Connect with us

technokrata

Megjelent a DirectX 9 beta.2

Laptop

Megjelent a DirectX 9 beta.2

A második betaváltozat már tartalmazza a beta.1-hez a DirectPlay modul tökéletlensége miatt kiadott javítást.

A DirectX 9 néhány nagyon merész változtatást tartalmaz, amelyeket a jövő játékainak programozói egész biztosan üdvözölni fognak. Például a Pixel Shader és a Vertex Shader a következő, 2-ik generációjába lépett, illetve a Matrox Displacement Mapping technológiájáját is támogatja – az új verzió továbbá könnyebb kezelhetőséget fog nyújtani a fejlesztőknek (is).

A kérdés az első ˝kézzel fogható˝ DirectX 9 megjelenésével ismét előtérbe kerül: ki fogja először támogatni a DirectX 9-et? Az Nvidia? Esetleg az Ati? Annyi bizonyos, egyik sem fogja könnyen (fel)adni az elsőséget, ami egyben az új Microsoft API lehetőségeinek elsőként való kihasználásából eredő piaci – anyagi és erkölcsi – előnyt jelenti.

A DirecX 9 végleges változata szükséges Windows-frissítés lesz, amely problémamentesen telepíthető bármely Windows 98/Me, illetve Windows 2000/XP rendszerre. A Windows 95-öt – a 8.1-es verzióhoz hasonlóan – valószínűleg a 9-es verzió sem támogatja majd, e régebbi operációs rendszerhez továbbra is a DirectX 8.0 használható.

A DirectX 9 – az elődökhöz hasonlóan – nem uninstallálható, ugyanis a telepítés után már a Windows szerves alkotórészét képezi. A Microsoftnál korábban szeptember környékére ígérték megjelenését, ám ezt nemrég felülbírálta a redmondi cég, s októberben jelölte meg a 9-es verzió kiadását.

Az DirectX 9 beta-t a Microsoft nem tette közzé hivatalosan – az október 31-e után nem működik tovább.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle