Connect with us

Windows az autóban (is)

Laptop

Windows az autóban (is)

Alig egy hete mutatta be a Microsoft a háztartási elektronika vezérlésére alkalmas új hálózati protokollt, illetve koncepciót, máris itt az újabb meglepetés…

Az új terület az autó – sokaknak a második otthon. Az újdonságot kifejlesztő cég pedig a japán Clarion (neve itthon sem ismeretlen), amely a tokiói World PC Expo-n új, autóba szerelt számítógépes megoldást mutatott be.

A Windows CE-t futtató, Cadias elnevezésű számítógép egyike a legkomplexebb megoldásoknak a navigációs berendezésekkel, DVD-, illetve TV-készülékekkel elég jól lefedett japán autóelektronikai piacon.

A Cadias a szokásos autóhifi funkciókon (rádió, CD- és MP3/WMA-lejátszó) kívül – megfelelő infrastruktúra (például mobiltelefon az NTT DoCoMo 3G hálózatán) jelenlétében – Internet-elérést (WWW, e-mail stb.) is biztosít, továbbá határidőnaplót és címlistát is tartalmaz. Mindezeket a funkciókat egy 7 colos érintő-LCD-kijelző, illetve távirányító segítségével vezérelhetjük.

A készülék belsejében 166 MHz-es RISC processzor dolgozik, 64 MB operatív rendeszermemória és 8 MB videomemória támogatásával. A Cadias elkövetkezendő verziói még nagyobb tudással rendelkeznek majd – ezek a gyártó tervei szerint digitális televíziózásra, illetve célzottan az autók számára sugárzott majdani adások vételére is alkalmasak lesznek.

A Clarion Cadias ez év decemberében jelenik meg 2730 dollásos – az egyéb navigációs készülékekhez képest dupla, és a Pioneer merevlemezes Cyber Navi készülékhez hasonló – áron. Európai megjelenésről egyelőre nem esett szó, de nyilván ha a japán piacon a Cadias sikeres lesz, hamarosan el fog jutni a tengerentúlra is.

A Windows-vezérelte háztartási elektronikával ellentétben ezúttal nem jelentek meg rosszindulatú megjegyzések a Windowszal mint vezérlő szoftverrel kapcsolatban – igaz, jelen esetben nincs is akkora befolyása az autó életére, mint ami a lakásban vár rá…Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom