Connect with us

Windows 95: vége a dalnak

Laptop

Windows 95: vége a dalnak

Életének célegyenesébe lépett a jól használható alkalmazói számítástechnika megtestesítőjeként a Windows 95 és a nála idősebb Microsoft operációs rendszerek, melyek egytől-egyig e – rövidítve – két évtizedes történelem fontos mérföldkövei voltak.

MS-DOS, Windows 3.xx, Windows NT 3.x, Windows 95 – 2002. december 31-e után hivatalosan is véget ér küldetésük és megszűnik mindenféle gyártói terméktámogatás (support) hozzájuk, és ezzel hivatalosan is lezáródni látszik egy történelmi korszak, amelynek végén befejezik eseménydús életüket a számítástechnika e nagy mérföldkövei.

Emlékezetes, 1982-es (MS-DOS 1.24), 1992-es (Windows 3.1), 1994-es (Windows NT 3.5), végül 1995-ös (Windows 95) bemutatkozásuk utáni ˝életüket˝ gyakorlatilag a Windows XP 2001-es megjelenése idején zárták le Bill Gates szavai, a ˝Hello XP; Goodbye DOS˝, hiszen valamennyi operációs rendszer a DOS-ra épülő úgynevezett shell, voltaképpen egy arra ültetett grafikus kezelői felület (GUI – graphical user interface) volt.

A Microsoft azonban továbbra is biztosította az online supportot e termékeihez – akkor is, ha őket a világon már csak kevesek használták.

A DOS-vonal ezután már csak a Windows 98/SE-ben és a Millenium Editionben él tovább, előbbiben 2004. június 30-ig, utóbbiban 2005. december 31-ig.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom