Connect with us

Megjelent a DirectX 9a javított verzió

Laptop

Megjelent a DirectX 9a javított verzió

A több sebből vérző DirectX 9 után a Microsoft (végre) kiadta a javított verziót.

Ismeretes, hogy múlt év július végén hibát találtak az akkor beta.1 állapotú DirectX 9-ben. A hibát a DirectPlay modulban találták, amely a hálózati működésért felelős részegység. A hiba miatt egyes játékprogramok hálózati funkciói nem működnek megfelelően. Részünkről ezt egyetlen esetben, az Operation Flashpoint Multiplayernél tapasztaltuk, ahol a DirectX 9-es gép nem tudott csatlakozni a játékba. Később kiderült, hogy a DirectPlay modul a DirectX 8.1-ben is hibás, így augusztus elején – a DirectX 9 beta.2-vel egy időben – javítás jelent meg a DirectX 8.1-hez is, majd november elején megjelent a DirectX 8.2, amelynél később már nem jeleztek problémát. A december végén megjelent DirectX 9-nél viszont igen: míg a DirectX 8.1 esetében a New World Order nevű játékprogramnál jelentkezett a hálózati probléma, a DirectX 9 esetében ugyanez a Microsoft (!) Flight Simulator 2002-nél fordult elő.

Aztán nem sokkal később a Windows Messenger működésében jeleztek több helyről abnormális működést a DirectX 9 feltelepítése után. Nevezetesen azt, hogy egyrészt az üzenőprogram betöltése indokolatlanul sok időt vesz igénybe, másrészt annak működése félpercenként pár másodpercre leáll, és ilyenkor semmilyen felhasználói beavatkozást nem fogad. Egy – hivatalosan amatőr, azonban a jelek szerint igencsak nagy tudású – felhasználó érdekes jelenséget figyelt meg a Windows Messenger abnormális működésének hátterében. Gyanúja szerint az üzenőprogramnak a DirectX 9 telepítése után hirtelen problémája támad a Windows beépített tűzfalával. Kiderítette ugyanis, hogy a Windows Messenger minden egyes ilyen pillanatnyi lefagyás után újabb bejegyzést illeszt a tűzfal beállításai közé. A tűzfal kikapcsolásával a jelenség megszűnik. Kiderítette azt is, hogy lehet az üzenőprogramot és a tűzfalat együtt is használni, ennek feltétele azonban az, hogy a Windows Messenger előbb induljon el, mint ahogy a tűzfal aktívvá válik. Egyesek a DirectX 9 által a jobb és stabilabb multiplayer támogatás érdekében frissített UPnP szolgáltatás és a tűzfal részleges inkompatibilitásában látták a hiba okát, sőt nem is csak a Windows beépített tűzfalával, hanem más szoftveres és hardveres (!) tűzfalakkal is volt ilyen tapasztalat – azonban ez sem volt hivatalos magyarázat. A javaslat itt a tűzfal szoftver, illetve firmware frissítése – ha lehetséges.

A DirectX 9a megjelenése egyszerre tesz pontot mindkét hiba (és még néhány apróbb probléma) megoldási kísérleteinek végére. Figyeljünk oda, hogy a Microsoft – ismeretlen okból kifolyólag – egyelőre csak a webes telepítővel ellátott változatot frissítette, vagyis a teljes csomagot letöltve még mindig a korábbi, 9-es verziót kapjuk. Fontos továbbá kiemelni, hogy a DirectX 9a nem azonos a DirectX 9.1-gyel, amelynek megjelenése csak később várható.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom