Connect with us

technokrata

Microsoft Software Update Services – a kritikus szoftverfrissítések egyszerű kezelése

Laptop

Microsoft Software Update Services – a kritikus szoftverfrissítések egyszerű kezelése

A Software Update Services a Windows Update sikerességére épülve kínál megoldást a közepes méretű vállalatok számára a kritikus szoftverfrissítések kezelésére.

Ez a megoldás a Windows 2000 és az annál újabb rendszerek frissítésére alkalmas, elsősorban Active Directory környezetben.

A szoftver abban jelent segítséget, hogy feleslegessé teszi az eddig használt eljárások használatát, a manuális frissítést vagy az egyéb módokon végzett telepítést azzal, hogy felhasználja az operációs rendszer beépített szolgáltatásait. A kliensek automatikusan megkapják a frissítéseket, és a beállítástól függően azonnal, vagy egy meghatározott időben alkalmazzák azokat, akár a felhasználó beavatkozása nélkül is.

A SUS kliens oldali szolgáltatásai

integrált biztonság Csak azok a felhasználók tudják befolyásolni a frissítések telepítését, akik lokális rendszergazdai jogokkal bírnak a számítógépen. Egyéb esetben a frissítés végrehajtódik. Ezen felül az operációs rendszer minden esetben ellenőrzi a frissítés digitális aláírását.

frissítés-ellenőrzés Az automatikus frissítés a Windows Update technológiáját használja fel arra, hogy kiválassza az adott számítógépre alkalmazandó frissítési csomagokat.

letöltés a háttérben A frissítések letöltése a Windows XP és újabb operációs rendszerekben a Background Intelligent Transfer Service segítségével történik, amely technológia folyamatosan figyeli a hálózat terheltségét, és ehhez igazítva végzi a frissítések letöltését.
Láncolt installáció. Abban az esetben, ha több frissítés installációja történik meg és egy vagy több komponens újraindítást tesz szükségessé, az összes installáció lefut, és a befejezés után egyszer kell a gépnek újraindulnia.

menedzselhetőség Active Directory környezetben a rendszergazda Csoportházirend segítségével konfigurálhatja a SUS működését. Ha ez nem áll rendelkezésre, akkor a registry hagyományos módszerekkel való frissítésével lehet konfigurálni a rendszer működését.

többnyelvűség A kliens a Windows lokalizált verzióin is támogatott.

A SUS szerver oldali szolgáltatásai

integrált biztonság Az adminisztrációs felületek kizárólag az adminisztrátorok számára hozzáférhetőek. A letöltéskor ellenőrzésre kerül a hitelesítést biztosító tanúsítvány, és a nem Microsoft által kiadott frissítések törlésre kerülnek.

engedélyezhető frissítések A frissítések a kijelölt szerverre kerülnek, és az adminisztrátornak kell engedélyeznie az installálást a kliens gépekre. Ez lehetővé teszi a tesztelést a publikálás előtt.

tartalom szinkronizálás Az adminisztrátor automatikusan és manuálisan is letöltheti a megjelent szoftverfrissítéseket. Az automatikus letöltés ütemezhető is a kevéssé kihasznált időszakokra.

szerverek közötti szinkronizálás Abban az esetben, ha több szervert kell elhelyezni a frissítések hatékony terítése érdekében, a SUS lehetővé teszi hogy a forrása egy másik SUS szerver legyen a Windows Update helyett.
Többnyelvűség. Igaz ugyan, hogy az adminisztrációs felület angol nyelven áll rendelkezésre, de a frissítések bármilyen nyelvűek lehetnek. Az adminisztrátor konfigurálhatja a nyelvek listáját, amelyekhez tartozó frissítéseket szeretné letölteni.

távoli adminisztráció HTTP vagy HTTPS protokollokkal Az adminisztrátori felület web alapú, így a távoli felügyelet egyszerűen megoldható.

státusz információ Az adminisztrátor megadhat egy web szervert, ahová a kliensek a rájuk vonatkozó frissítési információkat feltölthetik. Ez a web szerver naplójában jelenik meg.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle