Connect with us

technokrata

Nem szűnik meg a Windows NT4

Laptop

Nem szűnik meg a Windows NT4

Az ˝élete˝ végén járó operációs rendszer még egy évet kapott.

Ismeretes, hogy 2002. december 31-én hivatalosan is véget ért a jól használható alkalmazói számítástechnika megtestesítőjeként az 1995-ös ˝évjáratú˝ Windows 95 és a nála idősebb Microsoft operációs rendszerek ˝élete˝. A Microsoft operációs rendszer életciklus politikájának megfelelően a sorban a következő az 1996-ban megjelent Windows NT4, amelynek életciklusa 2003. december 31-én jár(na) le.

A Microsoft azonban a felhasználói visszajelzéseket figyelembe véve a ˝C˝-szakaszban (lásd A Windowsok életciklusa című cikkünket) járó operációs rendszer Server változatának életciklusát egy teljes évvel meghosszabbította, így a Windows NT4 Server ˝elmúlását˝ 2004. december 31-én éljük csak meg.

Fontos, hogy a hosszabbítás csak az említett ˝C˝-szakaszra vonatkozik, aminek értelmében 1. csak az OEM-eken keresztül hozzáférhetők a licencek, 2. és online support tartozik hozzájuk – utóbbi csak a kritikus biztonsági javításokra vonatkozik.

A Microsoft e döntését azért hozta, mert vannak olyan alkalmazói is az NT4 Servernek, akik mindössze fél évvel a Windows 2000 Server bejelentése előtt vezették azt be, és – minthogy az NT4 Server a feladatát végülis jól ellátja – nem szeretnének a megszűnő support miatt rövid időn belül ismét váltani.

A szubjektivitást felvállalva jegyezzük meg, hogy e döntés felhasználóbarát és üdvözlendő lépés a Microsoft részéről – tudva azt, hogy az új fejlesztések piaci bevezetése után rendszerint a régiek támogatottsága csökken, így a felhasználó gyakran ugyanarra a feladatra is többszöri befektetésre kényszerül.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle