Connect with us

technokrata

Termékaktiválási szünet a Microsoftnál

Laptop

Termékaktiválási szünet a Microsoftnál

A leállt szerverek lehetetlenné tették az online és telefonos aktiválást egyaránt.

Csaknem egész napos kényszerszünet tette lehetetlenné a Microsoft termékek online és telefonos aktiválását (WPA – Windows Product Activation) egyaránt az elmúlt hétvégén – adták hírül internetes források.

Bár a Microsoft nem adott ki hivatalos közleményt az ügy kapcsán, úgy tudni, a termékaktiválást kezelő szerverek leállása (leállítása?) okozta a szolgáltatás szünetelését. A hibáról egyébként a szünet ideje alatt üzenet tájékoztatta a felhasználókat, miszerint 4-5 órán belül helyreáll az üzemszerű működés.

Ugyancsak nem hivatalos információk szerint a leállás hátterében a napokkal ezelőtt lokalizált féreg áll, amely a Microsoft SQL szervereiben levő, ismert hiányosságokat aknázza ki. Minthogy ezekre már jó ideje letölthető a javítás, terjedésének nagy üteme elsősorban annak köszönhető, hogy számos olyan szerver található a Világhálón, amelyre nem telepítették a hibákat javító patcheket, így gyakorlatilag védtelenek maradtak. Ez esetben azonban kérdés és ellentmondás tárgya, hogy a féreg hogyan támadhatta meg a Microsoft szervereit, amelyek nyilván tartalmazták a legújabb frissítéseket.

Azóta egyébként helyreállt az érintett szerverek működése és rendben aktiválhatók a Microsoft termékei.

Ismeretes, hogy a Microsoft nemrég volt kénytelen elkönyvelni egy másik, a mostaninál jóval nagyobb vihart kavart váratlan leállást – akkor (is?) emberi mulasztás okozta a Windows és az MSN Messenger kommunikációs hálózatának hónap eleji, öt órás elérhetetlenségét, ami miatt Larry Grothaus lead product manager sajnálatát fejezte ki és megígérte, hogy a jövőben jobban odafigyelnek a belső folyamatokra, hogy hasonló sose történhessen meg újra.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák