Connect with us

technokrata

Milyen információkat gyűjt rólunk a Windows Update?!

Laptop

Milyen információkat gyűjt rólunk a Windows Update?!

Egy német website szerint a Windows Update szolgáltatás jóval több információt szerez számítógépünkről (és így egyben rólunk is), mint amennyi a szolgáltatás funkciójához feltétlenül szükséges lenne.

A TecChannel nevű német website saját TecDump nevű programjával vizsgálta a Windows Update és a kapcsolódó számítógép közötti adatforgalmat, és meglepő eredményre jutott.

A hír szerint a visszafejtett kódolt információ – a (szükséges) frissítéseken túl – tartalmazza valamennyi telepített szoftver listáját, beleértve más gyártók termékeit is. Egyszersmind állítja, hogy ez az információ jóval szélesebb körű, mint amennyi a szolgáltatás funkciójához feltétlenül szükséges lenne.

A német site – elmondása szerint – egyébként azt derítette ki, hogy a Windows Update URL-jének megnyitásával JavaScript kóddal teletűzdelt HTML oldal töltődik le a gépünkre, amely a felhasználóval való interaktív kapcsolatot biztosítja. Az igazi érdekesség azonban nem ebben, hanem a beágyazott COM komponensben rejtőzik, amely a letöltendő-telepítendő összetevők kiválasztásakor információkat áramoltat a Microsoft felé, ráadásul SSL-kódolással, így közönséges protokollanalizátorral nem deríthető ki a tartalma.

A hír szerint a Microsoft egyelőre nem reagált a megkeresésre, nekünk pedig nem volt módunk ellenőrizni a valóságtartalmát. Annyi azonban bizonyos, hogy ha a hír beigazolódik, akkor a Microsoftnak be kell majd bizonyítania, hogy mindazok az információk, amelyek kikerülnek a számítógépről a Windows Update révén, szükségesek és elengedhetetlenek a szoftverfrissítések szempontjából.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák