Connect with us

Megjelent a Windows XP SP1 magyar változata

Laptop

Megjelent a Windows XP SP1 magyar változata

Megjelent a Windows XP SP1 magyar változata, a Microsoft legújabb operációs rendszere Magyarországra lokalizált változatának első javítócsomagja. Részletek és letöltés itt…

Megjelent a Windows XP SP1 végleges, magyar nyelvű változata.

A(z utoljára) szeptember 9-ére jelzett és megjelent angol nyelvű változatot majdnem egy hónappal követve jelent meg a lokalizált javítócsomag, amely több-kevesebb időeltéréssel a más nemzetek megjelent/megjelenő változatainak sorát alkotja.

Az angol változat megjelenésének körülményeit többek között a többszörös csúszás és az antitröszt-intézkedések bevezetése miatt is nagy érdeklődés előzte meg – a beta és RC verziók sorra lettek letölthetők a híroldalakról.

Az utoljára megjelent 1106-os verziót egyébként szakértők már korábban is véglegesként említették, mégsem az volt a végleges verzió – annak ellenére, hogy méretre pontosan megegyezik a Microsoft szerveréről letölthető hivatalos végleges verzióval. A korábbi 1106-os és a most végleges verzió között csak annyi különbséget találtunk, hogy a telepítő a file ellenőrzésekor ez utóbbinál nem írja ki a verziószámot.

Ahogy már az előd RC1 verziókban sem, természetesen ebben sem látható a ˝Windows XP Professional – For testing purposes only. Build 2600.xpsp1.[…]˝ felirat. Ahogyan elődei is, a korábban belekerült .Net Framework SP2-n és az SSL-rés javításán kívül a Microsoft Java Virtual Machine-t is tartalmazza – valamennyi, eddig ismertté vált hiba javításával együtt.

Előzményként ismeretes, hogy az utolsó RC1 verzió, a 1105-ös a végleges előtt majdnem két héttel jelent meg, és egyes szakértők tudni vélték, hogy igazából ez a végleges verzió. Aztán robbant a bomba: a 1105-ös verzió továbbra is ˝For testing purposes only.˝ (bár a feliratot nem jeleníti meg, az ott van a Registry-ben) – amiből pedig világosan látszik, hogy nem lehet végleges. Azonban kiderült, hogy a fent nevezett szakértők nem tévedtek túl nagyot, ugyanis készült egy 1105.1-es verzió is, amely csak annyiban különbözik elődjétől, hogy már nem tartalmazza a tesztelési rendeltetésre vonatkozó feliratot.

Már tudjuk, hogy e 1105.1-es verzió véglegesként szolgál bizonyos nyelvi változatokhoz, míg az angol változatból elkészült a 1106-os verzió, mely előszőr kizárólag belső használatúnak látszott, később azonban megjelent letölthető formában is. E verzió tehát véglegesnek tűnt, de hivatalosan nem tekinthettük annak, míg a Microsoft hivatalosan ki nem adta.

Ezek után jogos volt a kérdés: melyik a hivatalos végleges verzió? Szakértők úgy vélték, hogy az ˝igazság˝ valahol 1106 és 1110 között van – előrejelzéseik szerint a 1106 utáni legelső nem belső használatú verzióban köszönthetjük a hivatalos végleges SP1-et (igazuk lett), amelynek megjelenési időpontja végül szeptember 9-ben tetőzött.

Az SP1 RC1 kód fejlesztésének eredetileg július 24-ére tervezett befejezése csak augusztus elejére történt meg, ezért az augusztus 14-ei eredeti végleges megjelenési időpont nem volt tartható többé. Ehelyett pontosan 2 héttel későbbre, augusztus 28-ára jelölte meg a Microsoft a Windows XP SP1 kiadásának időpontját – melyet aztán ismét megváltoztatott.

Az SP1 több mint 1700 hibajavítást tartalmaz – az összeset, amely az eredeti, 5.1.2600-as verzió megjelenése óta felmerült. Emellett extra (USB2, IPv6, eHome) funkciók is kerülnek a Windows XP-be általa, azonban a korábban többször ígért, de eddig mindig csúszó Bluetooth egyelőre kimarad.

Működésben a Windows XP SP1 – mi is kipróbáltuk a Windows XP első javítócsomagját, amelynek első tapasztalatai pozitívak. Az SP1 telepítése után a felhasználó számára a leglátványosabbak az egyes rendszerelemek verziószám-módosulásai, illetve hogy valóban lehetővé vált, hogy az antitröszt-eljárás előírásainak megfelelően a Windows XP egyes beépített szoftverei kicserélhetők más versenytárs gyártók termékeire. Gyakorlott felhasználóként továbbá azonnal észrevehető, hogy megszűnt a korábban használati nehézségeket okozó jelenség – a Taskbar időnkénti lefagyása.

Az SP1 telepítésekor ellenőrzi, hogy a használt Windows XP legális-e (vagyis hogy az aktiváláshoz használt kulcs nem corporate kulcs-e). Ha ugyanis nem találja ˝tisztának˝ az operációs rendszert, akkor megtagadja a telepítést – és ezzel egy időben az összes jövőbeni frissítés lehetőségét is letiltja.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom