, hanem a szingapúri határ melletti Johor Bahru város egyik bevásárlóközpontja, a Holiday Plaza több számítástechnikai boltjában (volt) kapható, más kalózszoftverekkel és -filmekkel együtt. Míg az ennyire ˝durva˝ kalózkodás Ázsiában háborítatlanul folytatható, Európában és Amerikában sokéves börtönbüntetés kockázatát rejti. Pedig az okozott kár közel hasonló, lévén Ázsia érintett részein is van fizetőképes kereslet ezekre a termékekre.



Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek