Connect with us

technokrata

Megjelent a Windows XP SP1 RC1 SSL-rést is javító változata

Laptop

Megjelent a Windows XP SP1 RC1 SSL-rést is javító változata

A Microsoft egészen közel került a Windows XP első javítócsomagjának végleges változatához: a legutolsó, 1097-es változat már a legújabb javításokat (köztük a .Net Framework SP2-t és az SSL-rés javítását) is tartalmazza.

Ismeretes, hogy a Microsoft rekordgyorsasággal vizsgálta ki a hét elején bejelentett SSL-protokoll biztonsági hibája jelentette veszélyt, s arra jutott, hogy a hiba nem az Explorerben van – hanem magában az operációs rendszerben.

A javítás – ugyancsak rekordgyorsasággal – a készülő SP1-be is belekerült, tehát ezt a változatot feltelepítve bezáródik az összes eddigi Windowst érintő biztonsági rés, amellyel egy támadó képes arra, hogy bizalmas adatokat szerezzen, melyek a felhasználó és a meglátogatott site között haladnak.

A Windows XP SP1 legutolsó, 1097-es változata a hírek szerint már a gyakorlatilag késznek tekinthető Release Candidate (RC1) (amiben már nem látható a ˝Windows XP Professional – For testing purposes only. Build 2600.xpsp1.[…]˝ felirat), és amely már tartalmazza a legújabb frissítéseket is, mint például a .Net Framework SP2 vagy az ímént említett SSL-rés javítása.

Az SP1 RC1 kód fejlesztésének eredetileg július 24-ére tervezett befejezése csak augusztus elejére történt meg, ezért az augusztus 14-ei végleges megjelenési időpont nem volt tartható többé. Ehelyett pontosan 2 héttel későbbre, augusztus 28-ára jelölte meg a Microsoft a Windows XP SP1 kiadásának időpontját.

Az SP1 több mint 1700 hibajavítást tartalmaz – az összeset, amely az eredeti, 5.1.2600-as verzió megjelenése óta felmerült. Emellett extra (USB2, IPv6, eHome) funkciók is kerülnek a Windows XP-be általa, azonban a korábban többször ígért, de eddig mindig csúszó Bluetooth egyelőre kimarad.

Működésben a Windows XP SP1 – mi is kipróbáltuk a Windows XP első javítócsomagjának beta változatát, amelynek első tapasztalatai pozitívak. Az SP1 beta telepítése után a felhasználó számára a leglátványosabbak az egyes rendszerelemek verziószám-módosulásai, illetve hogy valóban lehetővé vált, hogy az antitröszt-eljárás előírásainak megfelelően a Windows XP egyes beépített szoftverei kicserélhetők más versenytárs gyártók termékeire. Gyakorlott felhasználóként továbbá azonnal észrevehető, hogy megszűnt a korábban használati nehézségeket okozó jelenség – a Taskbar időnkénti lefagyása.

Ismeretes, hogy az SP1 telepítésekor ellenőrzi, hogy a használt Windows XP legális-e (vagyis hogy az aktiváláshoz használt kulcs nem corporate kulcs-e). Ha ugyanis nem találja ˝tisztának˝ az operációs rendszert, akkor megtagadja a telepítést – és ezzel egy időben az összes jövőbeni frissítés lehetőségét is letiltja.

Minthogy a Windows XP SP1 megjelenése mostantól szinte csak napok kérdése, igyekszünk folyamatosan követni az utolsó simításokról érkező híreket, illetve újabb és újabb információkat szolgáltatni az érkező javítócsomag egyéb tudnivalóiról.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle