Connect with us

technokrata

Windows Longhorn/Blackcomb: az első képektől a ˝kiszivárgott˝ alpha verzióig

Laptop

Windows Longhorn/Blackcomb: az első képektől a ˝kiszivárgott˝ alpha verzióig

Mi a Windows Longhorn/Blackcomb? A kérdés nem egyszerű: májustól novemberig, az első képektől a ˝kiszivárgott˝ alpha verzióig a közönséges hamisítványoktól a találgatásokon keresztül a bizonyosságig hosszan vezetett az út…

A kérdés megértéséhez először vissza kell ugranunk május elejére, amikor először láttak napvilágot részletes információk és (valódi) képek a Microsoft készülő új operációs rendszeréről, a 2003/2004-es ˝Longhorn˝-ról, sőt annak későbbi utódjáról (legalábbis akkor még így tudtuk), a ˝Blackcomb˝-ról is.

Hamisítványok

Hozzá tartozik az igazsághoz, hogy a screenshot-hamisítási kedv – nyilván az első információk kiszivárgására váró érdeklődésre alapozva – már akkor is virágzott, így a valódi képek mellett tekintélyes mennyiségű hamisítvány is keringett az Interneten.

Ám a képek (és videók) mindegyikén volt valami durva hiba, ami elárulta hamisítvány voltát. Volt olyan, ami egyszerű Windows XP volt a Stardock DesktopX-szel felturbózva, de volt, amelyik ennél furfangosabban, grafikai programmal készült, és ˝szerzője˝ csak olyan – hozzáteszem: nevetséges – hiányosságon bukott el, hogy a felületen látható ablakokhoz elfelejtett a taskbarra gombot hamisítani…

Hírek és találgatások

Az első információk kiszivárgása után aztán lecsillapodtak a kedélyek és csak a néha-néha napvilágot látó újabb hírek hozták lázba az érdeklődőket.

Ilyen volt a Longhorn megjelenési idejének júniusi hivatalos bejelentése, amely szerint a Windows Longhorn már működőképesen, alpha változatban létezik, és megjelenése 2004-ben várható.

Vagy az ugyancsak júniusi bejelentés, amely a Longhorn DVD-támogatását adta hírül, méghozzá a fejlesztés alatt álló, úgynevezett Mount Rainier technológia segítségével, amely (végre) natív operációs rendszer támogatást biztosít a floppy-hoz hasonló, írható/olvasható optikai tárolóeszközöknek is.

Aztán július végén robbant a bomba: késik a Windows Longhorn – Bill Gates, a Microsoft elnökének a szoftveróriás éves pénzügyi elemzői találkozóján adott tájékoztatása alapján a megjelenés 2005-re vagy még későbbre tehető, ugyanis a Microsoft legújabb dektop operációs rendszerének fejlesztése nagyban függ több más technológia – így az Office, az Exchange Server, és az SQL Server ˝Yukon˝ – fejlesztésétől, amely utóbbi támogatja majd a Windows Longhorn új file-rendszerét.

De az érdeklődés mit sem csökkent – olyannyira, hogy Jim Allchin, a Microsoft alelnökének az eWeek-nek adott szeptemberi interjújában sokunknak ez a mondat ütött szöget a fejébe: ˝My dream is that the client never stops running […]˝. A kijelentésen nincs mit értelmezni: az világosan utal arra, hogy ˝a számítógép sohasem áll meg˝ – vagyis folyamatosan ˝tudatánál van˝ és műveletvégzésre képes. Ez lenne tehát a már korábban említett OnNow technológia, amely a bootolás gyorsítását, illetve elmaradását jelenti a jelenlegi hibernate funkcióhoz hasonlóan.

Végül ugyancsak szeptemberben kiderült, hogy ˝a jövő Windowsának grafikus kezelői felülete˝ a korábbi hírekkel ellentétben már a Windows Longhornban bemutatkozik.

A bizonyosság

Aztán néma csönd – egészen novemberig, amikor ˝kiszivárgott˝ az Internetre a Windows Longhorn alpha.3683, és felhasználók tömege kezdte a Microsoft akaratán kívül ˝tesztelni˝ az új operációs rendszert. A Microsoft nem örült a dolognak – és ez nem is csoda, hiszen a szóvivő elmondása szerint 6 különböző új grafikus kezelői felületet (GUI – graphical user interface) fejlesztenek éppen a Windows Longhornhoz, a jelenlegi alpha verzió azonban egyelőre a Windows XP GDI+ 1.0-t tartalmazza, és az meglehetősen távol átt a végleges kinézettől.

Az alpha.3683 kiszivárgása után aztán felgyorsultak az események – olyannyira, hogy a Microsoft végül fellebbentette a fátylat, és bejelentette, hogy ˝Mi a Windows Longhorn/Blackcomb?˝ A Microsoft bejelentése alapján tehát kiderült, hogy a Longhorn az XP utódjaként megjelenő kliens-, a Blackcomb pedig a .NET Server 2003 utódjaként megjelenő szerverváltozat lesz, nagyjából azonos belső felépítéssel és kompatibilitással. A bejelentéssel majdnem fél éves bizonytalanság és találgatás ért véget, miközben megkoronázta júniusi elképzelésünket a Longhorn és a Blackcomb kapcsolatáról – (majdnem) bevált a jóslat…

Minden, amit a Windows Longhorn/Blackcombról tudni lehet – a jövő Windowsai testközelből: még ma éjjel részletes képes összefoglalóval jelentkezünk a Microsoft készülő új operációs rendszereiről.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle