Connect with us

technokrata

Megjelent a Windows 2003 (Workstation) RTM is – Windows XP utód?

Laptop

Megjelent a Windows 2003 (Workstation) RTM is – Windows XP utód?

A Windows Server 2003 magas biztonsági követelményeinek kliensoldali biztosításához – a Windows XP tervezett (?) utódjaként – elkészült a nemrég még csak pletykaként felröppent hírekben szereplő Workstation változat.

Emlékezetes, hogy először február közepén röppentek fel – akkor még pletykaszinten – hírek a készülő Windows Server 2003 Workstation változatáról: ˝Windows Server 2003 Enterprise Edition for the Workstation˝ – ez a néhány szó hozta lázba a világot szinte pillanatokkal azután, hogy megjelent a Microsoft Knoweledge Base Q325857 jelű cikkében. Akkor a Microsoft rövidesen lehűtötte a kedélyeket, miután jelezte, hogy elírásról van szó, és a (hivatalosan) nem létező változat puszta véletlenségből került a Windows 2003 Server változatainak felsorolásába, illetve az valójában a Windows XP 64-bit Edition 2003-at jelenti, amely az Intel Itanium 2 platformjának támogatására szolgál.

Ez maradt a hivatalos álláspont egészen tegnap (vagyis a Windows Server 2003 elkészültét követő harmadik nap, illetve első munkanap) estig, amikor is az MSDN szerverein először tűnt fel egy Windows 2003 nevű operációs rendszer, amelynek létezését a Microsoft közép-európai idő szerint csak ma hajnalra erősítette meg (ezzel egy hosszú, álmatlan éjszakát okozva a megszállottaknak) a WinDirection nevű amerikai online hírszolgáltató portál munkatársainak érdeklődésére.

Pedig a Windows 2003 Workstation annak idején nem is csak egyetlen KB cikkben tűnt fel, ráadásul a nagyon is beleillik a képbe – a 2001-es ˝évjáratú˝ Windows XP fejlesztett utódaként és a (várhatóan) 2004/2005-ös (erről időről-időre eltérő hírek jelennek meg) Windows ˝Longhorn˝ elődeként. Beleillene már csak azért is, mert számtalan – nem is logikátlan – találgatás volt, illetve van egy bizonyos Windows XP Second Editionről, amelynek megjelenési ideje 2003 ˝kellene˝, hogy legyen, az XP és a Longhorn között máskülönben desktop operációs rendszer nélkül eltelő extrém 3-4 év miatt.

Mert a Windows XP SE nem mai ˝találmány˝ – az első hírek tavaly márciusban (tehát több mint egy éve) érkeztek róla, és azóta ugyancsak változékony információk láttak napvilágot e fantom OS-ről. Csak a hivatalos álláspont nem változott – így tény, hogy nagyon jól őrizte a titkát.

A Windows XP SE megjelenésének meggyőződését legutóbb tavaly novemberben Brian Valentine, a Microsoft Windows részlegének alelnöke zárta rövidre egyértelműen, amikor bejelentette, hogy a híresztelésekkel ellentétben nem lesz Windows XP SE – a szükséges változtatásokat a Windows XP jelenlegi verzióján végzik el javítócsomagok (service pack – SP) formájában, és vadonatúj kóddal csak a Longhornnal jelentkezik a Microsoft, a legutóbbi januári bejelentés szerint 2004-ben.

Hogy miért kellett ennyire titokban tartani az új desktop operációs rendszer készültét, arról egyelőre nem született hivatalos állásfoglalás, az általános vélemény szerint azonban csak – érthető módon – a Windows XP értékesítési érdekei állnak a háttérben.

Nincs továbbá hivatalos álláspont azzal kapcsolatban sem, hogy a Microsoft az új operációs rendszert vajon a Windows XP utódjának szánja-e, vagy ˝csak˝ mellérendelt szerepet fog játszani a szoftvergyártó óriás által uralt piacon. Mindenesetre annyi kiderült, hogy az új operációs rendszer a szuperbiztonságosnak ígért szerverváltozat magas biztonsági követelményeinek kliensoldali biztosításához szükséges, ami egyszersmind azt is jelenti, hogy még a Windows XP sem kellően biztonságos a Microsoft Trustworthy Computing irányzatának megvalósításához.

Sokatmondó érdekesség, hogy a Windows 2003 (Workstation) már RTM-ként (released to manufacturing – forgalmazásra kész) is a 3800-ás verziószámot viseli (a Windows Server 2003 build #3790-ként lett RTM), így – hasonlóan a Windows XP build #2600-hoz – kerek verziószámként ő vonul be a köztudatba, s nem fog megtörténni a Windows Server 2003 #3790-es verziószámának ˝művi˝ felkerekítése #3800-ra.

Ez utóbbi jelenség egyébként arra utal, hogy a Windows 2003 (Worksation) ˝mindössze˝ a Server csökkentett tudású (ez nyilván kevesebb szerverfunkciót jelent) változata, amelynek kódját desktop használatra optimalizálták és amely remélhetőleg a magas fokú biztonság mellett (ellenére?) a Windows XP-hez hasonló mértékben és – talán – nagyobb kompatibilitással lesz alkalmas játékra is.

A külsőre a Windows XP-re hasonlító, de annál jóval nagyobb tudású Windows 2003 (Workstation) a Serverrel egy időben, április 24-én jelenik meg hivatalosan – az eddigi információk szerint ára a Windows XP-nél némileg magasabb lesz, de ezért rengeteg pluszt (is) fog kapni a felhasználó.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle