Connect with us

Hirdetés

technokrata

Windows az autóban (is)

Laptop

Windows az autóban (is)

Alig egy hete mutatta be a Microsoft a háztartási elektronika vezérlésére alkalmas új hálózati protokollt, illetve koncepciót, máris itt az újabb meglepetés…

Az új terület az autó – sokaknak a második otthon. Az újdonságot kifejlesztő cég pedig a japán Clarion (neve itthon sem ismeretlen), amely a tokiói World PC Expo-n új, autóba szerelt számítógépes megoldást mutatott be.

A Windows CE-t futtató, Cadias elnevezésű számítógép egyike a legkomplexebb megoldásoknak a navigációs berendezésekkel, DVD-, illetve TV-készülékekkel elég jól lefedett japán autóelektronikai piacon.

A Cadias a szokásos autóhifi funkciókon (rádió, CD- és MP3/WMA-lejátszó) kívül – megfelelő infrastruktúra (például mobiltelefon az NTT DoCoMo 3G hálózatán) jelenlétében – Internet-elérést (WWW, e-mail stb.) is biztosít, továbbá határidőnaplót és címlistát is tartalmaz. Mindezeket a funkciókat egy 7 colos érintő-LCD-kijelző, illetve távirányító segítségével vezérelhetjük.

A készülék belsejében 166 MHz-es RISC processzor dolgozik, 64 MB operatív rendeszermemória és 8 MB videomemória támogatásával. A Cadias elkövetkezendő verziói még nagyobb tudással rendelkeznek majd – ezek a gyártó tervei szerint digitális televíziózásra, illetve célzottan az autók számára sugárzott majdani adások vételére is alkalmasak lesznek.

A Clarion Cadias ez év decemberében jelenik meg 2730 dollásos – az egyéb navigációs készülékekhez képest dupla, és a Pioneer merevlemezes Cyber Navi készülékhez hasonló – áron. Európai megjelenésről egyelőre nem esett szó, de nyilván ha a japán piacon a Cadias sikeres lesz, hamarosan el fog jutni a tengerentúlra is.

A Windows-vezérelte háztartási elektronikával ellentétben ezúttal nem jelentek meg rosszindulatú megjegyzések a Windowszal mint vezérlő szoftverrel kapcsolatban – igaz, jelen esetben nincs is akkora befolyása az autó életére, mint ami a lakásban vár rá…



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés