Connect with us

technokrata

Megjelent a magyar nyelvű Windows XP!

Laptop

Megjelent a magyar nyelvű Windows XP!

Rekordidő alatt készült el a honosított verzió, amely várhatóan hamarosan feje tetejére fordítja majd a hazai informatikát!

Hetvennégy nap, azaz rekordidő alatt készült el a Microsoft Windows XP magyar nyelvű verziója, melyet a sajtó képviselőinek ma, partnereinek pedig – nagyszabású premier keretében – holnap a Madách Színházban mutat be a Microsoft Magyarország.

A Microsoft operációs rendszerek honosított verziói korábban átlagosan 3-4 hónappal az angol nyelvű termék megjelenése után kerültek a hazai viszonteladók polcaira. A Windows XP magyarított változatának december 1-jei boltokba kerülése a legjobb időzítés a Microsoft Magyarország, valamint ügyfelei, partnerei, viszonteladói és végfelhasználói számára.

A honosításkor a terminológiákat már harmonizálták a nemrég megszületett, elektronikus aláírást szabályozó törvénnyel. Ezen kívül a törvényalkotókkal, valamint külső szakemberek bevonásával átírtak több száz korábbi biztonsági terminológiát is. A honosítók igazodtak a legfrissebb helyesírási útmutatóhoz.

Vityi Péter elmondása szerint a Windows XP megjelenése fontos mérföldkő a Microsoft számára. Megjegyzendő, hogy ez az egész informatika számára is az, hiszen a DOS végleges eltűnésével egy 20 éves korszak zárult le az informatika történelmében – egy olyan korszak, amely gyakorlatilag egyidős az IBM PC-vel. Ezzel kapcsolatban érdemes elolvasni egy korábbi, Hello XP; Goodbye DOS című írásunkat.

Vityi Péter kiemelte továbbá, hogy az új operációs rendszerrel könnyebbé válik az alkalmazások, illesztőprogramok, perifériák fejlesztése, hiszen a DOS-9x-NT termékvonalak egyesítésével immár csak egyetlen kódra kell optimalizálni a termékeket. Az ügyvezető igazgató elmondása szerint az új Windows rengeteg új tulajdonsággal gazdagodott, az immár 20 éves PC-t nagykorúvá teszi azáltal, hogy teljességgel kibontakoztatja a benne rejlő lehetőségeket (például digitális fotók, zenék, videók, illetve a kommunikáció terén). A Windows XP egyúttal jelentős állomás a Microsoft .NET stratégiájának beteljesítése felé, hiszen ez a termék már integráltan tartalmazza az internetes technológiákat és a .NET szolgáltatások elérését.

A Windows XP mind a vállalatok, mind az egyes végfelhasználók körében sikerrel debütált hazánkban is. Az angol nyelvű termék tesztelése jó néhány közepes és nagyvállalatnál lezajlott, s egyre többen kötelezik el magukat a Microsoft legújabb operációs rendszere mellett. A Microsoft Magyarország referencia-ügyfeleként említheti a Pannon GSM-et, a Richter Gedeont, a KSZKI-t (Költségvetési Intézményeket Kiszolgáló Intézmény), valamint az Index.hu-t.

A Microsoft Magyaroszág vidéki viszonteladó partnereivel október 15-én indította el országjáró körútját, melynek keretében több mint 1500 végfelhasználó ismerkedhetett meg a Microsoft legfrissebb operációs rendszerével és az Office XP irodai programcsomaggal.

A magyar nyelvű Windows XP Professional Edition és Home Edition december 1-jétől lesz elérhető a Microsoft Magyarország valamennyi viszonteladójánál, egyéb licencelési konstrukciókban pedig már a mai naptól rendelhető a termék. A Professional verzió ajánlott végfelhasználói ára a Windows 2000-rel, a Home változaté pedig a Windows Me-vel lesz közel azonos.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák