Connect with us

technokrata

Office .NET 11 beta – tesztelők jelentkezését várják

Laptop

Office .NET 11 beta – tesztelők jelentkezését várják

A bétaprogram első, szűkkörű fordulóját követi a második, szélesebb körű fázis, amelyre a Microsoft már várja a jelentkezőket.

A Microsoft szeptember elején jelezte először, majd október 22-én el is indította legújabb irodai programcsomagjának, az Office .NET 11-nek a bétaprogramját.

Az első béta kiadásakor a gyártó a kapcsolatokat hangsúlyozta:
– üzleti folyamatok összekapcsolása (XML)
– emberek összekapcsolása (SharePoint Team Services)
– információk összekapcsolása (Outlook)

E korai béta verzió tesztelése viszonylag szűkkörű – mindössze 6000 tesztelő kapta meg, illetve a csomag csak 3 CD-t (Office 11, FrontPage 11, Publisher 11) tartalmaz. Az új XDocs alkalmazás nincs a beta kitben – ezt Jean Paoli, a Microsoft XML-lel foglalkozó mérnöke mutatja majd be egy konferencián, december 11-én.

A második bétát a gyártó 2003 tavaszára ígéri, miközben már most is várja a jelentkezőket, hogy az elsőnél szélesebb körben teszteljék a programcsomagot. A tesztelésben részt venni kívánók a Beta Place website-on jelentkezhetnek a GEXTSU felhasználónévvel és B15LIMK jelszóval.

A bétákat várhatóan – az Office XP 2001-es megjelenéséhez hasonlóan – két RC (release candidate) követi majd, mire megjelenik a végleges verzió.

Az Office .NET-ként is a köztudatba került új Office-ról korábban már megjelent egy Macromedia Flash prezentáció, amely jó néhányat bemutatott az irodai programcsomag és a .NET egyesítéséből született új lehetőségekből.

A Microsoft Office következő generációja teljes mértékben a .NET elképzelés köré épül, nagyban segítve felhasználóit munkavégzési szabadságuk kiterjesztésében, illetve munkájuk más felhasználókkal való megosztásában. Természetesen a programcsomag emellett az elődökhöz hasonlóan a helyi Desktopon is teljes funkcionalitásában használható marad az online szolgáltatások (MyOffice személyi portál, e-mail postafiók faxtámogatással, időbeosztás, riasztások, Meeting/Team Workspaces, support) nélkül is.

Heikki Kanerva, a Microsoft Office Program Management részlegének igazgatója korábban megerősítette, hogy a fejlett csoportmunka az új Office két nagy újításának egyike. Ami a másik újítást illeti, Kanerva talányosan jegyezte meg, hogy csapata azon igyekszik, hogy a felhasználók lokálisan vagy globálisan 1. könnyen megtalálják az őket érdeklő adatokat, 2. könnyen kapcsolódni tudjanak hozzájuk, 3. azok tartalmától függően olyan döntéseket tudjanak hozni, amelyeket aztán beillesztenek a (csoportos) munkarendbe, így téve gyorsabbá és/vagy hatékonyabbá a munkát. Kanerva nem nyilatkozott az Outlook vagy más Office-alkalmazások egyéb, speciális tulajdonságairól.

Ami még Kanerva nyilatkozatából kiderült, hogy az Office 11.0 az XML-re, a SharePoint Portal Serverre és a SharePoint Team Servicesre fókuszál, és a kommunikációt az e-mail mellett az instant messagingre, telefonokra, PDA-kra és Tablet PC-kre is kiterjeszti. Az új Office-t fejlesztő csapat továbbá elkötelezett az adatbiztonság (vonatkoztatva akár a biztonsági résekre, akár egyéb programhibákra) és az előd Office-ok hibáinak kiküszöbölése mellett.

A Visual Basic alkalmazások további támogatása ugyancsak része az új Office fejlesztési irányvonalának. Steven Sinofsky, a Microsoft Office részleg elnökhelyettesének szavaiból azonban kiderült az is, hogy – bár a Visual Basicet még legalább két Office-generáció biztosan támogatni fogja – a jövő Office-ai egy, az eredeti Visual Basictől kissé különböző, annak a .NET lehetőségeit teljes mértékben kihasználni tudó változatát (is) tartalmazni fogják.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek