Connect with us

Kiszivárgott a Windows forráskódja

Laptop

Kiszivárgott a Windows forráskódja

A Microsoft már vizsgálja, hogy miként eshetett meg a Windows 2000 védett forráskódja egy részének kiszivárgása az Internetre.

Redmond egyik szóvivője még tegnap közölte a nyilvánossággal, hogy a Windows 2000 és a Windows NT forráskódjainak részletei illegális módon juthattak ki különböző chat-szobákba és jó néhány, a céget képviselő Tom Pilla által ˝underground˝ jelzővel illetett weboldalra. ˝Kívülállók számára a Microsoft birtokában levő forráskód megosztása jogtalan cselekedetnek minősül; ezt nyilvánvalóan igen komolyan vesszük.˝ – mondta a szóvivő.

Ezenfelül azt is bejelentették a szoftvercégnél, hogy már kutatják a kiszivárgás mikéntjét, s ehhez a hatóságok segítségét is igénybe veszik. ˝Minden szükséges jogi lépést meg fogunk tenni, ahogyan a vizsgálat egyre előrehaladottabb stádiumba jut.˝ – mondta Pilla, aki azt is közölte, hogy egyelőre nem úgy tűnik, mintha valaki vagy valakik betörtek volna a Microsoft vállalati hálózatába. Az eltulajdonított forráskód-részletekről a szóvivő csak annyit közölt, hogy ez nem egy futtatható vagy továbbépíthető részlet, s egyáltalán nincs szó arról, hogy az egész forrás kikerült volna az Internetre.

A 203 MB-os állomány a Microsoft vállalati operációs rendszerének kódrészletét tartalmazza, de maga a kód nem teljes, igazolta a fenti kijelentéseket Dragos Ruiu, egy IT-biztonsággal foglalkozó szakértő; Ruiu ugyanis megvizsgálta az ominózus állományt. ˝Mára már fenn volt a peer to peer hálózatokon és az IRC-n is. Mindenki megszerezheti, olyan széles körben terjed.˝ – közölte a szakértő, aki ugyanakkor megjegyezte: a teljes, több gigabyte-os forráskódnak ez csak egy szelete, ezzel még senki sem lesz képes operációs rendszer ˝barkácsolni˝ magának.

Aggodalmaskodás – felesleges?

Oliver Freidrichs, a Symantec security response központjának vezető menedzsere szerint: ˝Határozottan nem jó dolog, ha a forráskód a feketesapkás hackerek kezébe kerül. Az Internet sötét része belenézhet, ám az IT-biztonsági szakértők számára ez a lehetőség nem adatik meg, így esélyük sincs, hogy előbb találjanak meg egy biztonsági hibát.˝ A Microsoft ugyanakkor nem látja ilyen borúsan a helyzetet. Egy nyilatkozatban azt hozta a nyilvánosság tudtára, hogy az esetet inkább a kód, mint szellemi tulajdon eltulajdonítása miatt találják aggályosnak, semmint az így esetlegesen kiszivárgó biztonsági rések okán.

Nem ez az első esemény egyébként, amikor a Microsofttól kijut a külvilág felé olyasmi, aminek a vállalatnál nem feltétlen örülnek. Többnyire azonban a cég működő operációs rendszereinek bétái szoktak kikerülni az Internetre (ahogyan erről már mi is többször beszámoltunk a Terminal Windows rovatában); a forráskód kiszivárgása nagyon ritkának mondható. Ez utóbbihoz egyébként sem férnek hozzá sokan – igaz, bizonyos egyetemek és kormányzati szervek bármikor szabad kezet kaphatnak a forrás áttekintéséhez.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom