Connect with us

Hirdetés

technokrata

Már a Microsoft.com is Windows .NET Server 2003-on fut

Laptop

Már a Microsoft.com is Windows .NET Server 2003-on fut

A világ egyik legnagyobb forgalmú website-ja is a Microsoft legújabb szerver operációs rendszerét használja.

Amikor július végén megjelent a Windows .NET Server RC1, a Microsoft.com már akkor is a Microsoft legújabb szerver operációs rendszerét használta – jelentette be a Microsoft nemrég.

Hogy a bejelentésre miért csak novemberben került sor, azt csak találgatni lehet. Rossz nyelvek szerint a Microsoft nem akarta, hogy egy esetleges fennakadás esetén túl nagy nyilvánosságot kapjon ez a tény (bár biztos, hogy az újságírók megneszelték volna). Másrészről el kell ismernünk, hogy komoly bizalomra vall az, hogy egy félkész termékre rá merték bízni szuperkritikus alkalmazásként a Microsoft corporate website-ot. (Ez kissé a hidegháborús amerikai és szovjet űrprogramra emlékeztet, amikor is emlékezetes, hogy előbbi minden egyes indítást előre bejelentett, utóbbi viszont csak a sikeres indításokat jelentette be – utólag… Így aztán végülis senki sem tudja, hány sikertelen kísérlet volt – és az hány ember életét követelte.) Vitathatatlan tény azonban, hogy nem került nyilvánosságra komolyabb fennakadás az MS site-on év közepe óta.

Pedig a Microsoft.com havi 40 millió felhasználóval 800 millió oldalletöltést regisztrál (bár a Terminal.hu-nak lenne ennyi…), ami nem nevezhető éppen kis értéknek. A Microsoft elmondása szerint azért választották e legnagyobb terhelést a tesztelésre, hogy a szerver operációs rendszer minden esetleges problémája kiderüljön, mielőtt az 2003-ban eléri a végleges állapotot.

Út a…

A rendszerbe állítást a Microsoft.com-nál Stucky és Chris Montgomery rendszermérnök koordinálta, csaknem minden időt a Windows .NET Server 2003-ra és annak a feladat szempontjából legfontosabb részegységére, az Internet Information Services (IIS) 6.0-ra fókuszálva.

Mielőtt az új operációs rendszer az első szervergépen élesben működni kezdett volna, a teszteléseket már tavaly ősszel megkezdték a tesztlaborban, a korai béta verziókkal.

A sikeres tesztek után sor került a telepítésre az első élesben használt szervergépre, amelyet aztán szolgálatba állítottak egy fürt (cluster) tagjaként. Hónapról-hónapra növelve a Windows .NET Server 2003-at futtató szervergépek számát aztán július végén az utolsó gép upgrade-je is megtörtént és a Microsoft.com – összesen 6, mindegyikük 10 négyprocesszoros Pentium III Xeon alapú gépet tartalmazó fürt – teljes egészében átállt az új szerver operációs rendszerre, és ez így is maradt napjainkig.

˝…ez a termék kőkemény…˝

Úgy tűnik tehát, hogy a Microsoft komolyan gondolja Jim Allchin, Microsoft Platforms Group elnökhelyettes szavait, miszerint ˝ez a termék kőkemény˝. Szüksége is van a Microsoftnak a bizonyításra az új szerverrel, hiszen sok helyen még mindig Windows NT4 Servert használnak, miközben nem sokkal ezelőtt a gyártó még komoly erőfeszítéseket tett a Windows 2000 Server elterjesztésére a világon.

Ahhoz, hogy viszonylag rövid idő után a vállalatok ismét rászánják magukat a fejlesztésre, a Windows .NET Server 2003-nak nem csupán egy új szerver operációs rendszernek, de komoly előrelépésnek kell lennie a korábbiakhoz képest, hogy meggyőzze a (reménybeli) vásárlókat. Ennek szellemében indította el a Microsoft az RC1-gyel, majd az RC2-vel a customer preview programot (CPP), hogy ingyenes lehetőséget adjon már a fejlesztési szakaszban megismerni a terméket és a visszajelzések alapján befejezni azt.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés