Connect with us

technokrata

Rémhír a Windows második generációs termékaktiválás bevezetéséről

Laptop

Rémhír a Windows második generációs termékaktiválás bevezetéséről

A (rém)hírt egy kis technológiai site kezdte terjeszteni – és a pánik bejárta az Internetet.

A termékaktiválás tavalyi, és az SP1 és a Windows Update nemrég bevezetett ellenőrzési eljárásainak kudarcba fulladása utáni, a második generációs licencelési eljárásról és annak bevezetéséről szóló (rém)hírt egy kis technológiai site kezdte terjeszteni – és a pánik bejárta az Internetet.

A rémhír szerint a Microsoft megváltoztatja valamennyi aktiválási kulcsot még az SP1 megjelenése előtt – így remélve további bevételt a (még) nem jogtiszta Windows XP-t futtató felhasználóktól, akik az SP1-et már csak az új kulcsokkal rendelkező, immár megvásárolt, így jogtiszta Windowsaikra telepíthetnék.

A hír komoly pánikot keltett – nyilván a nem jogtiszta Windows XP-vel rendelkező felhasználók körében. Végülis azonban mégsem bizonyult igaznak, mint azt Allen Nieman, a Microsoft Licensing Technologies lead technical product managere elmondta. Nieman kifejtette, hogy a Microsoftnak esze ágában sincs az aktiválási kulcsokat lecserélni, azonban él a corporate kulcsokkal telepített Windows XP-k elleni antikalóz-intézkedés.

Ennek keretében a Microsoft – Horváth Ákos, a Microsoft Magyarország Windows-termékmenedzserének elmondása alapján – összesen 2 corporate kulcsot tett feketelistára, és az SP1-et nem engedi működni az e kulcsok valamelyikével telepített számítógépen, mi több, a telepítési kísérletnél az összes, jövőbeni frissítés lehetőségét is letiltja. Napokkal később aztán ez utóbbit nem lokálisan, hanem központilag oldotta meg – ismeretes ugyanis, hogy a Microsoft megváltoztatta a Windows XP termékfrissítéseiről (is) gondoskodó Windows Update website felhasználási feltételeit: ˝[…] Az érvényes licenccel rendelkező Windows-példány garantálja, hogy folyamatosan megkapja a frissítéseket a Windows Update webhelyről. […]˝ – nem kell hozzá sok logika, hogy a user rájöhessen: az illegális ˝licenc˝ pedig azt garantálja, hogy folyamatosan ne kapja meg.

A rémhír egyébként valószínűsíthetően nem rossz szándékkal született. Ugyanis a Microsoft antikalóz-intézkedését úgy vezette be, hogy értesítette a megpecsételt corporate kulccsal működő Windows XP-k felhasználóit az intézkedésről – és másik corporate kulcsot adott nekik, majd feketelistára tette az eredetit. Ez a csere késztethette általánosításra a hír szerzőjét, aki a Weben adott hangot aggodalmainak.

Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy a Microsoft nem fejleszti tovább a termékaktiválási eljárást – egyes szakértők ugyanis biztosak abban, hogy már fejlesztik a Windows Product Activation második generációját (WPA2), amely meg tud majd különböztetni minden egyes PC-t és minden egyes eladott Windows példányt – mindezt működőképes és hatékony vállalati licencelési audit rendszerrel, hogy a rendszergazdák továbbra is frissíthessenek nagy mennyiségű számítógépet egyszerre. Ennek pontos részletei azonban még nem ismertek.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle