Connect with us

technokrata

Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia 2004 – nagyvállalati integráció és csoportmunka

Laptop

Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia 2004 – nagyvállalati integráció és csoportmunka

A versenyhelyzet kiéleződése, a szabályozási környezet gyakori változása és az újabb és újabb technológiai lehetőségek megjelenése miatt a versenyszektorban tevékenykedő vállalatoknál és a kormányzati intézményeknél az informatikai rendszerek számának és bonyolultságának folyamatos növekedése tapasztalható.

Az informatika üzleti életre gyakorolt hatásairól, különböző, a cégek elektronikus ügymenetét befolyásoló fontos trendekről és az ezekhez kapcsolódó részterületekről esett szó a budapesti Mariott Hotelben megrendezett egynapos előadássorozaton. A Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia plenáris előadását – az ez alkalomból Magyarországra látogató – Jeff Raikes, a Microsoft Productivity and Business Services alelnöke tartotta. Később, a délutáni szekciókban neves cégvezetők, tanácsadók és piackutatók tartottak előadást, akik saját tapasztalataikról, már „végigélt” projektjeikről beszéltek a jelenlévő összesen mintegy 450 fő előtt.

A tavaly áprilisban hagyományteremtő céllal megrendezett nagy sikerű konferencia folytatásaként idén már másodjára lezajlott konferencián a Microsoft Magyarország elsősorban a közép-és nagyvállalatok vezetőinek kívánta bemutatni azokat az iparági trendeket, melyek napjaink vállalati információtechnológiai alkalmazásaira hatnak.

Nagyvállalati integráció és projekt menedzsment

A versenyhelyzet kiéleződése, a szabályozási környezet gyakori változása és az újabb és újabb technológiai lehetőségek megjelenése miatt a versenyszektorban tevékenykedő vállalatoknál és a kormányzati intézményeknél az informatikai rendszerek számának és bonyolultságának folyamatos növekedése tapasztalható. Emiatt a vállalatok és intézmények egyre komolyabb integrációs problémákkal kénytelenek szembe nézni, ha biztosítani akarják üzleti folyamataik költség hatékony informatikai támogatását. „Olyan hazai esettanulmányokat mutattunk be, ahol a vállalaton belüli és vállalatok közötti integrációs és üzleti folyamat kezelési feladatokat a Microsoft szerverére épülő megoldásokkal sikerült megoldani” – ismertette a szekciójában történteket Bátorfi Péter.

„A rendszerintegráció ma már nem pusztán két-három rendszer összeillesztését jelenti, lényege ezen túlmutat: az üzleti folyamatokat teljes egészként kezelve biztosítunk egységes támogatást a vállalatoknak, függetlenül attól, hogy az egyes részesemények hányféle részlegen és különböző rendszeren keresztül zajlanak. A korszerű integrációs platformoknak folyamatkezelő képessége van, ami a megfelelő rendszerek között végig tudja kezelni ezt a folyamatot. Egy ilyen integrációnak nagyon komoly üzleti kihatása lehet, a megtérülést az hozza, hogy az üzleti folyamatok optimalizálhatók, sőt több ponton is automatizálhatók és felügyelhetők. Azt tapasztaljuk, hogy egy ilyen integrációt követően körülbelül egy év múlva már megtérül a befektetés, és ez Magyarországon is igaz” – tette hozzá Bátorfi Péter szekcióvezető.

A nagyvállalati projektmenedzsment (Enterprise Project Management, EPM) célja, hogy biztosítsa a vállalat/szervezet projektportfoliójának átláthatóságát, javítsa az emberi és anyagi erőforrások felhasználásának hatékonyságát, és áramvonalasabbá tegye a projektek végrehajtását, a projektszervezet működését. Fontos követelmény, hogy az EPM együttműködjön a humánerőforrás- és munkaidő-elszámoló rendszerekkel, és integrálható legyen a vállalati folyamatokba. „A szekció idevágó előadásában bemutattuk, miként tesz eleget a fentieknek a Microsoft Project termékcsalád 2003-as verziójára épülő változata” – mondta Bátorfi Péter.

Nagyvállalati csoportmunka és dokumentumkezelés

Egy modern cég versenyképességét erősen meghatározza az alkalmazottak produktivitása. A megfelelő eszközökkel, információkkal és az ezek „áramlását” biztosító kommunikációs és csoportmunka környezettel dolgozó munkatársak a vállalatok legértékesebb erőforrásai, ők azok, akik létrehozzák, kezelik és megosztják a cég működése során keletkező tudást. „A szekció előadásaiban először a csoportmunka és portál technológiát tekintettük át, és esettanulmányokon keresztül mutattuk be az ezekre épülő vállalati portálokat, dokumentumkezelő megoldásokat” – számolt be Bátorfi Péter. „A munkaállomások helyett a cégeknek egy közös tudásbázisban érdemes tárolnia a vállalati információkat, mert ha az információk az egyes munkatársak asztali PC-jén találhatók meg, akkor azok megtalálása komoly nehézségekbe ütközhet, ha a dolgozó betegszabadságra megy, vagy elhagyja a céget.

Néhány éve még az jelentette a csoportmunkát, hogy a kollégák e-mailben küldözgették egymásnak a közösen készülő dokumentum különböző verzióit, ami miatt, ha sok változtatás történt, az már nehezen volt követhető. Manapság egy fájlon többen is dolgozhatnak, amit egy olyan intranet portál technológia tesz lehetővé, ahol pontosan látható, hogy ki mit változtatott az adott fájlon és akár egy korábbi verzióra is vissza lehet térni, ha a változtatásokat a többiek nem fogadják el. Mindez a munka hatékonyságának jelentős növelését eredményezi” – derült ki a szekció előadásaiból.

Microsoft Business Solutions integrált vállalatirányítási rendszerek

„A konferenciához kötődő szekció előadásokon azt vizsgáltuk, hogy az ERP rendszerek hogyan teszik hatékonyabbá a vállalatok működését, hol tapintható ki azok hasznossága, és miért éri meg egy ilyen bevezetés. Mindezt konkrét vállalati tapasztalataikkal is illusztrálják azon vállalatok vezetői, akik átestek már ilyen Microsoft alapú ERP beruházáson” – említette Ládonyi János, a vállalatirányítási szekció vezetője. A Microsoft integrált vállalatirányítási rendszerei, az Axapta és a Navision sikeres implementációi bizonyítják, hogy a hazai kis-, középvállalatok igényeit optimális ár/teljesítmény aránnyal fedik le, átfogó módon automatizálják az üzleti folyamatokat, szerves egésszé fogva össze az olyan vállalati részterületeket, mint a pénzügy/számvitel, disztribúció, termelés, ügyfélkapcsolatok és vezetői döntéstámogatás.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle