Connect with us

Windows 2003 Workstation

Laptop

Windows 2003 Workstation

Nem csak Server?

˝Windows Server 2003 Enterprise Edition for the Workstation˝ – ez a néhány szó hozta lázba a világot szinte pillanatokkal azután, hogy megjelent a Microsoft Knoweledge Base Q325857 jelű cikkében. Természetesen rögtön elindult a találgatás: a Windows 2003-nak nem csak szerverváltozata lesz?

Sajnos a Microsoft rövidesen lehűtötte a kedélyeket, miután jelezte, hogy elírásról van szó, és a (hivatalosan) nem létező változat puszta véletlenségből került a Windows 2003 Server változatainak felsorolásába, illetve az valójában a Windows XP 64-bit Edition 2003-at jelenti, amely az Intel Itanium 2 platformjának támogatására szolgál.

Pedig a Windows 2003 Workstation nem is csak egyetlen KB cikkben tűnt fel, ráadásul a nagyon is beleillik (elnézést: beleillene) a képbe – a 2001-es ˝évjáratú˝ Windows XP fejlesztett utódaként és a (várhatóan) 2004/2005-ös (erről időről-időre eltérő hírek jelennek meg) Windows ˝Longhorn˝ elődeként. Beleillene már csak azért is, mert számtalan – nem is logikátlan – találgatás volt, illetve van egy bizonyos Windows XP Second Editionről, amelynek megjelenési ideje 2003 ˝kellene˝, hogy legyen, az XP és a Longhorn között máskülönben desktop operációs rendszer nélkül eltelő extrém 3-4 év miatt.

Mert a Windows XP SE nem mai ˝találmány˝ – az első hírek tavaly márciusban (tehát csaknem egy éve) érkeztek róla, és azóta ugyancsak változékony információk látnak napvilágot e fantom OS-ről. Csak a hivatalos álláspont nem változik – így ha mégis készül ilyesmi a Microsoft műhelyében, akkor tény, hogy nagyon jól őrzi a titkát.

A Windows XP SE megjelenésének meggyőződését legutóbb tavaly novemberben Brian Valentine, a Microsoft Windows részlegének alelnöke zárta rövidre egyértelműen, amikor bejelentette, hogy a híresztelésekkel ellentétben nem lesz Windows XP SE – a szükséges változtatásokat a Windows XP jelenlegi verzióján végzik el javítócsomagok (service pack – SP) formájában, és vadonatúj kóddal csak a Longhornnal jelentkezik a Microsoft, a legutóbbi januári bejelentés szerint 2004-ben.

A jelenleg RC2 állapotban ingyenesen letölthető és kipróbálható Windows Server 2003 várhatóan április 24-én jelenik meg.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom