Connect with us

technokrata

Működésben a Windows XP SP1

Laptop

Működésben a Windows XP SP1

Kipróbáltuk a Windows XP első javítócsomagját – az első tapasztalatok pozitívak.

A Windows XP SP1 beta webes telepítőjét egy frissítések-javítások szempontjából teljesen up-to-date Windows XP-n elindítva, rövid rendszervizsgálat és néhány kérdés után megkezdődik a 40 MB körüli összméretű telepítőállományok letöltése. A letöltés intelligens módon történik – ha a kapcsolat valami okból megszakad, akkor sem vész kárba a már letöltött rész.

A letöltés után – ha kértük – backup, majd a tulajdonképpeni telepítés következik, amelynek végeztével a számítógépet természetesen újra kell indítanunk.

Az telepítés utáni első bootolás extrém hosszú ideig tart – ez főként a bejelentkezés utánra vonatkozik, amikor is még percekig nem kapjuk meg a GUI-t.

Bár a telepítő indításakor figyelmezteti a felhasználót a futó alkalmazások bezárására – erre tulajdonképpen a letöltés végéig nincs szükség. Utána azonban igen, ugyanis a telepítéskor leállnak bizonyos service-ek, amelyek szükségesek a felhasználói programok problémamentes futtatásához.

Az SP1 beta eltávolítható – de csak akkor, ha telepítés előtt kértük a meglévő rendszerállományok backupját. Tudni kell azt is, hogy a most hozzáférhető SP1 beta csak 180 napig működik – ami az ígért augusztus 14-ei végleges megjelenést tekintve nem jelent problémát, de mindenképpen érdemes odafigyelni rá.

Az SP1 beta telepítése után a felhasználó számára a leglátványosabb a Rendszer Tulajdonságokban megjelenő ˝Service Pack 1, v.1050˝ verziószám-kiegészítés, továbbá az Internet Explorer és a Windows Messenger verziószámának módosulása ˝6.0.2800.xpsp1˝, illetve ˝4.7.0031˝-re. Valóban lehetővé vált, hogy az antitröszt-eljárás előírásainak megfelelően a Windows XP egyes beépített szoftverei kicserélhetők más versenytárs gyártók termékeire.

Gyakorlott felhasználóként továbbá azonnal észrevehető, hogy megszűnt a korábban használati nehézségeket okozó Taskbar időnkénti lefagyása.

Persze nem szabad kifelejteni, hogy az SP1 több mint 1700 hibajavítást tartalmaz – az összeset, amely az eredeti, 5.1.2600-as verzió megjelenése óta felmerült. Emellett extra (USB2, IPv6, eHome) funkciók is kerülnek a Windows XP-be általa, azonban a korábban többször ígért, de eddig mindig csúszó Bluetooth egyelőre kimarad.

Figyelembe kell venni, hogy az SP1 telepítésekor ellenőrizni fogja, hogy a használt Windows XP legális-e (vagyis hogy az aktiváláshoz használt kulcs nem corporate kulcs-e). Ha ugyanis nem találja ˝tisztának˝ az operációs rendszert, akkor megtagadja a telepítést – és ezzel egy időben az összes jövőbeni frissítés lehetőségét is letiltja.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek