Connect with us

Hirdetés

technokrata

Windows Longhorn már 2004-ben?

Windows Longhorn már 2004-ben!

Laptop

Windows Longhorn már 2004-ben?

Nem egészen egyezik a Microsoft és egyes elemzők álláspontja…

Elemzők szerint a Windows Longhorn 2003-ban teszt – béta – változatban, 2004-ben pedig készen fog létezni. Ez ellentmond a Microsoft legutóbbi bejelentésének, ami egy éves késéssel 2005-ös megjelenést ígér.

Bár érdemes a szavakon lovagolni és különválasztani a kész állapotot és a megjelenést, mégsem valószínű, hogy a kettő között egy év eltelne, hiszen ennyi idő (4 év a Windows XP és a Longhorn megjelenése között) távlatában ezt semmilyen indok nem támasztja alá.

Illetve mégis… Ha 2003-ban megjelenik a Windows XP SE – ennek értékesítése adhat(na) okot a Microsoftnak kivárásra, de egyelőre cáfol minden ezzel kapcsolatos értesülést.

Ismeretes, hogy a Windows XP Se 2003-as megjelenésének meggyőződését Brian Valentine, a Microsoft Windows részlegének alelnöke zárta rövidre egyértelműen, amikor bejelentette, hogy a híresztelésekkel ellentétben nem lesz Windows XP Second Edition – a szükséges változtatásokat a Windows XP jelenlegi verzióján végzik el javítócsomagok (service pack – SP) formájában, és vadonatúj kóddal csak a Longhornnal jelentkezik a Microsoft, várhatóan 2005-ben.

Ismeretes az is, hogy Bill Gates, a Microsoft elnökének a szoftveróriás éves pénzügyi elemzői találkozóján adott tájékoztatása alapján a Windows Longhorn megjelenése az addig ismert 2004 helyett 2005-re vagy még későbbre tehető, ugyanis a Microsoft legújabb dektop operációs rendszerének fejlesztése nagyban függ több más technológia – így az Office, az Exchange Server, és az SQL Server ˝Yukon˝ – fejlesztésétől, amely utóbbi támogatja majd a Windows Longhorn új file-rendszerét.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

Laptop

Windows Longhorn már 2004-ben!

A két hónapja még kérdésként elhangzó mondat kijelentéssé vált – a Microsofttól.

A Microsoft legújabb desktop operációs rendszereként készülő Windows Longhornnal kapcsolatban sokszor és sokféle információ látott napvilágot – ezek között pedig szép számmal akadnak a megjelenés időpontjával foglalkozó nem-, illetve félhivatalos információk, melyek jó része a logikára vagy a ˝megérzésre˝ alapozott. Gyártóként a Microsoft többé-kevésbé kitartott álláspontja(i) mellett, amelyek a tavaly május előtti teljes titkolózástól júniusban már 2004-re ígértetett, majd júliusban ez 2005-re változott, és azóta is ez a hivatalos – eddig.

De még mielőtt a témában napvilágra került új információkkal foglalkoznánk, érdemes egy kis kitérőt tenni az előbb említett logika és ˝megérzések˝ világába, amelyek nem (mindig) egyeztek meg 100%-osan a Microsoft hivatalos álláspontjával.

Már korábban is fenntartással kezeltük a 2005-ös megjelenés hivatalos tényét, illetve ez esetben egyéb közbenső állomások (például Windows XP SE) szükségszerű megjelenését sejtettük, magyarul az volt a véleményünk, hogy 1. vagy a Windows Longhorn megjelenik 2003-2004-ben, 2. vagy lesz még egy Windows XP, a Second Edition 2003-ban, és akkor lehet a Longhorn 2005-ben. Ez a logika. Ugyanis máskülönben az eddigi leghosszabb idő telne el két Windows megjelenése között, ez pedig – már csak az üzleti szempontok miatt sem – nem valószínű.

A ˝megérzés˝ pedig mintegy a logikát megerősítendő azt sugallta, hogy kizárt dolog, hogy egy már 2002-ben korai beta verzióban létező operációs rendszer megjelenésére 3 évet kellene várni…

De kanyarodjunk vissza a jelenhez. A Microsoft a következő kijelentést tette: ˝[…] .NET will not be included by default in Windows until the next version of Windows, expected to be released in late 2004 […]˝ (˝[…] a .NET nem kerül bele alapértelmezettként a Windowsba a következő verzió megjelenéséig, ami 2004 derekára várható […]˝). (Majdnem) minden kétséget kizáróan a Windows Longhornról van szó, ugyanis – mint ismeretes – a Windows XP SE megjelenéséről szóló meggyőződést Brian Valentine, a Microsoft Windows részlegének alelnöke zárta rövidre egyértelműen, amikor november végén bejelentette, hogy a híresztelésekkel ellentétben nem lesz Windows XP Second Edition – a szükséges változtatásokat a Windows XP jelenlegi verzióján végzik el javítócsomagok (service pack – SP) formájában. Ennyi tehát: 2004, amely természetesen még változhat, hisz sok idő van, de logikusan mégiscsak ez állja meg leginkább a helyét…

…még ha ˝A Windows Longhorn más lesz˝ is. Ismeretes ugyanis, hogy nem sokkal azután, hogy a Windows Longhorn alpha.3683 novemberben ˝kiszivárgott˝ a Microsofttól, máris új, megrázó horderejű információkat adtak hírül külföldi források. Ezek alapján valószínűnek tűnik, hogy a Windows Longhorn végleges változata gyökeresen más lesz, mint amit eddig Windows néven megismertünk… Kicsit hasonlítható ez a Windows 95 1996 körül megjelent Nashville kódnevű változatához, amely tartalmazott bizonyos – leginkább vizuális – újdonságokat, de fejlesztései végül a várakozásokkal ellentétben nem Windows 96 vagy 97, hanem Windows 98, majd Me, később XP néven valósultak meg (vannak olyan Nashville-fejlesztések, amelyekkel később csak az XP-ben találkozhattunk először).

Ez persze nem jelenti feltétlenül azt, hogy a jelenleg alpha.3683 néven ismert változat teljesen halott ötlet lenne – ebből fognak kifejlődni a végleges változat funkciói. És az sem csoda, hogy a mostani Longhorn az XP-re hasonlít – valahol el kell kezdeni a fejlesztést, meg hát a Longhorn mégis csak az XP utódja (vagy mi?). A megszállottak emlékezhetnek: a Windows 2000 végleges változata és az első NT5 béták (!) között ég és föld volt a különbség – valami hasonló várható tehát a Longhorn esetében is.

Egy szó, mint száz – elemzők szerint a Windows Longhorn ez eddigi legnagyobb fejlesztés (funkcionális és szemléletbeli) lesz, amit Windowson valaha végrehajtottak. Megjelenése tehát immár hivatalos információk szerint is – ismét – 2004 derekára várható.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés