Connect with us

technokrata

Nyilvánosan és jogdíjmentesen elérhető az Office 2003 XML referenciasémáinak licence

Laptop

Nyilvánosan és jogdíjmentesen elérhető az Office 2003 XML referenciasémáinak licence

Az új lehetőségnek köszönhetően eddig ismeretlen mértékű átláthatóság és átjárhatóság valósítható meg, fokozódik a dokumentumok hordozhatósága, könnyebbé válik a kommunikáció.

A Microsoft bejelentette, hogy ingyenes licencprogram keretében elérhetővé teszi a Microsoft Office 2003 XML referenciasémáit, és az ahhoz tartozó dokumentációt. Az Office 2003 XML referenciasémák segítségével a vállalatok méretüktől függetlenül hasznosítani tudják a szabványos XML technológiát a táblázatos, a szöveges és az űrlapot tartalmazó dokumentumok kezelésére. A Microsoft Word és Excel új, Office 2003-as verziója, valamint az InfoPath információgyűjtő program a dokumentumok XML formátumú mentésekor sémák segítségével jellemzi az információtárolás módját. A Microsoft jogdíjmentesen biztosítja a sémák licencét, ami abból a tartós elkötelezettségéből fakad, hogy elő kívánja segíteni az XML-nek, az alkalmazások, szolgáltatások és adatforrások integrációjának jövőjét képviselő technológia továbbfejlődését.

Az információcsere és az integráció döntő jelentőségre tesz szert napjainkban, így a Microsoft ügyfelei, partnerei, a kormányok és az informatikai iparág arra kérték a Microsoftot, hogy olyan megoldásokat készítsen, amelyek fokozzák az adatcsere lehetőségeit és a rendszerek átjárhatóságát. A Microsoft ezekre az igényekre válaszul teszi elérhetővé az Office 2003 XML referenciasémákat. Ezek segítségével a szoftvercégeknek lehetőségük nyílik olyan termékek elkészítésére, amelyek zökkenőmentesen képesek együttműködni a Microsoft Office 2003-mal. A licenctulajdonosok további előnyök birtokába is jutnak: egyszerűbben tudják azonosítani a dokumentumokon belül az adatokat, kisebb nehézségek árán generálhatnak már létező tartalomból jelentést és dokumentumot, illetve automatikus feldolgozás végett kinyerhetik az adatokat.

„Mára az XML az egész informatikai iparágon belül az elsőszámú adatcsere-szabvánnyá nőtte ki magát, ezért nagy örömmel jelentjük be, hogy nyilvánosan és ingyenesen elérhetővé tesszük az Office 2003 XML referenciasémák licencét” – közölte Patrick De Smedt, a Microsoft EMEA régióbeli elnöke. „Annak köszönhetően, hogy széles körben hozzáférhetővé válnak ezek a technikai információk, nemzetközi ügyfélkörünk jobb átláthatóság birtokába jut, javul dokumentumaik hordozhatósága, egyszerűbbé válik számukra a kommunikáció.”

A Microsoftnak az XML webszolgáltatások felhasználásával kapcsolatos – a Forum 2000 konferencián bejelentett – stratégiája folytatásaként, ez a licenc szervesen továbbviszi a vállalat korábbi szerepét, amelyet az XML szabványainak kialakítása, előmozdítása és népszerűsítése érdekében vállalt a különböző szabványosítási szervezetekben (W3C, ECMA, OASIS stb.). A Microsoft célja, hogy a jogdíjmentes licencet a lehető legtöbben használhassák, ezért a közzétételre XML sémadefiníció (XSD) formájában kerül sor, amely egy – a W3C által kialakított – számítástechnikai szabvány. A licenc hozzáférést nyújt az érdeklődő feleknek a sémákhoz és azok teljes dokumentációjához, használata és alkalmazása rendkívül egyszerű. A Microsoft Office 2003 XML referenciasémái sorába a WordprocessingML (Microsoft Office Word 2003), a SpreadsheetML (Microsoft Office Excel 2003) és a FormTemplate XML séma (Microsoft Office InfoPath 2003) tartozik.

Az államigazgatásban tevékenykedő ügyfelek számára az egyik legfontosabb informatikai problémát a dokumentumok kezelése, archiválása, elérése és felek közötti mozgatása jelenti. A dán közigazgatás már használja az Office 2003 XML referenciasémák nyilvános, jogdíjmentes licencét: egy szabványos dokumentumcserélő rendszer kiépítésén dolgozik. A kormány nagyra törő InfoStructure Base projektjének célja, hogy az XML sémák közös tárolójának létrehozásával javítsa a dán közigazgatás különböző területei közötti információcserét. Az Office 2003 XML referenciasémák nyilvános és jogdíjmentes licencének birtokában a dán közigazgatás közelebb juthat céljához, azaz az adatcsere és az átjárhatóság továbbfejlesztéséhez.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle