Connect with us

Megjelent a DirectX 9 RC2

Laptop

Megjelent a DirectX 9 RC2

Felgyorsultak az események a DirectX 9 körül. A nemrég kiadott RC1-et gyorsan követte az RC2 – a fejlesztés célegyenesben van.

Az RC-közeli DirectX 9.0.308 után – amely már igazából már nem beta, de még nem is az RC0 (release candidate) bár utóbbihoz nagyon közel álló, csak belső használatú verzió volt – nem sokkal hivatalosan is megjelent a legújabb DirectX RC0-s, utána alig két héttel később az RC1-es, majd újabb két héttel később az RC2-es verziója. Ez egyben azt is jelenti, hogy a véglegeshez képest már nem lesznek komolyabb változtatások benne, sőt a fejlesztés célegyenesben van.

A DirectX 9 néhány nagyon merész változtatást tartalmaz, amelyeket a jövő játékainak programozói egész biztosan üdvözölni fognak. Például a Pixel Shader és a Vertex Shader a következő, 2-ik generációjába lépett, illetve a Matrox Displacement Mapping technológiájáját is támogatja – az új verzió továbbá könnyebb kezelhetőséget fog nyújtani a fejlesztőknek (is).

Mint tudjuk, a ˝kézzel fogható˝ DirectX 9 megjelenésének idejére már az Nvidia és az ATI is rendelkezik DirectX 9 kompatibilis GPU-val – ezek a Comdexen bemutatott Nvidia GeForce FX és a nála már jóval régebben létező ATI Radeon 9700 Pro.

A DirecX 9 végleges változata szükséges Windows-frissítés lesz, amely problémamentesen telepíthető bármely Windows 98/Me, illetve Windows 2000/XP rendszerre. A Windows 95-öt és NT4-et valószínűleg a 9-es verzió nem támogatja majd, e régebbi operációs rendszerekhez továbbra is az eddigi régebbi DirectX-ek használhatók. A DirectX 9 – az elődökhöz hasonlóan – nem uninstallálható, ugyanis a telepítés után már a Windows szerves alkotórészét képezi.

A Microsoftnál korábban szeptember környékére ígérték megjelenését, ám ezt felülbírálta a redmondi cég, s legutóbb novemberben jelölte meg a 9-es verzió kiadását. Míg a DirectX 9 megjelenését májusban még szeptemberre jelezték, az időpont június-júliusban már októberre módosult, az augusztusi bejelentés szerint pedig immár csak novemberben várhatjuk – s így november utolsó napjaiban valószínűleg akkorra sem, s a legújabb DirectX megjelenése év végére vagy jövő év elejére húzódik.

Bár a Microsoft partnerei – élen az ATI-val – október eleji megjelenést javasoltak, mégsem ez valósult meg. Az ATI számára kétségtelenül a minél gyorsabb kiadás lett volna kedvező, hiszen övé volt az egyedüli termék – a Radeon 9700 Pro – amely támogatja az új, akkor még RC0-s állapotban létező API-t. Azóta az Nvidia is felzárkózott a GeForce FX-szel, tehát a verseny – legalábbis e téren – abbamaradt. A Microsoft bétapolitikájának eredményeképpen egyébként a hardvergyártók nem is adhatnak ki DirectX 9-kompatibilis drivert, tehát a végleges verzió megjelenéséig meg van kötve a kezük.

Egyelőre nem ismert, hogy milyen további, végleges előtti állapotú verziók lesznek még a DirectX 9-ből. Ismeretes, hogy a beta.1 májusban, a beta.2 (ez nagyrészt csak egy a beta.1-ben talált súlyos hiba miatt) augusztusban, a beta.3 októberben jelent meg. Lassan a DirectX 9 is RC-korszakba lépett, amit – a Windows XP SP1-hez hasonlóan – valószínűleg nagyon gyorsan követ majd a végleges verzió.

Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a korábban sok hírben szereplő, de egyelőre nyilvánosan nem létező DirectX 9.1 sorsa. Azt sejtettük (sejtjük) ugyanis, hogy nagy valószínűséggel a DirectX 9 nem lesz hosszú életű, ugyanis az Nvidia GeForce FX új funkcióinak támogatására valamikor kora tavasszal várható a DirectX 9.1.

Ez a hír egyébként megmagyarázza egy korábbi, márciusi hír alapját, amely arról szólt, hogy a DirectX 9 meg sem jelenik, hanem első hivatalosként annak 9.1-es verziója lesz elérhető.

Persze a(z újabb) késés miatt annyira nem kell aggódnunk, hiszen DirectX 9-kompatibilis szoftver a hírek szerint úgysem jelenik meg jövő év vége előtt, vagyis addig nagyon jól eldolgozgatnak a DirectX 8.1/8.2 és annak javításai, illetve esetleges új verziói. A DirectX 9(.1) megjelenési időpontja, illetve annak (nem)módosítása tehát jelenleg sokkal inkább a hardvergyártók, mint a szoftvergyártók vagy -felhasználók érdeke.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom