Connect with us

technokrata

Megjelent a Windows XP SP1 újabb, de (csak) hivatalosan nem végleges változata kisebb méretű, webes

Laptop

Megjelent a Windows XP SP1 újabb, de (csak) hivatalosan nem végleges változata kisebb méretű, webes

Az eredetileg 137 MB-os telepítőcsomag helyett jóval kevesebbet tölt le az 1,72 MB-os telepítő.

Az új javítócsomag webes installere immár csak a szükséges file-okat tölti le, így nem szükséges hozzá a teljes, 137 MB-os telepítőcsomag.

Megjelent a Windows XP SP1 1106-os verziója, melyet már korábban is szakértők véglegesként említettek, mégsem ez a hivatalos végleges verzió – mindenesetre megegyezik a Microsoft által még csak szűk felhasználói körnek kibocsátott hivatalos végleges verzióval.

Ahogy az előd RC1 verziókban, ebben sem látható már a ˝Windows XP Professional – For testing purposes only. Build 2600.xpsp1.[…]˝ felirat. Ahogyan elődei is, a korábban belekerült .Net Framework SP2-n és az SSL-rés javításán kívül a Microsoft Java Virtual Machine-t is tartalmazza.

Az utolsó RC1 verzió, a 1105-ös múlt szerdán jelent meg, és egyes szakértők tudni vélték, hogy igazából ez a végleges verzió. Aztán robbant a bomba: a 1105-ös verzió továbbra is ˝For testing purposes only.˝ (bár a feliratot nem jeleníti meg, az ott van a Registry-ben) – amiből pedig világosan látszik, hogy nem lehet végleges. Azonban kiderült, hogy a fent nevezett szakértők nem tévedtek túl nagyot, ugyanis készült egy 1105.1-es verzió is, amely csak annyiban különbözik elődjétől, hogy már nem tartalmazza a tesztelési rendeltetésre vonatkozó feliratot.

Már tudjuk, hogy e 1105.1-es verzió véglegesként szolgál bizonyos nyelvi változatokhoz, míg az angol változatból elkészült a 1106-os verzió, mely előszőr kizárólag belső használatúnak látszott, később azonban megjelent letölthető formában is. E verzió tehát véglegesnek tűnik, de hivatalosan nem tekinthetjük annak, míg a Microsoft hivatalosan ki nem adja.

Ezek után jogos a kérdés: melyik a hivatalos végleges verzió? Szakértők úgy vélték, hogy az ˝igazság˝ valahol 1106 és 1110 között van – előrejelzéseik szerint a 1106 utáni legelső nem belső használatú verzióban köszönthetjük a hivatalos végleges SP1-et (az eddigi információk alapján igazuk lett), amelynek múlt szerdai helyett előbb csütörtöki-pénteki megjelenési időpontját később tíz napos intervallumra módosították, majd végül szeptember 9-ben tetőzött. Valószínűleg egyébként ez utóbbi időpont valóban véglegesnek tekinthető.

Előzményként ismeretes egyébként, hogy az SP1 RC1 kód fejlesztésének eredetileg július 24-ére tervezett befejezése csak augusztus elejére történt meg, ezért az augusztus 14-ei eredeti végleges megjelenési időpont nem volt tartható többé. Ehelyett pontosan 2 héttel későbbre, augusztus 28-ára jelölte meg a Microsoft a Windows XP SP1 kiadásának időpontját – melyet aztán ismét megváltoztatott.

Az SP1 több mint 1700 hibajavítást tartalmaz – az összeset, amely az eredeti, 5.1.2600-as verzió megjelenése óta felmerült. Emellett extra (USB2, IPv6, eHome) funkciók is kerülnek a Windows XP-be általa, azonban a korábban többször ígért, de eddig mindig csúszó Bluetooth egyelőre kimarad.

Működésben a Windows XP SP1 – mi is kipróbáltuk a Windows XP első javítócsomagjának beta változatát, amelynek első tapasztalatai pozitívak. Az SP1 beta telepítése után a felhasználó számára a leglátványosabbak az egyes rendszerelemek verziószám-módosulásai, illetve hogy valóban lehetővé vált, hogy az antitröszt-eljárás előírásainak megfelelően a Windows XP egyes beépített szoftverei kicserélhetők más versenytárs gyártók termékeire. Gyakorlott felhasználóként továbbá azonnal észrevehető, hogy megszűnt a korábban használati nehézségeket okozó jelenség – a Taskbar időnkénti lefagyása.

Ismeretes, hogy az SP1 telepítésekor ellenőrzi, hogy a használt Windows XP legális-e (vagyis hogy az aktiváláshoz használt kulcs nem corporate kulcs-e). Ha ugyanis nem találja ˝tisztának˝ az operációs rendszert, akkor megtagadja a telepítést – és ezzel egy időben az összes jövőbeni frissítés lehetőségét is letiltja.

Minthogy a Windows XP SP1 megjelenése mostantól csak napok kérdése, igyekszünk folyamatosan követni az utolsó simításokról érkező híreket, illetve újabb és újabb információkat szolgáltatni az érkező javítócsomag egyéb tudnivalóiról.

A webes installerrel ellátott javítócsomag mindenben megegyezik a korábban közzétett, 137 MB-os telepítőcsomaggal.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák