Connect with us

technokrata

Windows kontra Linux – webszerverek összehasonlító teljesítménytesztje

Laptop

Windows kontra Linux – webszerverek összehasonlító teljesítménytesztje

A Microsoft a neves, független Lionbridge Technologies részét képező VeriTest laboratóriumokat bízta meg a tesztsorozat lebonyolításával, amelynek keretében a Windows Server 2003 és a Red Hat Linux webkiszolgálóként nyújtott teljesítményét mérték össze többféle hardverkonfiguráción.

[sajtóközlemény] A VeriTest a mérések során megállapította, hogy a Windows Server 2003 saját webszervere, az Internet Information Services (IIS) 6.0 összességében nagyobb átviteli teljesítményt nyújt, mint a Red Hat Linux Advanced Server 2.1, illetve a Red Hat Linux 8.0 operációs rendszeren futó nyílt kódú kiszolgáló, az Apache 1.3.23.

Statikus teljesítmény

A statikus HTML oldalak lekérdezésének kiszolgálásában a Windows Server 2003 és az IIS 6.0 300%-kal nagyobb csúcsteljesítményt ért el (33.991 lekérdezés másodpercenként), mint a Red Hat Linux Advanced Server 2.1 és Apache 1.3.23 páros (8496 lekérdezés másodpercenként), egy nyolcprocesszoros HP ProLiant DL760-as gépen.

Ugyanennek a hardvernek a négyprocesszoros konfigurációján a Windows Server 2003 webszervere – szintén a statikus HTML oldalak lekérdezését kiszolgálva – 51%-kal nagyobb csúcsteljesítményt nyújtott, mint a Red Hat Linux Advanced Server 2.1-en futó TUX és Apache 1.3.23. (A TUX a Linux kernelekben található HTTP szerver – a 2.4-es verziótól felfelé – amely a statikus weboldalakat kernelszinten gyorsítótárazza, ezáltal javítva a webkiszolgáló teljesítményét.) Ebben a felállásban az IIS 6.0 másodpercenként 24.293, míg a TUX 16.035 lekérdezést szolgált ki.

A tesztelők egy- és kétprocesszoros DL760-as konfigurációkon, valamint egy kétprocesszoros DL380-as szerveren is elvégezték ezeket a méréseket, és arra a megállapításra jutottak, hogy statikus HTML oldalak lekérdezésekor a Windows Server 2003 az IIS 6.0-val 206-300%-os teljesítményjavulást eredményez a Red Hat Linux Advanced Server 2.1-en futó Apache 1.3.23-mal szemben, TUX használata esetén pedig ez a teljesítményfölény hardverkonfiguráció függvényében 12-161%-os a Microsoft javára.

Dinamikus teljesítmény

A felhasználó és a tartalom interaktivitását lehetővé tevő – például adatbázissal összekötött – dinamikus, SSL/CGI-alapú weboldalak iránt érkező lekérdezések kiszolgálásában a Windows Server 2003 és az IIS 6.0 a teszteredmények alapján 101%-kal nagyobb (e-kereskedelmi) teljesítményt mutatott fel (1580 lekérdezés másodpercenként), mint a Red Hat Linux Advanced Server 2.1-en futó TUX és Apache 1.3.23 (785 lekérdezés másodpercenként). TUX nélkül végzett mérések esetében 96%-os volt a Microsoft termékek legnagyobb teljesítményelőnye, mivel az Apache 808 lekérdezést szolgált ki másodpercenként. Mindkét szoftverfelállásban kétprocesszoros DL760-as gépen született az eredmény.

A webszerverek elektronikus kereskedelemben jó szolgálatot tevő, dinamikus teljesítményének tesztelése során a méréseket szintén 1, 2, 4 és 8 processzoros DL760-as és DL380-as kiszolgálókon végezték. A kiépítés függvényében az IIS 6.0 az Apache 1.3.23-mal szemben 20-96%-os, az Apache és a TUX párosához képest pedig 14-101%-os teljesítménynövekedést ért el.

Tesztkörnyezet

A VeriTest szakemberei a mérések elvégzéséhez a Ziff Davis Media WebBench 4.1 tesztprogramját használták. Ez a szoftver nagyszámú fizikai klienst használ a webszerverek teszteléséhez szükséges terhelés generálásához. A teszthálózatba kötött kliensek HTTP 1.0 alapú lekérdezések sorát küldik a vizsgált webszerverekre statikus és dinamikus tartalom különböző kombinációinak a vonatkozásában. A webszerver válaszol, miközben minden egyes WebBench kliens rögzíti a lekérdezések számát és a teszt során mozgatott adat mennyiségét. Az itt ismertetett összehasonlító teszthez a laboratórium 240 kliensgépből álló hálózatot alakított ki, melyben a PC-k operációs rendszere a Windows XP volt a Service Pack 1-gyel.

A tesztelők a teljesítmény maximalizálása érdekében a Windows Server 2003 dokumentációjában megadott beállításokat alkalmazták, a Red Hat Linux, a TUX és az Apache tuningolásához pedig a korábbi összehasonlító tesztek leírásaiban, szakkönyvekben és a témát taglaló webhelyeken hozzáférhető információt vették alapul.

A HP ProLiant DL380 szerver 2 db 1,4 GHz-es Intel Pentium III processzort és 2 GB memóriát, a HP ProLiant DL760 szerver 4 illetve 8 db 900 MHz-es Intel Pentium III Xeon processzort, 4 GB memóriát valamint Intel PRO/1000 MF szerveradaptereket tartalmaztak.

A VeriTest munkatársai arról is beszámoltak, hogy a Red Hat Linux 8.0 Professional verziójával és a TUX-szal is méréseket terveztek DL380-as szerveren. A tesztnek ezzel a részével azonban félúton le kellett állniuk, mivel a DL380-as nem volt hajlandó további HTTP lekérdezéseket fogadni a WebBench kliensek részéről.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle