Connect with us

technokrata

Windows Longhorn már 2004-ben?

Windows Longhorn már 2004-ben!

Laptop

Windows Longhorn már 2004-ben?

Nem egészen egyezik a Microsoft és egyes elemzők álláspontja…

Elemzők szerint a Windows Longhorn 2003-ban teszt – béta – változatban, 2004-ben pedig készen fog létezni. Ez ellentmond a Microsoft legutóbbi bejelentésének, ami egy éves késéssel 2005-ös megjelenést ígér.

Bár érdemes a szavakon lovagolni és különválasztani a kész állapotot és a megjelenést, mégsem valószínű, hogy a kettő között egy év eltelne, hiszen ennyi idő (4 év a Windows XP és a Longhorn megjelenése között) távlatában ezt semmilyen indok nem támasztja alá.

Illetve mégis… Ha 2003-ban megjelenik a Windows XP SE – ennek értékesítése adhat(na) okot a Microsoftnak kivárásra, de egyelőre cáfol minden ezzel kapcsolatos értesülést.

Ismeretes, hogy a Windows XP Se 2003-as megjelenésének meggyőződését Brian Valentine, a Microsoft Windows részlegének alelnöke zárta rövidre egyértelműen, amikor bejelentette, hogy a híresztelésekkel ellentétben nem lesz Windows XP Second Edition – a szükséges változtatásokat a Windows XP jelenlegi verzióján végzik el javítócsomagok (service pack – SP) formájában, és vadonatúj kóddal csak a Longhornnal jelentkezik a Microsoft, várhatóan 2005-ben.

Ismeretes az is, hogy Bill Gates, a Microsoft elnökének a szoftveróriás éves pénzügyi elemzői találkozóján adott tájékoztatása alapján a Windows Longhorn megjelenése az addig ismert 2004 helyett 2005-re vagy még későbbre tehető, ugyanis a Microsoft legújabb dektop operációs rendszerének fejlesztése nagyban függ több más technológia – így az Office, az Exchange Server, és az SQL Server ˝Yukon˝ – fejlesztésétől, amely utóbbi támogatja majd a Windows Longhorn új file-rendszerét.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

Laptop

Windows Longhorn már 2004-ben!

A két hónapja még kérdésként elhangzó mondat kijelentéssé vált – a Microsofttól.

A Microsoft legújabb desktop operációs rendszereként készülő Windows Longhornnal kapcsolatban sokszor és sokféle információ látott napvilágot – ezek között pedig szép számmal akadnak a megjelenés időpontjával foglalkozó nem-, illetve félhivatalos információk, melyek jó része a logikára vagy a ˝megérzésre˝ alapozott. Gyártóként a Microsoft többé-kevésbé kitartott álláspontja(i) mellett, amelyek a tavaly május előtti teljes titkolózástól júniusban már 2004-re ígértetett, majd júliusban ez 2005-re változott, és azóta is ez a hivatalos – eddig.

De még mielőtt a témában napvilágra került új információkkal foglalkoznánk, érdemes egy kis kitérőt tenni az előbb említett logika és ˝megérzések˝ világába, amelyek nem (mindig) egyeztek meg 100%-osan a Microsoft hivatalos álláspontjával.

Már korábban is fenntartással kezeltük a 2005-ös megjelenés hivatalos tényét, illetve ez esetben egyéb közbenső állomások (például Windows XP SE) szükségszerű megjelenését sejtettük, magyarul az volt a véleményünk, hogy 1. vagy a Windows Longhorn megjelenik 2003-2004-ben, 2. vagy lesz még egy Windows XP, a Second Edition 2003-ban, és akkor lehet a Longhorn 2005-ben. Ez a logika. Ugyanis máskülönben az eddigi leghosszabb idő telne el két Windows megjelenése között, ez pedig – már csak az üzleti szempontok miatt sem – nem valószínű.

A ˝megérzés˝ pedig mintegy a logikát megerősítendő azt sugallta, hogy kizárt dolog, hogy egy már 2002-ben korai beta verzióban létező operációs rendszer megjelenésére 3 évet kellene várni…

De kanyarodjunk vissza a jelenhez. A Microsoft a következő kijelentést tette: ˝[…] .NET will not be included by default in Windows until the next version of Windows, expected to be released in late 2004 […]˝ (˝[…] a .NET nem kerül bele alapértelmezettként a Windowsba a következő verzió megjelenéséig, ami 2004 derekára várható […]˝). (Majdnem) minden kétséget kizáróan a Windows Longhornról van szó, ugyanis – mint ismeretes – a Windows XP SE megjelenéséről szóló meggyőződést Brian Valentine, a Microsoft Windows részlegének alelnöke zárta rövidre egyértelműen, amikor november végén bejelentette, hogy a híresztelésekkel ellentétben nem lesz Windows XP Second Edition – a szükséges változtatásokat a Windows XP jelenlegi verzióján végzik el javítócsomagok (service pack – SP) formájában. Ennyi tehát: 2004, amely természetesen még változhat, hisz sok idő van, de logikusan mégiscsak ez állja meg leginkább a helyét…

…még ha ˝A Windows Longhorn más lesz˝ is. Ismeretes ugyanis, hogy nem sokkal azután, hogy a Windows Longhorn alpha.3683 novemberben ˝kiszivárgott˝ a Microsofttól, máris új, megrázó horderejű információkat adtak hírül külföldi források. Ezek alapján valószínűnek tűnik, hogy a Windows Longhorn végleges változata gyökeresen más lesz, mint amit eddig Windows néven megismertünk… Kicsit hasonlítható ez a Windows 95 1996 körül megjelent Nashville kódnevű változatához, amely tartalmazott bizonyos – leginkább vizuális – újdonságokat, de fejlesztései végül a várakozásokkal ellentétben nem Windows 96 vagy 97, hanem Windows 98, majd Me, később XP néven valósultak meg (vannak olyan Nashville-fejlesztések, amelyekkel később csak az XP-ben találkozhattunk először).

Ez persze nem jelenti feltétlenül azt, hogy a jelenleg alpha.3683 néven ismert változat teljesen halott ötlet lenne – ebből fognak kifejlődni a végleges változat funkciói. És az sem csoda, hogy a mostani Longhorn az XP-re hasonlít – valahol el kell kezdeni a fejlesztést, meg hát a Longhorn mégis csak az XP utódja (vagy mi?). A megszállottak emlékezhetnek: a Windows 2000 végleges változata és az első NT5 béták (!) között ég és föld volt a különbség – valami hasonló várható tehát a Longhorn esetében is.

Egy szó, mint száz – elemzők szerint a Windows Longhorn ez eddigi legnagyobb fejlesztés (funkcionális és szemléletbeli) lesz, amit Windowson valaha végrehajtottak. Megjelenése tehát immár hivatalos információk szerint is – ismét – 2004 derekára várható.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle