Connect with us

technokrata

Késik a Windows XP SP1

Laptop

Késik a Windows XP SP1

Míg pár napja még augusztus közepei várható elkészülésről adtunk hírt, mára nyilvánvalóvá vált: a Windows XP első javítócsomagja késni fog.

A Microsoft egészen közel került a Windows XP első javítócsomagjának végleges változatához. A célegyenesbe fordulást jelzi az is, hogy az SP1 legutolsó, 1081-es változatának javításai már az operációs rendszer magján és az Internet Exploreren kívül az Outlook Expresst (v6.00.2800.1081 (xpsp11.020719-1845)) is érintik – vagyis az operációs rendszer fő(bb) elemeinek javításai már gyakorlatilag kész kell hogy legyenek.

Az SP1 RC1 kód fejlesztésének eredetileg július 24-ére tervezett befejezése nem történt meg – azt a legújabb információk szerint augusztus 2-ára ígérik, míg megjelenése augusztus 3-ra várható. Mindezek alapján valószínű, hogy az augusztus 14-ei végleges megjelenési időpont nem tartható többé – vagyis a Windows XP első javítócsomagja nyilvánvalóan késni fog.

Az SP1 több mint 1700 hibajavítást tartalmaz – az összeset, amely az eredeti, 5.1.2600-as verzió megjelenése óta felmerült. Emellett extra (USB2, IPv6, eHome) funkciók is kerülnek a Windows XP-be általa, azonban a korábban többször ígért, de eddig mindig csúszó Bluetooth egyelőre kimarad.

Működésben a Windows XP SP1 – mi is kipróbáltuk a Windows XP első javítócsomagjának beta változatát, amelynek első tapasztalatai pozitívak. Az SP1 beta telepítése után a felhasználó számára a leglátványosabbak az egyes rendszerelemek verziószám-módosulásai, illetve hogy valóban lehetővé vált, hogy az antitröszt-eljárás előírásainak megfelelően a Windows XP egyes beépített szoftverei kicserélhetők más versenytárs gyártók termékeire. Gyakorlott felhasználóként továbbá azonnal észrevehető, hogy megszűnt a korábban használati nehézségeket okozó jelenség – a Taskbar időnkénti lefagyása.

Ismeretes, hogy az SP1 telepítésekor ellenőrzi, hogy a használt Windows XP legális-e (vagyis hogy az aktiváláshoz használt kulcs nem corporate kulcs-e). Ha ugyanis nem találja ˝tisztának˝ az operációs rendszert, akkor megtagadja a telepítést – és ezzel egy időben az összes jövőbeni frissítés lehetőségét is letiltja.

Minthogy a Windows XP SP1 megjelenése mostantól szinte csak napok kérdése, igyekszünk folyamatosan követni az utolsó simításokról érkező híreket, illetve újabb és újabb információkat szolgáltatni az érkező javítócsomag egyéb tudnivalóiról.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle