Connect with us

technokrata

Megjelent a Windows XP SP1 újabb, de (csak) hivatalosan nem végleges változata

Laptop

Megjelent a Windows XP SP1 újabb, de (csak) hivatalosan nem végleges változata

[frissített] A 1106-os verzió megegyezik a Microsoft által még csak szűk felhasználói körnek kibocsátott hivatalos végleges verzióval.

Megjelent a Windows XP SP1 1106-os verziója, melyet már korábban is szakértők véglegesként említettek, mégsem ez a hivatalos végleges verzió – mindenesetre megegyezik a Microsoft által még csak szűk felhasználói körnek kibocsátott hivatalos végleges verzióval.

Ahogy az előd RC1 verziókban, ebben sem látható már a ˝Windows XP Professional – For testing purposes only. Build 2600.xpsp1.[…]˝ felirat. Ahogyan elődei is, a korábban belekerült .Net Framework SP2-n és az SSL-rés javításán kívül a Microsoft Java Virtual Machine-t is tartalmazza.

Az utolsó RC1 verzió, a 1105-ös múlt szerdán jelent meg, és egyes szakértők tudni vélték, hogy igazából ez a végleges verzió. Aztán robbant a bomba: a 1105-ös verzió továbbra is ˝For testing purposes only.˝ (bár a feliratot nem jeleníti meg, az ott van a Registry-ben) – amiből pedig világosan látszik, hogy nem lehet végleges. Azonban kiderült, hogy a fent nevezett szakértők nem tévedtek túl nagyot, ugyanis készült egy 1105.1-es verzió is, amely csak annyiban különbözik elődjétől, hogy már nem tartalmazza a tesztelési rendeltetésre vonatkozó feliratot.

Már tudjuk, hogy e 1105.1-es verzió véglegesként szolgál bizonyos nyelvi változatokhoz, míg az angol változatból elkészült a 1106-os verzió, mely előszőr kizárólag belső használatúnak látszott, később azonban megjelent letölthető formában is. E verzió tehát véglegesnek tűnik, de hivatalosan nem tekinthetjük annak, míg a Microsoft hivatalosan ki nem adja.

Ezek után jogos a kérdés: melyik a hivatalos végleges verzió? Szakértők úgy vélték, hogy az ˝igazság˝ valahol 1106 és 1110 között van – előrejelzéseik szerint a 1106 utáni legelső nem belső használatú verzióban köszönthetjük a hivatalos végleges SP1-et (az eddigi információk alapján igazuk lett), amelynek múlt szerdai helyett előbb csütörtöki-pénteki megjelenési időpontját később tíz napos intervallumra módosították, majd végül szeptember 9-ben tetőzött. Valószínűleg egyébként ez utóbbi időpont valóban véglegesnek tekinthető.

Előzményként ismeretes egyébként, hogy az SP1 RC1 kód fejlesztésének eredetileg július 24-ére tervezett befejezése csak augusztus elejére történt meg, ezért az augusztus 14-ei eredeti végleges megjelenési időpont nem volt tartható többé. Ehelyett pontosan 2 héttel későbbre, augusztus 28-ára jelölte meg a Microsoft a Windows XP SP1 kiadásának időpontját – melyet aztán ismét megváltoztatott.

Az SP1 több mint 1700 hibajavítást tartalmaz – az összeset, amely az eredeti, 5.1.2600-as verzió megjelenése óta felmerült. Emellett extra (USB2, IPv6, eHome) funkciók is kerülnek a Windows XP-be általa, azonban a korábban többször ígért, de eddig mindig csúszó Bluetooth egyelőre kimarad.

Működésben a Windows XP SP1 – mi is kipróbáltuk a Windows XP első javítócsomagjának beta változatát, amelynek első tapasztalatai pozitívak. Az SP1 beta telepítése után a felhasználó számára a leglátványosabbak az egyes rendszerelemek verziószám-módosulásai, illetve hogy valóban lehetővé vált, hogy az antitröszt-eljárás előírásainak megfelelően a Windows XP egyes beépített szoftverei kicserélhetők más versenytárs gyártók termékeire. Gyakorlott felhasználóként továbbá azonnal észrevehető, hogy megszűnt a korábban használati nehézségeket okozó jelenség – a Taskbar időnkénti lefagyása.

Ismeretes, hogy az SP1 telepítésekor ellenőrzi, hogy a használt Windows XP legális-e (vagyis hogy az aktiváláshoz használt kulcs nem corporate kulcs-e). Ha ugyanis nem találja ˝tisztának˝ az operációs rendszert, akkor megtagadja a telepítést – és ezzel egy időben az összes jövőbeni frissítés lehetőségét is letiltja.

Minthogy a Windows XP SP1 megjelenése mostantól csak napok kérdése, igyekszünk folyamatosan követni az utolsó simításokról érkező híreket, illetve újabb és újabb információkat szolgáltatni az érkező javítócsomag egyéb tudnivalóiról.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle