Connect with us

technokrata

Microsoft Office Visio 2003

Microsoft Office Visio 2003

Laptop

Microsoft Office Visio 2003

A vásárlók és a partnerek nagy érdeklődéssel várják a Microsoft Office Visio 2003 kínálta lehetőségeket: az új változat intelligens ügyfélként alkalmas az adatok valós idejű megjelenítésére, ami a termelékenység fokozására ad módot.

Az 57. Minőségbiztosítási kongresszus és vásár (Annual Quality Congress and Exposition (AQC)) keretében a Microsoft bejelentette, hogy közzétette a nagyközönség számára a Microsoft Office Visio 2003, népszerű rajzoló és ábrakészítő szoftvere első nyilvános béta változatát. A Visio 2003, amely Standard és Professional kiadásban érhető el, új diagramtípusokat, diagramtárakat és sablonokat tartalmaz, valamint a leggyakoribb diagramtípusai támogatják az elsőszámú minőségellenőrzési rendszereket, így például a Six Sigma, az ISO 9000 és a TQM eljárást. A vásárlók ennek köszönhetően egyszerűbben dokumentálhatják és elemezhetik üzleti folyamataikat, mélyebben átláthatják a vállalat működését, és fokozhatják annak hatékonyságát. A Visio 2003 mint a Microsoft Office Rendszer tagja szintén tartalmaz olyan új funkciókat és szolgáltatásokat, amelyek segítségével nagy teljesítményű, összekapcsolt megoldások alakíthatók ki, a Microsoft .NET és az XML webszolgáltatások lehetőségeinek kiaknázása révén. A Visio mostani kiadásától kezdve a Visio dokumentumok intelligens ügyfelekké válnak, amelyek integrálhatók az üzleti alkalmazásokkal, és amelyek segítségével valós időben követhetők figyelemmel az üzleti adatok.

Üzleti érték a nagyvállalaton belül

Ha egy vállalkozás üzleti folyamatai nem hatékonyak, vagy ha nem látja át, hogyan működnek a vásárlókkal kapcsolatot tartó szervezeti egységei, nyereségkieséssel és elmulasztott lehetőségekkel kell számolnia. Az üzleti folyamatok kezelése (angol rövidítéssel BPM) révén a vállalatok jelenlegi folyamataik dokumentálása, kiértékelése és továbbfejlesztése által csökkenthetik költségeiket és fokozhatják hatékonyságukat. A BPM megvalósítására tett első lépés az üzleti folyamatok grafikus leképezése, és az adatok elemzése abból a szempontból, hogy a vezetők és a dolgozók hol fokozhatják a hatékonyságot. A Visio 2003 új üzleti folyamatábrái, sablonjai és eszközei (koncepcionális diagram, döntési fa, folyamat- és eljárásdiagramok, idő- és aktivitásdiagramok) segítséget nyújtanak ehhez a fontos lépéshez. Mindezeknek a funkcióknak köszönhetően leírhatók és dokumentálhatók az üzleti folyamatok, az összetett rendszerek elemzésére és bemutatására pedig üzleti grafikus eszközök használhatók.

Az ügyfelek igényeihez alkalmazkodó intelligens megoldások

A Visio 2003 béta változata nagy várakozásokat kelt, mivel a műszaki szakemberek körében nagy tekintélynek örvend, de a gazdaság területén dolgozóknak is új lehetőségeket nyújt. Azok a vállalatok, amelyek már évek óta használják műszaki rajzoló eszközként a Visio programot, mint például a fűtő-, légkondicionáló és szellőzőrendszerek terén világvezető Carrier Corporation, lelkesedéssel szóltak a Visio alapú intelligens ügynökre épülő megoldások nyújtotta lehetőségekről, valamint arról a megújult figyelemről, amelyet a Microsoft a Visio hírnevét megalapozó ábrakészítő eszközök továbbfejlesztésére fordít.

Bővíthető platform

A Microsoft két fő csapás mentén haladt a Visio 2003 elkészítése során: kiaknázta a programban az üzleti rendszerekkel való integrálásra nyíló lehetőségeket, ugyanakkor visszatért a program gyökereihez, vagyis a puszta ábrakészítő eszközhöz. Ennek eredményeképpen a Visio eszközök egy olyan erősebb és rugalmasabb családja jött létre, amelynek segítségével új lehetőségek nyílnak a Visio ábrák elkészítéskor.

A Visio kibővült az XML és az XML alapú webszolgáltatások kezelésével, de ezenkívül szorosan integrálható a Microsoft Office Rendszer többi termékével, valamint a Windows Server System kiszolgálói alkalmazásokkal, köztük a Windows Server 2003 és a Windows SharePoint Services, a Microsoft BizTalk Server és a Microsoft SQL Server együttesével. Ennek köszönhetően a bővíthető fejlesztőplatform örökségére építkezve új lehetőségeket teremt: olyan, intelligens ügyfélen alapuló megoldások elkészítésére ad módot, amelyekkel ábrázolhatók az említett rendszerből származó valós idejű adatok. Ezt elősegítendő a Microsoft számos eszközt biztosít a vállalati fejlesztőknek és a partnereknek. Szerepel ezek között egy ActiveX vezérlő, egy szoftverfejlesztő készlet (SDK) és a Shape Studio nevű új fejlesztőeszköz, amelynek segítségével egyszerűbbé válik a kiváló minőségű alakzatok elkészítése, így az intelligens ügyfelek minden vállalkozás egyedi igényeihez hozzáigazíthatók.

A termék végleges változata 2003 nyarán lesz elérhető, az árakat is akkor teszik közzé. A termékből első alkalommal készül magyar változat, ami a külföldi megjelenés után néhány héttel fog megjelenni a hazai piacon.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

Laptop

Microsoft Office Visio 2003

A Microsoft Office Visio 2003, a Microsoft Office irodai programcsomag megújult ábra- és diagramkészítő eszköze, amely immár magyar nyelven is megvásárolható.

Az információközlés egyik leghatékonyabb formája a képi ábrázolás, de a legtöbb grafikai szoftvercsomaggal csak jó rajzkészséggel lehet látványos ábrákat készíteni. A Microsoft Office Visio 2003 azoknak készült, akik nem rajzolnak jól szabadkézzel, de képi elemekkel is segíteni szeretnék a fontos információk vizuális bemutatását, megfogalmazását, dokumentálását, és közlését, professzionális látványú ábrákkal téve kedvező benyomást a közönségre.

A Visio 2003 kifejezetten ábrakészítő eszköz, amely számtalan különböző diagram egyszerű elkészítéséhez nyújt segítséget. Intelligens alakzatai segítségével könnyű összeállítani a diagramokat. Az ábrák látványos háttérrel, címmel és szegéllyel egészíthetők ki, a munkát pedig időt és erőfeszítést megtakarító formázóeszközök segítik.

A Visio termékcsalád a Standard és a Professional verziókból áll. A Microsoft a Visio Standard változatot átlagos üzleti felhasználói részére ajánlja. Ez kifejezetten az üzleti folyamatok dokumentációjával (a Business Process Management részeként), szervezetidiagram-készítéssel, projektek idősorának ábrázolásával, ötletbörzékkel, naptárkészítéssel és más, hasonló feladatokkal foglalkozó üzleti felhasználóknak nyújt ábrakészítési eszközöket. A Visio Professional változatot informatikusok, szoftverfejlesztők, mérnökök és más műszaki szakemberek számára fejlesztették ki, amelynek meglepően széleskörű táblázatkészítő eszközeivel szemléletes és egyszerű diagramokon ábrázolhatók a műszaki információk illetve készíthetők például folyamatábrák.

A Visio 2003 korábbi változataihoz képest számos kényelmi funkcióval gazdagodott. Egyszerűbb lett az alakzatok elforgatása, bővültek a formázási lehetőségek, digitális szabadkézi eszközök vehetők igénybe, új sablonok segítségével “ötletbörze diagramok” és számítógépes rackek diagramjai készíthetők el, ahol környezetérzékeny online súgó is segítséget nyújt. Módot ad egy XML-en alapuló képi szabvány, az SVG (Scalable Vector Graphics) formátumba történő exportálásra és az abból történő importálásra is.

A Visio 2003 új csoportmunka-funkciókat is tartalmaz: lehetőséget ad véleményezői módban történő használatra, amelyben több véleményező kiegészítheti megjegyzéseivel, visszajelzéseivel a fájlt anélkül, hogy az hatással volna az eredetileg elkészített munka egészére. A Visio-nak része az Office Rendszer alkalmazásai által támogatott közös Megosztott Munkaterület funkció is, ezért a felhasználók pillanatok alatt Windows SharePoint Services virtuális munkahelyet hozhatnak létre, ahol együtt dolgozhatnak a diagramokon, és figyelemmel követhetik a véleményezés és a különböző verziók állapotát magából a Visio-ból. A Visio ábrák feltölthetők egy SharePoint helyre, ahol a Visio IFilter telepítése után keresés végezhető a dokumentum adatai körében.

A haladó felhasználók a Visual Basic for Applications szerkesztőprogrammal webszolgáltatásokhoz kapcsolhatják az alakzatokat és az eseményeket, és a PIA-k (Primary Interop Assembly) segítségével kezelt programkóddal írt beépülő modulokat építhetnek az ábrákba.

A Visio 2003 egyik kiemelt jelentőségű területe, hogy szorosabb integráció fűzi a Microsoft Office rendszer más elemeihez. A Visio diagramok problémamentesen elhelyezhetők Word dokumentumban, Excel táblázatban, PowerPoint bemutatóban. A Visio alkalmas ezen kívül a Microsoft Projectben tárolt adatok (például az átdolgozott idősor) vizuális megjelenítésének automatikus generálására, valamint vonzó külsejű naptár készítésére a Microsoft Outlook segítségével.

A Visio 2003 egyéb Microsoft-technológiákkal is integrálható. Tartalmaz egy varázslót, amellyel szervezeti diagram generálható az Exchange Server globális címjegyzékéből. A Visio Professional segítségével elkészíthető a Microsoft SQL Server és Access adatbázisok dokumentációja. Létrehozható a Visual Studio. NET. fejlesztési projektek UML-diagramja, a Visio támogatja a Visual Basic .NET és a C# nyelven megírt beépülő modulokat, és az XML webszolgáltatásokat támogató kiadásokat is képes használni. Makro-rögzítőt és beépített VBA-szerkesztőt is tartalmaz. Megtervezhetők, illetve dokumentálhatók vele az üzleti folyamatok, majd a folyamat adatai ODX vagy BPEL (egy XML folyamatszabvány) segítségével automatizálás végett megoszthatók a BizTalk Serverrel. A Visio Professional segítségével dokumentálható és megtervezhető egy adott szervezet Active Directory címtár-szolgáltatási topológiája, a bevezetés és az áttérés megtervezésének részeként.

A Microsoft Visio 2003 tartalmazza azokat az eszközöket, amelyek segítségével az adott szervezet szükségletei szerint testreszabott Visio alapú megoldások készíthetők. A Visio ActiveX vezérlők segítségével a fejlesztők Visio rajzolási funkciókkal egészíthetik ki a megoldásokat. A Shape Studio nevű eszközzel alaktárak hozhatók létre. A szoftverfejlesztő készlet (SDK) az egyéni alkalmazások létrehozását segítő minta programkódot, eszközöket, dokumentációt és PIA-kat tartalmaz.

A Microsoft Office Visio 2003 eddig összesen 16 nyelven volt elérhető, ám 2004. február 17-től már a magyar nyelvű változatot is megvásárolhatják a felhasználók.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle