Connect with us

Temetjük Plug’n’Play-t???

Laptop

Temetjük Plug’n’Play-t???

Néhány Windows XP felhasználó valamely hardver elem cseréje után a „data invalid” hibába ütközött.

A DOS-os idők végének kezdetén, a Windows 95 bemutatásakor kezdte meg világhódító útját a Plug’n’Play rendszer. Az azóta megjelent Win 9x operációs rendszerekben tovább finomodott technológia az NT-s alapokon nyugvó Windows 2000-be is beköltözött. Néhány apróbb kellemetlenségtől eltekintve jól is működött. Azonban megjelent a Windows XP ami pillanatnyilag úgy tűnik, hogy komoly visszalépést jelent PNP téren.

A technológia lényege ugyanis az lenne, hogy a feltelepített operációs rendszer egyszerűen felismeri az ezt a rendszert támogató új hardverelemet, elvégzi a driver installálást, majd minden megy tovább. Nos a WinXP ezen tulajdonsággal elméletileg felruháztatott a fejlesztők által, azonban komoly hiányosság tapasztalható a valós életben való használat során. Lévén több Windows XP operációs rendszerrel felszerelt gépben hardver elem(ek) cseréje, avagy új elem beépítése esetén az eszköz működtetéséhez szükséges meghajtó-programok telepítése egy hibaüzenettel zárul. A hibaüzenet lényege, hogy a driver telepítése sikertelenül fejeződött be, mivel az operációs rendszer helytelen adatot (data invalid) érzékelt. Ismételt próbálkozások esetén a hiba nem szűnik meg.

Megoldás természetesen van: format c: majd Windows XP telepítés. Ennél némileg jobb megoldás is létezik azért: WinXP CD-ről indítani a számítógépet, majd elindítani az installálást, a meghajtó választás előtt lehetőség nyílik egy javító alkalmazás elindítására, azonban ezzel az alkalmazással ez a hiba nem orvosolható, így hát válasszuk az installálást a már telepített XP partíciójára, ezek után lehetőségünk adódik egy másik javítóprogram futtatására, amely alaphelyzetbe állítja a HAL-t. A teljes újratelepítés is megteszi ugyanezt, azonban a registryt is kiüríti. A hiba ez utóbbi javítása rávilágít arra, hogy a probléma okozói között egészen biztosan szerepel a HAL (Hardware Abstraction Layer). A HAL tulajdonképpen driverek egy halmaza, melyre az NT kernel támaszkodik, ha valami hiba keletkezik a HAL-ban az operációs rendszer működése instabillá válhat, vagy rosszabb esetben megszűnhet.

Arról sajnos nem állnak rendelkezésre információk, hogy a probléma egészen pontosan milyen körülmények összejátszásának eredményeképpen keletkezik. Azonban igen elszomorító tény, hogy már sokan tapasztalták.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom