Connect with us

technokrata

Valószínűleg már nem lesz Windows XP SP1b

Laptop

Valószínűleg már nem lesz Windows XP SP1b

A Windows XP SP1a várhatóan már ˝kitart˝ az SP2 megjelenéséig.

Öt hónappal a Windows XP SP1 angol és négy hónappal a magyar változat megjelenése után 2003 februárjában a Microsoft kiadta az első hivatalos, továbbfejlesztett verziót, a Windows XP SP1a-t.

Ugyanis a Sun azonban pert nyert a régi Microsoft Java VM ellen, így J. Frederick Motz amerikai bíró kötelezte a Microsoftot saját Java VM-jének lecserélésére a Sun azonos funkciójú termékére. Ennek első lépése volt a Windows XP SP1a, amely mindössze annyiban különbözik elődjétől, hogy teljesen kikerült belőle a Java VM. A Microsoft akkor 120 napot kapott arra, hogy e hiányt pótolja a Sun verzióval – ez lenne a Windows XP SP1b, amely azonban a jelzett határidőn belül és azóta sem jelent meg.

Ugyanakkor a #2055-ös verzióval nyilvánosan (is) elkezdődött a Windows XP SP2 eddig is, de teljesen zárt körűen zajló bétatesztelése. Ugyan a végleges verzió megjelenéséről egyelőre nincsenek véglegesnek mondható információk (a hírek jelenleg 2004 közepéről szólnak), gyanítható, hogy az SP1b már nem fog megjelenni.

Az SP1/a/b ügy hátterében a Microsoft és a Sun közötti, régóta húzódó per állt, amellyel – nagyon leegyszerűsítve – a vállalatok azt kívánták eldönteni, hogy melyikük Java Virtual Machine (platformfüggetlen szoftverfuttató környezet) (a Sun ezt sajátjának vallja, így nem szeretné, ha a Microsoft által készített verzió lenne az alapértelmezett) programja legyen része az operációs rendszernek. Ugyanezen ügy fejleményeként került ki a Windows XP-ből, majd a Windows Update útján került be tavaly ismét a Java VM, bár akkor már nem a legújabb, hanem egy jóval korábbi, az akkori döntés hatályán kívül eső Microsoft verzió, amely jelenleg is fut a rendszeresen frissített Windows XP-ken, és Magyarországon olyan ismert internetes szolgáltatások használták, mint például az OTP Direct.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle