Connect with us

technokrata

Visszavonul a CTRL+ALT+DEL szülőatyja

Laptop

Visszavonul a CTRL+ALT+DEL szülőatyja

A PC-s világ egyik leggyakrabban használt, és egyben leghíresebbé (leghírhedtebbé?) vált billentyűkombinációjának kitalálója nyugdíjba vonul.

David J. Bradley, az IBM munkatársaként 1980-81-ben vetette fel a ˝segítő˝ soft-reset, a kikapcsolás nélküli újraindítás ötletét, amelyet aztán egy olyan, létező periféria által közvetített funkcióként kellett megvalósítani, ami nem igényelt újabb hardveres fejlesztéseket az akkor vadonatúj IBM PC architektúrába. Bradley még 1975-ben csatlakozott az IBM fejleszői csapatához, és öt évvel később egyike volt annak a 12 mérnöknek, aki elkészítette az IBM PC-t. Most, több mint 28 év után válnak el útjaik a Kék Óriással, hogy pályafutását az Észak-Karolinai Állami Egyetemen tanárként folytassa.

A fejlesztő az IBM PC születésének 20. évfordulóján elmondta azt is, hogy a nagyjából öt perc alatt lekódolt funkciót valójában ˝Bill˝ tette híressé. Bill Gates nem mulatott a kijelentésen. Mert a CTRL+ALT+DEL billenyűkombináció funkcióját később aztán a Microsoft fejlesztette tovább a Windowst magát is blokkoló lefagyott taskok (a Windows védelmének szemponjából) szabályos leállítására (a Task Manager aktiválására), illetve bejelentkezésre és jelszócserére.

Bradley neve akkor vált igazán széles körben ismertté, amikor mint segítség elhangzott a Jeopardy című népszerű amerikai televíziós vetélkedőben.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle