Connect with us

technokrata

Microsoft-fejfájás: a Winamp befészkeli magát az eszköztárba

Laptop

Microsoft-fejfájás: a Winamp befészkeli magát az eszköztárba

A Microsoftnak újabb problémái adódtak. Ezúttal a Windows grafikus kezelői felülete körül várják az újabb kihívások.

A Winamp médialejátszóhoz nemrég megjelent, Winamp BrowserBar nevű kiegészítés segítségével a windowsos alkamazások címsávjában újabb gombokat használhatunk az eddig megszokottak mellett. Azonban ez eltér a Microsoft által megjelölt fejlesztői vonaltól.

A Yahoo a napokban szintén bejelentett egy szoftvercsomagot, a Yahoo Essentials-t, mely integrálja a saját üzenőkliensét az Internet Explorerbe, valamint a Yahoo-t állítja be alapértelmezett keresőnek.

E próbálkozások arra irányulnak, hogy a Microsoft által eddig is diktált irányelvekkel szemben megpróbálják saját magukra szabni a Windows Asztalt. A lehetőségek száma egyre csak fogy, és természetesen a versengés minden résztvevője szeretne előtérben maradni.

A Winamp plug-in a Windows XP, a Windows 2000 és egyéb, modern Windows-változatok esetében kijelzőket és gombokat helyez el az alkalmazások (nem erre) fenntartott területén. E plusz funkciók segítségével a felhasználó elindíthatja vagy leállíthatja a zene lejátszását, de akár a lejátszási listában is válogtahat. Az új funkció automatikusan megjelenik, legyen szó akár egy böngészőről, akár magáról a konkurens Windows Media Playerről.

Egyébként a Microsoft, a szabványos kinézet érdekében igen szigorúan korlátozza a címsávok használatát a Windows operációs rendszerekben. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy a jelenleg megszokott méretező, lezáró stb. gombok mellett újabbak kerülnek alkalmazásainkba.

Az AOL Time Warner egyik részlege, a Nullsoft készíti a Winamp médialejátszó programot. Mint azt Brennan Underwood, a Nullsoft egyik fejlesztője nyilatkozta, nem érzik magukat hibásnak. A Winamp plug-in nem általuk készült, csak nemrég értesültek a létezéséről, és a program egy kívülálló fejlesztő keze munkáját dícséri.

Bár ilyen jellegű próbálkozások már évekkel ezelőtt is voltak, akkor a Microsoft győzött. A jelenlegi küldetés akkor nevezhető sikeresnek, ha megtöri a Microsoft egyeduralmát az alkalmazások testre szabásában, de kimenetele nagyban függ az újítások fogadtatásától, a felhasználók visszajelzéseitől.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák