Connect with us

technokrata

Megjelent az utolsó Windows XP SP1 RC1

Laptop

Megjelent az utolsó Windows XP SP1 RC1

˝A Microsoft egészen közel került a Windows XP első javítócsomagjának végleges változatához˝ – ez a kijelentés mostantól utoljára igaz, és csak addig, míg ki nem jön az – egyébként mára ígért – végleges verzió. E legfrissebb SP1 RC1, a 1105-ös verzió már a legújabb javításokat-frissítéseket (köztük a korábban belekerült .Net Framework SP2-n és az SSL-rés javításán kívül a Microsoft Java Virtual Machine-t) is tartalmazza.

A Windows XP SP1 RC1 legfrissebb, 1105-ös verziója minden jel szerint az utolsó RC1 – ezt ugyanis a mára ígért végleges verzió fogja követni a legutóbbi információk alapján csütörtök-péntek körül.

Ahogy az előző RC1 verziókban, ebben sem látható már a ˝Windows XP Professional – For testing purposes only. Build 2600.xpsp1.[…]˝ felirat. Újdonság azonban, hogy a korábban belekerült .Net Framework SP2-n és az SSL-rés javításán kívül a Microsoft Java Virtual Machine-t is tartalmazza.

Utóbbi egyébként a Windows XP-ben alapértelmezésben nincs benne, de egészen a közelmúltig a Windows Update site-ról hivatalos frissítésként le lehetett tölteni. A Microsoft azonban a SUN nyomására szerzőijog-viták (per) miatt átmenetileg megszüntette ezt a lehetőséget – a hivatalos SUN Java VM-en pedig nem működik minden program (például OTP Direkt).

Az SP1 RC1 kód fejlesztésének eredetileg július 24-ére tervezett befejezése csak augusztus elejére történt meg, ezért az augusztus 14-ei végleges megjelenési időpont nem volt tartható többé. Ehelyett pontosan 2 héttel későbbre, augusztus 28-ára jelölte meg a Microsoft a Windows XP SP1 kiadásának időpontját.

Az SP1 több mint 1700 hibajavítást tartalmaz – az összeset, amely az eredeti, 5.1.2600-as verzió megjelenése óta felmerült. Emellett extra (USB2, IPv6, eHome) funkciók is kerülnek a Windows XP-be általa, azonban a korábban többször ígért, de eddig mindig csúszó Bluetooth egyelőre kimarad.

Működésben a Windows XP SP1 – mi is kipróbáltuk a Windows XP első javítócsomagjának beta változatát, amelynek első tapasztalatai pozitívak. Az SP1 beta telepítése után a felhasználó számára a leglátványosabbak az egyes rendszerelemek verziószám-módosulásai, illetve hogy valóban lehetővé vált, hogy az antitröszt-eljárás előírásainak megfelelően a Windows XP egyes beépített szoftverei kicserélhetők más versenytárs gyártók termékeire. Gyakorlott felhasználóként továbbá azonnal észrevehető, hogy megszűnt a korábban használati nehézségeket okozó jelenség – a Taskbar időnkénti lefagyása.

Ismeretes, hogy az SP1 telepítésekor ellenőrzi, hogy a használt Windows XP legális-e (vagyis hogy az aktiváláshoz használt kulcs nem corporate kulcs-e). Ha ugyanis nem találja ˝tisztának˝ az operációs rendszert, akkor megtagadja a telepítést – és ezzel egy időben az összes jövőbeni frissítés lehetőségét is letiltja.

Minthogy a Windows XP SP1 megjelenése mostantól szinte csak napok kérdése, igyekszünk folyamatosan követni az utolsó simításokról érkező híreket, illetve újabb és újabb információkat szolgáltatni az érkező javítócsomag egyéb tudnivalóiról.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle