Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megjelent a DirectX 9 beta.3 kisebb méretű, webes installerrel

Laptop

Megjelent a DirectX 9 beta.3 kisebb méretű, webes installerrel

Az eredetileg 30 MB-os telepítőcsomag helyett csak mintegy 9 MB-ot tölt le a 205 kB-os telepítő.

Az új DirectX webes installere immár csak a szükséges file-okat tölti le, így nem szükséges hozzá a teljes, 30 MB-os telepítőcsomag.

A DirectX 9 néhány nagyon merész változtatást tartalmaz, amelyeket a jövő játékainak programozói egész biztosan üdvözölni fognak. Például a Pixel Shader és a Vertex Shader a következő, 2-ik generációjába lépett, illetve a Matrox Displacement Mapping technológiájáját is támogatja – az új verzió továbbá könnyebb kezelhetőséget fog nyújtani a fejlesztőknek (is).

A kérdés a ˝kézzel fogható˝ DirectX 9 megjelenésével ismét előtérbe kerül: ki fogja először támogatni a DirectX 9-et? Az Nvidia? Esetleg az ATI? Annyi bizonyos, egyik sem fogja könnyen (fel)adni az elsőséget, ami egyben az új Microsoft API lehetőségeinek elsőként való kihasználásából eredő piaci – anyagi és erkölcsi – előnyt jelenti.

A DirecX 9 végleges változata szükséges Windows-frissítés lesz, amely problémamentesen telepíthető bármely Windows 98/Me, illetve Windows 2000/XP rendszerre. A Windows 95-öt és NT4-et valószínűleg a 9-es verzió nem támogatja majd, e régebbi operációs rendszerekhez továbbra is a DirectX 8 használható.

A DirectX 9 – az elődökhöz hasonlóan – nem uninstallálható, ugyanis a telepítés után már a Windows szerves alkotórészét képezi. A Microsoftnál korábban szeptember környékére ígérték megjelenését, ám ezt nemrég felülbírálta a redmondi cég, s legutóbb novemberben jelölte meg a 9-es verzió kiadását.

Míg a DirectX 9 megjelenését májusban még szeptemberre jelezték, az időpont június-júliusban már októberre módosult, az augusztusi bejelentés szerint pedig immár csak novemberben várhatjuk.

Bár a Microsoft partnerei – élen az ATI-val – október eleji megjelenést javasoltak, mégis a november végi időpont látszik megvalósulni. Az ATI számára kétségtelenül a minél gyorsabb kiadás lenne kedvező, hiszen övé az egyedüli termék – a Radeon 9700 Pro – amely támogatja az új, jelenleg beta.3-es állapotban létező API-t. A Microsoft betapolitikájának eredményeképpen egyébként az ATI nem is adhat ki DirectX 9-kompatibilis drivert, tehát a végleges verzió megjelenéséig meg van kötve a keze.

Egyelőre nem ismert, hogy lesznek-e további beta-k a DirectX 9-ből. Ismeretes, hogy a beta.1 májusban, a beta.2 (ez nagyrészt csak egy a beta.1-ben talált súlyos hiba miatt) augusztusban, a beta.3 most jelent meg. Ilyen időzítés mellett nem kizárt tehát, hogy a következő kiadás már a végleges verzió lesz.

Nagy valószínűséggel a DirectX 9 nem lesz hosszú életű, ugyanis év végén (vagy jövő év elején) várható az Nvidia NV30 megjelenése, amely új funkcióinak támogatására valamikor kora tavasszal várható a DirectX 9.1.

A DirectX 9.1 megjelenésének híre egyébként megmagyarázza egy korábbi, márciusi hír alapját, amely arról szólt, hogy a DirectX 9 meg sem jelenik, hanem első hivatalosként annak 9.1-es verziója lesz elérhető.

Megjegyzendő, hogy ezt még most sem zárhatjuk ki teljesen, hisz az ATI és az Nvidia közül egyik sem fogja könnyen (fel)adni az elsőséget, ami egyben az új Microsoft API lehetőségeinek elsőként való kihasználásából eredő piaci – anyagi és erkölcsi – előnyt jelenti. Márpedig az ATI-nak már van DirectX 9-kompatibilis hardvereszköze, az Nvidia még csak év végére ígéri. A DirectX 9 pedig – bár jelenleg ismert megjelenési időpontja az ATI-nak kedvez – még nem jelent meg. Ez pedig egyben könnyen azt is jelentheti, hogy tovább csúsztatható…

Persze a(z újabb) késés miatt annyira nem kell aggódnunk, hiszen DirectX 9-kompatibilis szoftver a hírek szerint úgysem jelenik meg jövő év vége előtt, vagyis addig nagyon jól eldolgozgatnak a DirectX 8.1 és annak javításai, illetve esetleges új verziói. A DirectX 9(.1) megjelenési időpontja, illetve annak (nem)módosítása tehát jelenleg sokkal inkább a hardvergyártók, mint a szoftvergyártók vagy -felhasználók érdeke.

A webes installerrel ellátott DirectX 9 mindenben (támogatott operációs rendszerek, uninstallálhatóság, time-limit) tekintetében – megegyezik a korábban közzétett, 30 MB-os telepítőcsomaggal.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés