Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megjelent a Windows XP SP1a

Laptop

Megjelent a Windows XP SP1a

Az új javítócsomag csak egyvalamiben különbözik elődjétől – de abban nagyon…

Öt hónappal a Windows XP SP1 angol és négy hónappal a magyar változat megjelenése után a Microsoft kiadta az első hivatalos, továbbfejlesztett verziót.

Ismeretes, hogy a várhatóan ez év folyamán megjelenő Windows XP SP2-be várakozó javítások darabszáma immár a 200 felé közelít, míg a letölthető javítások közel 20-an vannak. Egy lelkes programozó egy telepítőcsomagba intergrálta ezeket a javításokat – a csomagot az SP1 után kell telepíteni, és valamennyi a Microsoft által kiadott, jelenleg külön-külön elérhető post-SP1-es, illetve pre-SP2-es javítást tartalmazza, beleértve a Windows Media 9 Seriest és a Windows Movie Maker 2-t is. A csomag rendkívül hasznos egysége az egyébként csak külön-külön letölthető, de már tekintélyes számú javításoknak.

A híradás idején felhívtuk a figyelmet, hogy a bemutatott telepítőcsomagot NEM a Microsoft adta ki (az elnevezés sem tőle származik), vagyis a szoftvergyártó nem nyújt semmilyen támogatást hozzá, annak ellenére, hogy a beleintegrált javítások kivétel nélkül a Microsoft javításai, amelyeket a telepítőcsomag változtatás nélkül tartalmaz, és voltaképpen csak egymás után telepíti őket, ahelyett, hogy a felhasználónak kellene ugyanezt megtennie, az egyenkénti letöltés után. Tudni kell azt is, hogy a Windows XP SP1.1-ként megismert telepítőcsomag angol nyelvű!

Nem úgy, mint a hivatalosan kiadott Windows XP SP1a, melyet azonban a Microsoft nem azért adott ki, hogy a post-SP1-es, illetve pre-SP2-es javítások egyszerre legyenek telepíthetők. Az angol és magyar nyelven egyarán megjelent Windows XP SP1a-nak egészen más célja van…

Az ügy hátterében a Microsoft és a Sun közötti, régóta húzodó per áll, amellyel – nagyon leegyszerűsítve – a vállalatok azt kívánják eldönteni, hogy melyikük Java Virtual Machine (platformfüggetlen szoftverfuttató környezet) (a Sun ezt sajátjának vallja, így nem szeretné, ha a Microsoft által készített verzió lenne az alapértelmezett) programja legyen része az operációs rendszernek. Ugyanezen ügy fejleményeként került ki a Windows XP-ből, majd a Windows Update útján került be tavaly ismét a Java VM, bár akkor már nem a legújabb, hanem egy jóval korábbi, az akkori döntés hatályán kívül eső Microsoft verzió, amely jelenleg is fut a rendszeresen frissített Windows XP-ken, és Magyarországon olyan ismert internetes szolgáltatások használják, mint például az OTP Direct.

A Sun azonban pert nyert e régi Microsoft Java VM ellen is, így J. Frederick Motz amerikai bíró kötelezte a Microsoftot saját Java VM-jének lecserélésére a Sun azonos funkciójú termékére. Ennek első lépése a Windows XP SP1a, amely mindössze annyiban különbözik elődjétől, hogy teljesen kikerült belőle a Java VM. A Microsoft 120 napot kapott arra, hogy e hiányt pótolja a Sun verzióval…

Ismételjük megint, hogy a Windows XP SP1a nem tartalmaz extra javításokat elődjéhez képest, így a Windows XP SP1-et tartalmazó számítógépek részére nem feltétlenül szükséges a telepítése. Ugyanakkor új Windows XP telepítésekor már csak e ˝foghíjas˝ javítócsomag érhető el – hivatalosan.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés