Connect with us

technokrata

Meddig lehet még játszani Windows 98-cal?

Laptop

Meddig lehet még játszani Windows 98-cal?

Mikor állnak le a hardvergyártók a Windows 98 – mint az eddigi legelterjedtebb játékplatform – támogatásával?

A kérdés hallatán természetesen felmerül egy újabb kérdés: vajon a Windows 98 felett tényleg eljárt az idő? Ami azt illeti, a (majdnem) utolsó DOS-alapú operációs rendszer csaknem 5 éves, tehát miért ne? Azt már megszokhattuk, hogy Windows 95-ön és NT4-en nem játszunk többet – igaz, ezekhez DirectX-fejlesztés sincs tovább. A Windows 98 azonban igencsak élő rendszer – olyannyira, hogy (egyelőre – 2003. június 30-ig) tartozik hozzá support is. Akkor mégis miért?

Mert a Windows Me-nél korábbi operációs rendszerekre (a Windows 98-ra és NT4-re 2002. június 30. óta) a Microsoft már nem vállalja WHQL (Windows Hardware Quality Labs) certificationök kiadását – márpedig a hardvergyártók számára ez fontos a termékeik minőségi hitelesítése szempontjából.

S hogy miért pont a játék kapcsán tesszük fel a kérdést a Windows 98 hardvertámogatásával kapcsolatban – mert az ATI legújabb fejlesztésű 3D-s videokártyái (Radeon 9000 Pro és 9700) kapcsán röppent fel a hír, hogy mivel ezek június 30. után készültek el, a Microsoft nem ad drivereikhez WHQL certificationt (Ennek ellenére az ATI ígérete szerint mégis támogatja drivereiben a Windows 98-at.).

Hogy az egyéb hardvereszközök driverei meddig támogatják a Windows 98-at, azt nem tudni – tény azonban, hogy sok helyen már a Windows 2000/XP-t részesítik előnyben, az új driverek erre a platformra készülnek el először.

Öreg Windows 98 – a Windows 3.1 után talán a leghosszabb ideig, az ˝elhibázott˝ Windows Me-n átlépve egészen a Windows XP megjelenéséig szolgált bennünket.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle