Connect with us

Hirdetés

technokrata

Népszerű a Microsoft az önkormányzatok körében

Laptop

Népszerű a Microsoft az önkormányzatok körében

A Microsoft Magyarország által a közelmúltban bevezetett, kimondottan a magyar települési és megyei önkormányzatok lehetőségihez illeszkedő Önkormányzati Open Előfizetéses Licenc (OSL) licencprogram minden várakozást meghaladóan sikeres, és további önkormányzatok is tervezik a licencprogramhoz való csatlakozást.

A konstrukció keretében operációs rendszer frissítés, Office Professional irodai csomag és a leginkább alkalmazott szerver termékek kliensei kerülnek az önkormányzatokhoz, azaz a teljes informatikai környezet tekintetében a Microsoft mellett döntöttek a csatlakozott önkormányzatok.

˝A Microsoft ragyogó megoldást adott az önkormányzatok kezébe a közelmúltban bevezetett licencprogrammal.˝ – húzta alá Pajna Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Informatikai Központ (HBMO) igazgatója; hozzátette: ˝A hajdú-bihari térségben a települések 71 százaléka azonnal csatlakozott a vállalat kezdeményezéséhez, és további települések is a mielőbbi csatlakozást fontolgatják, tekintettel arra, hogy a megyében különösen fontosnak tartják a meglévő szoftverek legalizálását, és az EU-csatlakozásból fakadó önkormányzati feladatok zökkenőmentes ellátásához szükséges legkorszerűbb és felhasználóbarát szoftverek beszerzését. A lakosság joggal várja el, hogy az ügyintézés egyszerűbbé, dinamikusabbá váljon, és ehhez szükség van a legkisebb települési önkormányzatok esetében is az ügymenet elektronizálására.˝

˝Az irodaautomatizáláson túl is jelentősen elterjedtek a Microsoft-szoftverek térségünkben, úgy a hálózati operációs rendszer, az NT, a Windows Server 2000, mint a Office csomag vagy a Windows XP, és egyre inkább meghatározóvá válik az SQL az adatbázis-kezelésben és az Exchange kiszolgáló is nagy népszerűségnek örvend Hajdú-Biharban. Ezek a termékek fontosak az ügyfelek kiszolgálásában, az államigazgatási tevékenységben, a testületi munka támogatásában, tehát a teljes háttértámogatást javítják.˝ – említette Pajna Sándor, aki hangsúlyozta, az önkormányzatoknál egyáltalán nem szerencsés a szabad szoftverek használata: ˝A legnagyobb probléma az, hogy a szabad szoftverek nagyon sokfélék, és nincsenek egy kézben, nincs olyan felelős, akihez mindig fordulni lehet. Azt gondolom, hogy bármiről is legyen szó, az csak akkor tud megfelelően működni, ha van az adott dolognak egy konkrét felelőse.˝ – mondta az igazgató.

A hajdú-bihar megyeinél is nagyobb a Microsoft licencprogramjának sikere például a fővárosban, ahol az önkormányzatok 87 százaléka, a 23 kerületből 20 azonnal igent mondott a licencprogramra, és a Microsoft nagyon kedvező szoftverbérleti megoldását választotta. Csongrád megyében 60 településből 58 csatlakozott, ami a 97 százalékos belépési arányt jelent. Békés megyében a 75 település 77 százaléka mondott azonnal igent az önkormányzati licencprogramhoz való csatlakozásra. A nagy érdeklődés bizonyítéka, hogy alig két hónap alatt, majd 1000 önkormányzat csatlakozott a speciálisan számukra testreszabott konstrukcióhoz, és tette le ezzel voksát a Microsoft deszktop és szerver technológia mellett.

˝Pest megyében is kedvező a csatlakozási arány a Microsoft OSL-konstrukciójához.˝ – erősítette meg Pótha Csaba, a Pest Megyei Önkormányzat informatikai igazgatója, aki szintén arról számolt be, hogy számos további település szándékozik csatlakozni az országosan meghirdetett kezdeményezéséhez.

Pótha Csaba szerint a Microsoft termékei mellett szólt, hogy szoftverei könnyen kezelhetőek, megfelelő a vállalat által biztosított terméktámogatás, és ráadásul a jelenlegi licenc konstrukcióban egyedülálló feltételek mellett érhetők el. A Pest Megyei Önkormányzatnál főleg irodai alkalmazásokat és szervermegoldásokat vesznek igénybe, beleértve a különböző szerver oldali egyéb szolgáltatásokat is. ˝Az irodai alkalmazás nálunk, a Pest Megyei Önkormányzatnál mindennapos. Gyakorlatilag az összes kolléga számítógépén Microsoft-termékek üzemelnek. A szerveroldalon pedig szintén Microsoft-termékeket futtatunk.˝ – részletezte.

Magyarországon az önkormányzati rendszer nem igazán igazodik sem az európai, sem az amerikai rendszerhez, hiszen nálunk nagyon nagy az önkormányzatok száma, és a 3200 decentralizáltan működő önkormányzat kis anyagi mozgástérrel, szűkös költségvetéssel működik. Ebben az új, kifejezetten a magyar viszonyokat figyelembe vevő Microsoft OSL-konstrukcióban ellenben azok az önkormányzatok is óriási kedvezménnyel élhettek, amelyeknél nincs még 5 PC sem. Így egy kis önkormányzat is olyan kedvező feltételek mellett juthat szoftverhez, mint a központi költségvetési intézmények. A szerződéses konstrukcióban kulcsszerepet töltenek be a megyei önkormányzatok, melyeken, mint gyűjtő szervezeteken keresztül veszik igénybe a rendkívűl kedvező feltételeket a települési önkormányzatok.

˝A licencprogramot a cégünk úgy alakította ki, hogy figyelembe vette, a magyar önkormányzatok fejlesztési kereteinek szűkösségét.˝ – húzta alá Takács Péter, a Microsoft Magyarország kis- és középvállalatokért felelős igazgatója – ˝Az önkormányzati OSL lényege, hogy az önkormányzatok a szoftverért éves díjat fizetnek, amiért cserébe az adott időszakban legálisan használhatják akár az évközben beszerzett számítógépeken is cégünk termékeit, továbbá az újabb verziókért sem kell külön fizetniük.˝

A települések a licenckonstrukciót már akkor is igénybe vehetik, ha csupán egyetlen egy személyi számítógéppel rendelkeznek, és amennyiben később adottak az anyagi feltételek, korlátozás nélkül vonhatnak be újabb gépeket a konstrukció alá. Mindez azért nagyon fontos, mert így a legkisebb települések is óriási előnyökhöz juthatnak.

A szolgáltatás ellenértékét pedig elosztott díjfizetéssel fizetik meg, mely dologi kiadásként is elszámolható. Az önkormányzati OSL esetén egyszerű a szoftvernyilvántartás és a költségek tervezése is, ráadásul az alaptermékeken túl az úgynevezett addicionális termékekre is kiterjeszthető a szoftverbérlet.

˝Fontos még az is, hogy ez az Önkormányzati Licencprogram a Miniszterelnöki Hivatal Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága (MKGI) által jóváhagyott program, így garantált, hogy mindig a legkedvezőbb áron és feltételek mellett kapják az önkormányzatok a licenceket.˝ – tette hozzá Takács Péter.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés