Connect with us

technokrata

Újabb Windows kiadás a ˝Longhorn˝ után és a ˝Blackcomb˝ előtt

Laptop

Újabb Windows kiadás a ˝Longhorn˝ után és a ˝Blackcomb˝ előtt

A köztes verzió magyarázatot ad az eddig ismert két új Windows közötti generációváltásra.

Először tavaly május elején láttak napvilágot részletes információk és (valódi) képek a Microsoft készülő új operációs rendszeréről, a ˝Longhorn˝-ról, sőt annak későbbi utódjáról, a ˝Blackcomb˝-ról is. Hozzá tartozik az igazsághoz, hogy korábban már annyi hamis (fake) screenshot jelent meg a Microsoft készülő új operációs rendszereiről, hogy már-már követhetetlenné vált, hogy melyik valódi közülük. Az akkori információk azonban eddig nem dőltek meg – és már a Microsoft sem titkolja új operációs rendszerének fejlesztését.

A Microsoft tavaly júniusban hozta nyilvánosságra a Longhorn megjelenésének várható időpontját (2004), azonban ez két hónappal később már 2005-re módosult és sokáig ez is maradt az álláspont. A gond csak az volt, hogy az akkori információk – azóta is változatlanul – 2005-ös Blackcomb megjelenést adtak hírül, ugyanakkor a két változatot különböző generációként említették. Akkor jegyeztük meg először, hogy a Longhorn és a 2005-ös Blackcomb valójában egy termékben találkozik majd – és ez az elképzelésünk hírről-hírre visszatérve egészen tavaly novemberig tartotta is magát.

A teóriából akkor bizonyosság lett – igaz, nem teljesen váltotta be a ˝reményeket˝, de azért elég közel álltunk ahhoz, hogy azt mondhassuk: a jóslat bevált. Ugyanis a Microsoft bejelentése alapján kiderült, hogy a Longhorn az XP utódjaként megjelenő kliens-, a Blackcomb pedig a Server 2003 utódjaként megjelenő szerverváltozat lesz, nagyjából azonos belső felépítéssel és kompatibilitással.

Nemrég – nem hivatalos microsoftos forrásokból – kiderült azonban, hogy a következő szerver Windows még nem a Blackcomb lesz, hanem a Longhorn Server – egy a Longhornra épülő, a Server 2003 utódjaként és a Blackcomb elődjeként szolgáló szerver operációs rendszer. Egyelőre nem világos, hogy miért van szükség a Blackcomb előtti további Windows szerver kiadásra.

Még jelenleg is kérdés maradt a Longhorn verziószáma – ugyanis az NT 5.2-es verziószámot ˝elvitte˝ a Server 2003, az NT 6.0 pedig (elvileg) a Blackcombnak van fenntartva. Tavalyi véleményünk szerint következő generációként a Longhorn (is) az NT 6.0 verziószámot viseli majd, azonban az újabb fejleményekre való tekintettel nem vagyunk biztosak benne, hogy a Blackcombnak NT 6.x vagy újabb generációként akár 7.0 lesz-e a verziója.

A legutóbbi – januári – információk szerint a Windows Longhorn 2004 derekára várható, aminek a desktop Windowsok szempontjából igencsak itt lesz az ideje. De hogy a Longhorn Server mikor jelenik meg – hisz a Windows Server 2003 után egy évvel való megjelenés esetén senki sem fogja a szervereit rá továbbfejleszteni – az egyelőre rejtély, bár inkább a 2005 eleji megjelenés valószínű, ami viszont a Blackcombnak ad legalább további két évet az eddig ismert 2005-höz képest…Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák